ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣτην ουρά…. για ένα πιάτο φαγητό – Φτωχικές οι γιορτές για πολλούς στο Αγρίνιο

Στην ουρά…. για ένα πιάτο φαγητό – Φτωχικές οι γιορτές για πολλούς στο Αγρίνιο

Στην ουρά…. για ένα πιάτο φαγητό – Φτωχικές οι γιορτές για πολλούς στο Αγρίνιο

Φτωχικές οι γιορτές για πολλούς στο Αγρίνιο, στην ουρά…. για ένα πιάτο φαγητό, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Συνείδηση”.   «Γροθιά στο στομάχι» οι αριθμοί για τους συνανθρώπους μας που ζητούν βοήθεια για να κάνουν γιορτές.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Κάθε χρονιά όλοι και περισσότεροι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο, αναμένουν βοήθεια ώστε να μπορέσουν να στρώσουν το γιορτινό τους τραπέζι ή να καλύψουν βασικά τους έξοδα λ.χ. για τα φάρμακά τους, την επιστροφή των παιδιών τους από την πόλη που φοιτούν και όχι μόνο.

Οι αριθμοί που δίνουν στη δημοσιότητα, μιλώντας στη «Σ» ο Αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικών Δομών του δήμου Αγρινίου Κώστας Καλαντζής και ο εφημέριος του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου και επικεφαλής των συσσιτίων της Αγίας Ευαγγελίστριας π. Κωνσταντίνος Καντάνης προβληματίζουν, καθώς προκύπτει ότι οι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη στήριξης στο Αγρίνιο και προστρέχουν σε μια δομή συσσιτίου φτάνουν τον πληθυσμό ενός ολόκληρου χωριού.

Ο εφημέριος του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου και «ψυχή» των συσσιτίων, πατέρας Κωνσταντίνος Καντάνης, τόνισε:

Ο πατέρας Κωνσταντίνος Καντάνης

«Τις ημέρες των Χριστουγέννων τα συσσίτια δεν σταμάτησαν να προσφέρουν στους συνανθρώπους μας. Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στα συσσίτια 180 άτομα, τα οποία την ημέρα των Χριστουγέννων έλαβαν ανάλογα με την ημέρα γεύματα, ενώ η σίτισή τους κατά τις υπόλοιπες ημέρες δεν επηρεάστηκε.

Επιπλέον υπάρχουν 50 οικογένειες, οι οποίες παίρνουν την βοήθεια μέσω της συνεργασίας που έχουν τα συσσίτιά μας με την Ένωση των Εφοπλιστών. Η συνεργασία αυτή αφορά μονογονεϊκές οικογένειες με ενήλικα παιδιά ή πολύτεκνες οικογένειες. Τα κιβώτια που παραλαμβάνουν απορρυπαντικά, φαγώσιμα, είδη υγιεινής κλπ για ένα μήνα.

Είναι μεγάλη βοήθεια αυτό για εμάς, καθώς εκτός αυτών έχουμε και έκτακτες ανάγκες, οι οποίες δυστυχώς είναι πολύ μεγάλες. Ήρθαν πάρα πολλοί τις προηγούμενες ημέρες και ζήτησαν τα απαραίτητα για το σπίτι τους, όπως επίσης και χρήματα.

Υπήρχαν περιπτώσεις που ήθελαν χρήματα για να επιστρέψουν τα παιδιά τους από εκεί που σπουδάζουν και διαμένουν σε εστίες και σιτίζονται από τα γεύματα των Πανεπιστημίων ή στρατιώτες που παίρνουν άδεια και δεν μπορούσαν να έρθουν στο σπίτι τους, καθώς δεν διέθεταν χρήματα για τα εισιτήρια.

«Φουντώνει» το πρόβλημα με το ρεύμα και την αδυναμία αποπληρωμής του λογαριασμού, αλλά το θετικό είναι ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε στην περιοχή μας πολύ ψύχος για να αναγκαστεί αυτός ο κόσμος να καταναλώσει περισσότερο ρεύμα. Υπήρξαν πολλές έκτακτες περιπτώσεις, που αφορούν άτομα που προετοιμάζονταν για χειρουργείο κλπ.

Δυστυχώς δεν σταματούν τα προβλήματα και κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Πριν την γιορτή των Χριστουγέννων παρουσιάστηκαν περίπου 20 έκτατες περιπτώσεις με ανάγκες.

Επίσης θετικό είναι ότι κατά την επίσκεψη του Μητροπολίτη μας Δαμασκηνού είπε πως θα προσπαθήσει να δημιουργήσει συσσίτια σε όλες τις ενορίες στις μεγάλες πόλεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς θα μπορούμε όλοι μαζί να βοηθάμε περισσότερο κόσμο και επίσης θα φύγει από εμάς ένα τεράστιο βάρος, καθώς από τις 12 /12/2011 μέχρι και σήμερα περισσότερες από 500.000 μερίδες φαγητού δόθηκαν από τα συσσίτια του Αγίου Δημητρίου, μόνο μερίδες φαγητού. Όλα αυτά τα χρόνια ο Άγιος Δημήτριος δαπάνησε τον «εαυτό» του και ό,τι άλλο μπορούσε να συγκεντρώσει για να περιθάλψει τους συνανθρώπους μας».

Ο Αντιδήμαρχος Κώστας Καλαντζής αναφέρει:

Με κορονοϊό ο αντιδήμαρχος Αγρινίου Κ. Καλαντζής
Ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας Κώστας Καλαντζής

«Στο συσσίτιο είναι 115 ωφελούμενοι, ενώ μερικές φορές φτάνουμε τις 125 μερίδες που είναι το όριό μας. Οι επιπλέον αυτές μερίδες που υπάρχουν κάποιες φορές είναι για να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που μας το ζητάνε.

Δίνουμε μέσα από τα συσσίτια τροφή και στους συνανθρώπους μας που είναι στις δομές αστέγων του Δήμου Αγρινίου. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται έλεγχος των κριτηρίων, καθώς κάποιοι μπαίνουν στη λίστα των συσσιτίων και κάποιοι βγαίνουν, διότι βρίσκουν εργασία.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ δίνει χρήματα για αναλώσιμα, για το προσωπικό και για το κτήριο, τα χρήματα που χρειάζονται για τα συσσίτια τα δίνει ο Δήμος Αγρινίου που πολλές φορές είναι 70.000 ευρώ το χρόνο. Υπάρχουν πάντα προσφορές, αλλά το μεγάλο κομμάτι καλύπτεται μέσα από το Δήμο Αγρινίου».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή οι άνθρωποι που υπάγονται στο ΚΕΑ και έχουν δικαίωμα για το ΤΕΒΑ ξεπερνούν τις 9.000, ενώ υπενθυμίζουμε πως κατά τις προηγούμενες ημέρες έγινε εκτενής αναφορά στις δομές αστέγων του Δήμου και σ’ αυτούς που εντάσσονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Το βυθισμένο εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα στη λίμνη Κρεμαστών

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ