ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτισμοςΓ.Καραμπελιάς: «Αφύπνιση του Ελληνισμού για ένα πραγματικό ιστορικό μέλλον» (ηχητικό)

Γ.Καραμπελιάς: «Αφύπνιση του Ελληνισμού για ένα πραγματικό ιστορικό μέλλον» (ηχητικό)

Γ.Καραμπελιάς: «Αφύπνιση του Ελληνισμού για ένα πραγματικό ιστορικό μέλλον» (ηχητικό)

Ο Δήμος Αγρινίου, ο Σύλλογος Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας και οι Εναλλακτικές Εκδόσεις, πραγματοποιούν την Κυριακή 7 Μαΐου  και ώρα 19:00, εκδήλωση με θέμα: “1922: Το μεγάλο ρήγμα”,  με αφορμή το νέο βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά “1909-2022, Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα”. 

Με αφορμή την εκδήλωση ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής κ. Γιώργος Καραμπελιάς, μίλησε στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή «Αυτή είναι η Ζωή» με τη Νάντια Μπούτα το πρωί της Πέμπτης 4 Μαΐου 2023.

Μιλώντας για το βιβλίο, ο κ. Καραμπελιάς, παρέθεσε ιστορικά γεγονότα που εξιστορούνται στο βιβλίο και αφορούν κυρίως στην περίοδο 1909-1922 και τόνισε ότι «μόνο αν μετασχηματίσουμε το χαμένο εύρος του ελληνισμού σε βάθος, απαντώντας δημιουργικά, στη μεγάλη απώλεια του 1922 –όπως το οραματίστηκε η Γενιά του ’30– ίσως μπορέσουμε να υπερβούμε την παρακμή».

Αναλυτικά, ο καταξιωμένος συγγραφέας μεταξύ άλλων ανέφερε:

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο επαναστατικός χαρακτήρας της περιόδου 1909-1922, ως της συνέχειας του ’21, συχνά παραθεωρείται.

Και όμως, η Μεγάλη Ιδέα του Ρήγα, της Φιλικής και του Βενιζέλου –η συνεύρεση των Ελλήνων σε ένα ενιαίο κράτος– αποτέλεσε το ζητούμενο του 19ου και του 20ού αιώνα, το διακύβευμα της «μεγάλης δεκαετίας».

Κατά την περίοδο 1909-1922, η αποσύνθεση του οθωμανισμού «συναντήθηκε» με την ενίσχυση του ελληνισμού ο οποίος είχε την ιστορική ευκαιρία να ολοκληρώσει το 1821, ενώ ο τουρκισμός θα περιοριζόταν σε μια μικρασιατική δύναμη στα όρια του κράτους των Σελτζουκιδών. Άλλωστε, για πρώτη φορά, οι «Δυνάμεις» είχαν εγκαταλείψει τον «μεγάλο Ασθενή».

Η ανανεωτική δυναμική προερχόταν από τον αλύτρωτο ελληνισμό, τους ομογενείς, τα Επτάνησα, τη Μακεδονία, την Κρήτη. αντίθετα, η ολιγαρχία, με πόλο πύκνωσης το Παλάτι, αντιμετώπιζε ως απειλή τη συμπερίληψη των αλύτρωτων Ελλήνων στο κράτος.

Και μόνο η Επανάσταση του 1909 –οι κατώτεροι αξιωματικοί με τη στήριξη του λαού και συνδετικό κρίκο την εμβληματική μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου– θα εκφράσει τη συνάντηση του αλύτρωτου ελληνισμού με το ελλαδικό κράτος.

Αυτή θα οδηγήσει στους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, στην Ανατολική Θράκη, τη Σμύρνη.

Η ανάκαμψη της «μικροελλαδικής» ολιγαρχίας

Δυστυχώς όμως, οι ολιγωρίες της επαναστατικής ηγεσίας, το 1909-1910, το 1915 και το 1920, επέτρεψαν την ανάκαμψη της «μικροελλαδικής» ολιγαρχίας, με συνέπεια ο ελληνισμός να απωλέσει οριστικά τον μικρασιατικό πνεύμονα, τον Βόσπορο και την ιστορική του πρωτεύουσα.

Το εμπόδιο στην υλοποίηση «τῆς μεγάλης ταύτης ἰδέας» υπήρξε ο Εθνικός Διχασμός – κορύφωση της διαμάχης ελληνισμού-ελλαδισμού που συνεχίζεται από το 1821. η Καταστροφή δεν αποτέλεσε ένα fatum, μια αναπόφευκτη εξέλιξη.

Σήμερα, ο νεοοθωμανισμός διεκδικεί την «ολοκλήρωση του 1922» (sic) – «σας ρίξαμε στη θάλασσα» είναι καιρός να «την πάρουμε και αυτή». Και μόνο αν μετασχηματίσουμε το χαμένο εύρος του ελληνισμού σε βάθος, απαντώντας δημιουργικά, στη μεγάλη απώλεια του 1922 –όπως το οραματίστηκε η Γενιά του ’30– ίσως μπορέσουμε να υπερβούμε την παρακμή.

«Αφύπνιση του Ελληνισμού για ένα πραγματικό ιστορικό μέλλον»

Ο κ. Καραμπελιάς τόνισε επίσης ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια αφύπνιση του Ελληνισμού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, προκειμένου να φτιάξουμε ένα κράτος το οποίο θα είναι η συνέχεια του Ελληνισμού στη διαχρονία του, χωρίς εμφύλιες διαμάχες, για ένα πραγματικό ιστορικό μέλλον».

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Γιώργου Καραμπελιά στον Antenna Star 103.5:

Η εκδήλωση «1922: Το μεγάλο ρήγμα», θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, την Κυριακή, 7 Μαΐου 2023 και ώρα 19:00.

Ομιλητές της εκδήλωσης είναι:
Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος

Γιώργος Καραμπελιάς, Συγγραφέας

Νίκος Ντάσιος, Διδάκτορας Κοινωνιολογίας

Βίκυ Φλέσσα, Δημοσιογράφος

agriniotimes.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ