ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΟικονομιαΦρένο στις μεταβιβάσεις ΙΧ για ανασφάλιστα και όσους χρωστούν τέλη κυκλοφορίας

Φρένο στις μεταβιβάσεις ΙΧ για ανασφάλιστα και όσους χρωστούν τέλη κυκλοφορίας

Φρένο στις μεταβιβάσεις ΙΧ για ανασφάλιστα και όσους χρωστούν τέλη κυκλοφορίας

Διπλό φρένο στις μεταβιβάσεις αυτοκινήτων επιχειρούν τα συναρμόδια υπουργεία, για όλους εκείνους που είτε οφείλουν τέλη κυκλοφορίας, είτε έχουν ανασφάλιστο το ΙΧ αυτοκίνητό τους. Έτσι στο εξής δεν θα είναι δυνατή η αλλαγή ιδιοκτήτη εφόσον για το εν λόγω αυτοκίνητο υπάρχει οφειλή για τα τέλη κυκλοφορίας, όχι μόνο για το έτος μεταβίβασης, αλλά και για τα προηγούμενα ή είναι ανασφάλιστο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκινούν ένα πραγματικό κυνηγητό προκειμένου να εντοπιστούν όλα εκείνα τα ΙΧ αυτοκίνητα που δεν πληρούν τις δύο προϋποθέσεις: είτε χρωστούν τέλη κυκλοφορίας είτε είναι ανασφάλιστα.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, παρέχεται η δυνατότητα ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Μεταφορών για τα ανασφάλιστα οχήματα καθώς και για εκείνα που δεν πληρώθηκαν τέλη κυκλοφορίας όχι μόνο για το τρέχον έτος αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια.

Μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Μεταφορών θα ανταλλάσσουν στοιχεία και θα διενεργούν εκτεταμένες διασταυρώσεις για να εντοπίσουν οχήματα για τα οποία δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας ή και κυκλοφορούν ανασφάλιστα.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζεται από την απόφαση Πιερρακάκη διατίθεται στο Πληροφοριακό Σύστημα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Αδειών Κυκλοφορίας» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Τελών Κυκλοφορίας (Α.Α.Δ.Ε.)». Σκοπός διάθεσης της διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η αναγκαιότητα ελέγχου ότι έχουν καταβληθεί προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας προκειμένου να γίνει η μεταβίβαση οχήματος.

Την ίδια ώρα στο Πληροφοριακό Σύστημα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Αδειών Κυκλοφορίας» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, διατίθεται η διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Κατάστασης και Ασφάλισης Οχημάτων με σκοπό την άντληση των πληροφοριών που απαιτούνται (ο τύπος του οχήματος, αν το όχημα έχει διαγραφεί, βρίσκεται σε ακινησία ή έχει δηλωθεί ως κλαπέν και αν είναι ασφαλισμένο) για την υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών για τη μεταβίβαση οχημάτων και την χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας οχήματος λόγω απώλειας/κλοπής/φθοράς.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανομένων πληροφοριών και, κατ’ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή. Ο φορέας και ειδικότερα οι χρήστες των πληροφοριακών συστημάτων έχουν την υποχρέωση χρήσης των λαμβανομένων πληροφοριών αποκλειστικά και μόνον για τον σκοπό για τον ανωτέρω σκοπό.

Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο λειτουργεί η πλατφόρμα Open Car που βρίσκεται στο gov.gr μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με οχήματα τα οποία διαθέτουν πινακίδες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες που παρέχει η υπηρεσία είναι οι ακόλουθες: αν το όχημα είναι σε κίνηση ή ακινησία ή έχει κλαπεί, αν είναι ασφαλισμένο ή ανασφάλιστο, καθώς και την ημερομηνία έναρξης και λήξης ασφάλισης και το χρώμα, ο κατασκευαστής και ο τύπος του οχήματος.

Σημειώνεται ότι μέσω της υπηρεσίας Open Car δεν παρέχονται πληροφορίες για τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων, ούτε στοιχεία τυχόν οφειλών από τέλη κυκλοφορίας.

Για την είσοδο στην πλατφόρμα δεν απαιτείται αυθεντικοποίηση και η αναζήτηση πραγματοποιείται με βάση μόνο τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Πηγή: newsit.gr

Γιώργος Τριανταφυλλίδης: Έζησε την πιο δύσκολη εβδομάδα της ζωής του – Το “ευχαριστώ” στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ