ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΦθίνουν οι εμβολιασμοί με Astra Zeneca στα Κ.Υ. της Αιτωλοακαρνανίας – «Δουλεύει» μόνο η β’ δόση

Φθίνουν οι εμβολιασμοί με Astra Zeneca στα Κ.Υ. της Αιτωλοακαρνανίας – «Δουλεύει» μόνο η β’ δόση

Φθίνουν οι εμβολιασμοί με Astra Zeneca στα Κ.Υ. της Αιτωλοακαρνανίας – «Δουλεύει» μόνο η β’ δόση

Μειώνεται το ενδιαφέρον για νέους εμβολιασμούς

Μειούμενοι βαίνουν οι εμβολιασμοί στα τέσσερα Κέντρα Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας που διαθέτουν το εμβόλιο της Astra Zeneca, αυτό του Αιτωλικού, του Θέρμου, της Αμφιλοχίας και του Χαλκιόπουλου και μάλιστα όλα ήδη έχουν περάσει στην δεύτερη φάση των εμβολιασμών, στην δεύτερη δόση των εμβολίων δηλαδή.

Την στιγμή όμως που ολοκληρώνεται η διαδικασία -χωρίς να είναι μεγάλο το ποσοστό αυτών που δεν προσέρχονται για τη δεύτερη δόση- παρατηρείται πως δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για νέους εμβολιασμούς!

Η μείωση των εμβολιασμών σε κάποια Κ.Υ. παρατηρήθηκε όταν μπήκαν στην εμβολιαστική διαδικασία και άλλα εμβολιαστικά κέντρα. Συγκεκριμένα κατά το πρώτο χρονικό διάστημα των εμβολιασμών άτομα από το Αγρίνιο εμβολιάζονταν στο Θέρμο ή το Αιτωλικό, αλλά μετά προστέθηκαν πολλές εμβολιαστικές γραμμές στο Αγρίνιο, με αποτέλεσμα τα δύο άλλα Κ.Υ. που δέχονταν πολίτες από το Αγρίνιο να παρουσιάσουν κάμψη, συνεχίζοντας όμως σε φυσιολογικούς ρυθμούς για πληθυσμιακά δεδομένα της περιοχής τους. Πλέον όμως η εικόνα έχει αλλάξει και οι εμβολιασμοί στα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας  έχουν φτάσει συχνά σε μονοψήφια επίπεδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη ανασχεδιασμού.

anagnostopoulos
Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας στο Αιτωλικό, Γιάννης Αναγνωστόπουλος

Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας στο Αιτωλικό, Γιάννης Αναγνωστόπουλος,  μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «συνεχίζεται η διαδικασία των εμβολιασμών με Astra Zeneca στο Κέντρο Υγείας Αιτωλικού. Έχει μειωθεί λίγο ο αριθμός των πολιτών που έρχονται για να εμβολιαστούν, σήμερα λ.χ. έχουμε 34 άτομα, διότι είναι η δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους.

Δεν υπάρχει ανταπόκριση για νέους εμβολιασμούς. Σε λίγο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον και στο πλαίσιο της επίσκεψης του Περιφερειάρχη στο Κέντρο Υγείας, που έγινε πρόσφατα, έκανα πρόταση να μας δώσουν στο Κ.Υ. εμβόλια Johnson & Johnson τα οποία είναι μονοδοσικά, ώστε να είναι κίνητρο αυτό να έρθουν και άτομα που δεν έχουν έρθει να εμβολιαστούν μέχρι στιγμής.

Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί, ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, τα Σώματα Ασφαλείας και τους εκπαιδευτικούς. Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει 5.500 εμβολιασμούς στο Κ.Υ. Αιτωλικού. Η μείωση του αριθμού των εμβολισμών οφείλεται γιατί στην αρχή έρχονταν για να εμβολιαστούν στο Αιτωλικό και πολλά άτομα από το Αγρίνιο.

Μετά την έναρξη των εμβολιασμών στο Κ.Υ. Αγρινίου παρουσιάσαμε μείωση στο Κ.Υ. Αιτωλικού γι’ αυτό το λόγο, αλλά η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά».

mokοs
Ο Κωνσταντίνος Μώκος Διευθυντής του Κέντρου Υγείας στο Χαλκιόπουλο

Ο Κωνσταντίνος Μώκος Διευθυντής του Κέντρου Υγείας στο Χαλκιόπουλο ανέφερε: «ο εμβολιασμός κυλάει φυσιολογικά με Astra Zeneca. Υπήρχε μείωση κάποια στιγμή ως φυσικό επακόλουθο, καθώς πλέον έχουμε εδώ και καιρό περάσει και στη δεύτερη φάση των εμβολιασμών. Καθημερινά κάνουμε εμβόλια.

Υπήρξε χρονικό διάστημα στο παρελθόν που κάναμε καθημερινά και 60 με 70 εμβολιασμούς, αλλά τώρα εφόσον ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τους περισσότερους έχουμε πέσει περίπου στα 15 εμβόλια την ημέρα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε πως ξεκίνησαν εκ νέου οι εμβολιασμοί. Υπάρχουν δηλαδή άτομα που έρχονται στο Κ.Υ. για να εμβολιαστούν, να κάνουν την πρώτη δόση.

Τέτοιες περιπτώσεις βλέπουμε ίσως και 3 – 4 την ημέρα. Τα άτομα μεγάλης ηλικίας έχουν εξυπηρετηθεί πλήρως σε πολύ μεγάλο βαθμό και τώρα επισκέπτονται το Κ.Υ. άτομα κάτω των 55 με 60 ετών. Αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις πολύ μικρές ηλικίες και αν θα έρθουν να εμβολιαστούν».

Στο Κέντρο Υγείας Θέρμου η Διευθύντρια Αικατερίνη Κυριακίδου σημείωσε: «συνεχίζουμε τον εμβολιασμό με δεύτερες δόσεις από Astra Zeneca. Οι καινούριοι  εμβολιασμοί, οι πρώτες δόσεις δηλαδή, είναι λίγες στην παρούσα φάση, δεν είναι δηλαδή όπως όταν ξεκινήσαμε στις 15 Φεβρουαρίου που είχαμε 60 και 70 εμβολιασμούς την ημέρα,

Η μείωση αυτή παρουσιάστηκε διότι έχουν ανοίξει και άλλες εμβολιαστικές γραμμές σε άλλα σημεία της Αιτωλοακαρνανίας. Το πρώτο διάστημα λ.χ. δεχόμασταν και από το Αγρίνιο κόσμο για να εμβολιαστεί. Το εμβόλιο είναι ανοιχτό για όλες τις εμβολιαστικές ομάδες, δεν υπάρχει καμία απαγόρευση, οπότε αν θα έρθει κάποιος από μικρότερη ηλικιακή ομάδα για να κάνει Astra Zeneca δεν υπάρχει κάτι που να μας λέει να μην το κάνει, επομένως θα τον εμβολιάσουμε.

Το μήνυμα απ όλους τους συναδέλφους και από το υπουργείο Υγείας είναι να εμβολιαστούν οι πολίτες όσο το δυνατόν περισσότεροι και πιο γρήγορα».

Τέλος σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας οι εμβολιασμοί με Astra Zeneca συνεχίζονται κανονικά. Στην παρούσα χρονική στιγμή το Κ.Υ. είναι στη φάση της δεύτερης δόσης των εμβολίων, από τις οποίες η προσέλευση γίνεται κανονικά. Η προσέλευση είναι από όλες τις ηλικιακές ομάδες που έχουν το δικαίωμα να κάνουν εμβόλιο Astra Zeneca.

Οι εμβολιασμοί σε αριθμούς

Κοντά στο 40% η εμβολιαστική κάλυψη μιας δόσης στην Αιτωλοακαρνανία, πάνω από το 52% στη χώρα

Στο σύνολο της χώρας η εμβολιαστική κάλυψη της μιας δόσης έχει φτάσει στο 52,34%, ενώ στο 44,68% οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί. Στην Αιτωλοακαρνανία, με βάση τα νεότερα στοιχεία η εμβολιαστική κάλυψη μιας δόσης είναι στο 39,48%, ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί αφορούν το 34,06%.

Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία των εμβολιαστικών κέντρων της Αιτωλοακαρνανίας, η εικόνα είναι καλύτερη με βάση τη διαθέσιμη πληροφορία των διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή συνυπολογίζοντας και Αιτωλοακαρνάνες που ενδεχομένως εμβολιάστηκαν στον εκτός νομού τόπο εργασίας τους.

Με βάση αυτά τα ποσοστά η εμβολιαστική κάλυψη μιας δόσης φτάνει το 43,38%, ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στο 36,92% του τοπικού πληθυσμού.

Ενώ εντελώς δειγματοληπτικά αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές 21/7 οι εμβολιασμοί στην Αιτωλοακαρνανία δεν ξεπέρασαν τους 1.000, με την πλειοψηφία τους να αφορούν τους εμβολιασμούς της β’ δόσης και μόνο 340 από τους 966 να αφορούν τους εμβολιασμούς πρώτης δόσης.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ακίνητα δημόσιος κίνδυνος: 45 επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια ακίνητα κατέγραψε η Τροχαία Αγρινίου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr