«Φουντώνει» το αγροτικό κίνημα στην Ευρώπη: Μπλόκα και αποκλεισμοί – Απεργίες και σε αεροδρόμια και ΜΜΜ στη Γερμανία
Από την Ολλανδία και την Ιρλανδία, μέχρι την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία, οι αγρότες της Ευρώπης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, στη «σκιά» των ανακοινώσεων…
Από την Ολλανδία και την Ιρλανδία, μέχρι την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία, οι αγρότες της Ευρώπης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, στη «σκιά» των ανακοινώσεων της Συνόδου Κορυφής. Στα… χωράφια τους ωστόσο γυρίζουν οι Γάλλοι αγρότες, μετά το τρίτο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος μάλιστα, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες σε εκ βάθρων αλλαγή της αγροτικής πολιτικής.
Βέλγοι και Ολλανδοί αγρότες έχουν μπλοκάρει τα μεθοριακά περάσματα των χωρών τους. Ο δρόμος που οδηγεί προς το μεγάλο λιμάνι της Αμβέρσας είναι κλειστός.
Μία μέρα μετά τα επεισόδια στο κέντρο των Βρυξελλών, από την Ιρλανδία έως την Πολωνία και τη Ρουμανία, το αγροτικό κίνημα στην Ευρώπη φουντώνει. Οι «πράσινοι» κανόνες, η αύξηση του κόστους και ο αθέμιτος ανταγωνισμός έχουν φέρει τους αγρότες στα όριά τους.
Παρά τις δηλώσεις στήριξης και τις υποσχέσεις των Βρυξελλών, η απογοήτευση κυριαρχεί.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αρκέστηκε στο να υποσχεθεί πως οι αγρότες μπορούν να βασίζονται στην ευρωπαϊκή στήριξη. «Εργαζόμαστε μαζί με τους αγρότες πάνω στον στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα επιπλέον μέτρο θα είναι ότι θα προτείνουμε πώς να μειώσουμε τα γραφειοκρατικά βάρη» δήλωσε μεταξύ άλλων.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν ζητά να αλλάξουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους παραγωγούς να δεχτούν με το ζόρι περισσότερους κανόνες και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου».
Μετά τις εξαγγελίες της γαλλικής κυβέρνησης οι Γάλλοι αγρότες αποσύρουν πολλά από τα οδοφράγματα στους αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στο Παρίσι.
Οι Γάλλοι πολίτες φαίνονται αποφασισμένοι να στηρίξουν τους τοπικούς παραγωγούς.
Μπλόκα στήθηκαν για λίγες ώρες και στα Ισπανο-πορτογαλικά σύνορα, ενώ έντονες είναι οι διαβουλεύσεις της ισπανικής κυβέρνησης με τα αγροτικά συνδικάτα. Αυτό που κυριάρχησε όμως ήταν οι δηλώσεις της πρώην υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ για τις ισπανικές τομάτες. «Οι ισπανικές ντομάτες δεν είναι πραγματικά βιολογικά προϊόντα».
«Πιστεύω πως η κυρία Ρουαγιάλ δεν είχε την τύχη να δοκιμάσει την ισπανική τομάτα!» απάντησε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.
Σε απεργιακό κλοιό η Γερμανία
Σε κλοιό απεργιακών κινητοποιήσεων συνεχίζει να βρίσκεται η Γερμανία. Πρώτα οι αγρότες και τα φορτηγά, μετά οι μηχανοδηγοί στα τρένα, οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια και τώρα τα ΜΜΜ.
90.000 εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τράβηξαν χειρόφρενο, παραλύοντας τις μετακινήσεις σε περισσότερες από 80 πόλεις της Γερμανίας.
Ακινητοποιημένα παραμένουν λεωφορεία, μετρό και τραμ, προκαλώντας αναστάτωση σε εκατομμύρια επιβάτες και ταξιδιώτες.
Απεργούν οι εργαζόμενοι σε όλες τις ομοσπονδιακές πολιτείες εκτός από τη Βαυαρία και διεκδικούν μεταξύ άλλων, καλύτερες αποδοχές, μειωμένες ώρες εργασίας και περισσότερες ημέρες διακοπών.
Παράλληλα, απεργούν και οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Αμβούργου, όπου από το πρωί της Παρασκευής δεν πραγματοποιούνται πτήσεις.
Χάος και ταλαιπωρία προκάλεσε η απεργία του προσωπικού ασφαλείας σε 11 γερμανικά αεροδρόμια. Χίλιες εκατό πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν, επηρεάζοντας περίπου 200.000 ταξιδιώτες.
Πηγή: ertnews.gr