ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαFuell pass 2: Ζεσταίνει την αγορά καυσίμων, αλλά αρκεί;

Fuell pass 2: Ζεσταίνει την αγορά καυσίμων, αλλά αρκεί;

Fuell pass 2: Ζεσταίνει την αγορά καυσίμων, αλλά αρκεί;

Fuell pass 2: Ζεσταίνει την αγορά καυσίμων, αλλά αρκεί; αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” σε δημοσίευμά της στο οποίο ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Δημοσθένης Κακούρης σημειώνει: “Πτώση ως 30% στο τζίρo, χρειάζεται μείωση του φόρου”. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Την αύξηση της επιδότησης καυσίμων στα 80 ευρώ για τους επόμενους τρεις μήνες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για προσμονή από την πλευρά των πρατηρίων για αναθέρμανση της κίνησης που έχει φτάσει να είναι προβληματική.

Ειδικά για τις μοτοσικλέτες η επιδότηση καυσίμων αυξάνεται στα 60 ευρώ, ενώ στα νησιά η επιδότηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και θα είναι της τάξης των 100 ευρώ.

Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις που έγιναν το μεσημέρι της Τρίτης έκαναν λόγω για ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ για τα αυτοκίνητα και για τις μοτοσικλέτες από τα 35 στα 60 ευρώ.

Στα νησιά, που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, η επιδότηση θα είναι  100 ευρώ τώρα αντί 55 μέχρι σήμερα και για τα δίτροχα 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 που ήταν πριν.

Αυτό σημαίνει απομείωση για τις αυξήσεις στη βενζίνη κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα καυσίμου, που κρίθηκαν οι «αναγκαίες διαδρομές».

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει και την κρατική επιδότηση στην τιμή πώλησης του diesel, ώστε να συγκρατηθούν, κατά το δυνατόν, και οι αυξήσεις στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ενίσχυση στο ντίζελ που θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή, με το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ-στα 15 λεπτά το λίτρο, με στόχο να κρατηθεί η τιμή του diesel κάτω από τα 2 ευρώ στην αντλία και αυτό θα ισχύσει επίσης για το επόμενο τρίμηνο.

Οι εξαγγελίες αναμενόταν το απόγευμα της Τρίτης ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμενόταν το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις.

Περίπου το 75%-80% όσων θα κάνουν αίτηση θα εγκριθεί αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι: θα μπορέσουν αυτές οι παρεμβάσεις να δώσουν πραγματική ανακούφιση στην τσέπη των πολιτών και θα γλιτώσουν κάποιες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις στον χώρο του καυσίμου;

Fuell pass 2: Ζεσταίνει την αγορά καυσίμων, αλλά αρκεί;
Ο Δημοσθένης Κακούρης

Ο Δημοσθένης Κακούρης, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδας, μιλώντας στην «Σ» φαίνεται αρκετά σκεπτικιστής ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου, παρότι δέχεται ότι είναι μια απόφαση που, αν μη τι άλλο, θα αναθερμάνει την κίνηση στα πρατήρια.

«Κάθε μέτρο που λαμβάνεται έχει αξία εδώ που φτάσαμε. Το fuell pass2 θα ζεστάνει την κίνηση στα πρατήρια, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που το έχουμε μεγάλη ανάγκη.

Η κρίση για τον κλάδο όμως είναι τόσο μεγάλη που δεν ισοφαρίζεται με τα προσωρινά μέτρα. Τα στοιχεία κάνουν λόγω για μείωση τζίρου 25%-30% με τα έξοδα να είναι στα ύψη και πολλούς συναδέλφους να διαπιστώνουν ότι δεν είναι βιώσιμη η επιχείρησή τους», εξηγεί ο κ. Κακούρης ο οποίος θεωρεί ότι μόνο η αποκλιμάκωση των τιμών διεθνών μπορεί να φέρει μια μόνιμη λύση, κάτι που φάνηκε, όπως λέει, τις προηγούμενες δύο μέρες με μια μείωση της τάξης των 8 λεπτών που αναμένεται να φτάσει τις επόμενες βδομάδες και στην αντλία.

«Τα πράγματα είναι τόσο ρευστά που δεν μπορείς να ξέρεις, βέβαια. Ο κόσμος τουλάχιστον θα βάλει βενζίνη και πετρέλαιο γι’ αυτά τα βασικά λίτρα που θεωρούνται τα απολύτως απαραίτητα(σ.σ. 180), αλλά και πάλι πρόκειται για μια προσωρινή ανακούφιση.

Μόνο μια σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα έφερνε αντιστροφή του κλίματος, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει με πολλή μελέτη, γιατί εγκυμονεί άλλους κινδύνους για τα έσοδα.

Έτσι κι αλλιώς όμως τα έσοδα από τα καύσιμα είναι μειωμένα ήδη. Ξαναλέω, ότι αν δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές παγκοσμίως δεν θα υπάρξει μόνιμη λύση», καταλήγει ο κ. Κακούρης.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αιτωλοακαρνανία: Εγκρίθηκαν πιστώσεις για την αποκατάσταση βλαβών και ζημιών από τις πρόσφατες θεομηνίες

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ