ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΦυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα: Και θα έρθει και περισσότερο θα είναι

Φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα: Και θα έρθει και περισσότερο θα είναι

Φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα: Και θα έρθει και περισσότερο θα είναι

Η ΔΕΔΑ υιοθέτησε την πρόταση Φαρμάκη

Από 724 σε 2.824 οι οικιακές συνδέσεις στο Αγρίνιο

Σύμφωνο Συνεργασίας απέστειλε ο Περιφερειάρχης σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές

Νεκτάριος Φαρμάκης για φυσικό αέριο: «Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα… πρέπει να τελειώσουν!»

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Πριν λίγους μήνες η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα έμοιαζε αβέβαιη, μετά όμως από τις τελευταίες ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και κυρίως μετά τη σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οριστικοποιείται και από την πλευρά της ΔΕΔΑ και μάλιστα με αύξηση των προβλεπόμενων συνδέσεων, το επενδυτικό σχέδιο για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα.

Ο σχεδιασμός που είχε ανακοινωθεί πριν ένα χρόνο, από τον τότε Υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη και τον τότε Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα προέβλεπε δημοπράτηση του έργου εντός του 2019 και το 2020 τις πρώτες συνδέσεις. Ο σχεδιασμός αυτός αποδείχθηκε κενό γράμμα ως προς τους χρόνους και αυτό γιατί, όπως αποκάλυψε από τον περασμένο Σεπτέμβριο η «Σ», η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα παρέμεινε ανώριμη καθ’όλη τη διάρκεια του 2019, έχοντας μάλιστα δεσμεύσει 12 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας.

Ωστόσο τα δεδομένα αλλάζουν από τη στιγμή που η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. ανακοίνωσε προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, ότι αποδέχτηκε την αύξηση των οικιακών συνδέσεων με το δίκτυο φυσικού αερίου, που επίκειται να κατασκευαστεί στη Δυτική Ελλάδα, σε διπλάσιο σχεδόν ποσοστό από το αρχικώς προβλεπόμενο.Υπενθυμίζεται ότι με βάση το σχεδιασμό το φυσικό αέριο θα έρθει στη Δυτική Ελλάδα διά θαλάσσης στην Πάτρα, όπου θα δημιουργηθεί σταθμός LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και διά ξηράς με βυτιοφόρα σε Αγρίνιο και Πύργο, όπου θα κατασκευαστούν σταθμοί CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο).

Τετραπλασιάζονται οι οικιακοί χρήστες στο Αγρίνιο

Από τα πλέον χαρακτηριστικά του νέου σχεδιασμού της ΔΕΔΑ είναι πως οι οικιακές συνδέσεις που προβλέπονταν αρχικά στο Αγρίνιο τετραπλασιάζονται, καθώς από τις 724 θα ανέρχονται στις 2.824!!!

Σύμφωνα με το Σύμφωνο Συνεργασίας ο δήμος Αγρινίου αναλαμβάνει να συνδράμει προκειμένου να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ/LNG) και τροφοδοσίας των δικτύων με την ανεύρεση και χωροθέτηση εκτάσεως επιφάνειας τουλάχιστον 4 στρεμμάτων, να λάβει κάθε απαιτούμενο από την νομοθεσία μέτρο για την υλοποίηση της χωροθέτησης και έναρξης λειτουργίας και να δράσει καταλυτικά όσον αφορά τις απαιτούμενες εγκρίσεις και να δράσει καταλυτικά όσον αφορά τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις προκειμένου δημότες/δημοτικοί/δημόσιοι φορείς και επιχειρήσεις να αποκτήσουν μέσω του δικτύου φυσικού αερίου πρόσβαση σε φθηνό καύσιμο. Ακόμη γίνεται μνεία ότι ο Δήμος Αγρινίου θα μεριμνήσει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του για την δωρεάν παραχώρηση έκτασης που θα ανήκει στην ιδιοκτησία του και θα συμβάλλει οικονομικά ή με άλλο πρόσφορο τρόπο στην εκπόνηση μελετών καθώς αναγνωρίζει ότι το έργο αποβλέπει στην εξυπηρέτηση των δημοτών του.

Επίσης το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, όπως και το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει την υποστήριξη του συνόλου του εγχειρήματος, αξιοποιώντας το σύνολο του επιστημονικού τεχνικού δυναμικού του τμήματος και παρέχοντας στους συνυπογράφοντες την παρούσα την απαραίτητη τεχνογνωσία για την λήψη των βέλτιστων αποφάσεων. Αναλαμβάνει επίσης να συνδράμει ενεργά προκειμένου να επιλύονται γρήγορα τα όποια τεχνικά, αναπτυξιακά, αδειοδοτικά θέματα παρουσιαστούν.

Η επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλους της ΔΕΔΑ προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ και τις πληροφορίες που μετέδωσε η «Σ» πριν από δύο εβδομάδες (4/2), όταν ουσιαστικά «φωτογράφισε» τις εξελίξεις μιλώντας ακόμη και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των συνδέσεων και η έλευση του φυσικού αερίου να αφήσει το αποτύπωμά της στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Εξάλλου το ζήτημα των συνδέσεων ακόμη και στην περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ των υποψηφίων Περιφερειαρχών.

Αστακός: Έπιασαν τον Έλληνα καταζητούμενο του καρτέλ με τον ένα τόνο κοκαΐνης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr