Φόβος για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

«Εάν η πανδημία επανέλθει, πολλοί συνάδελφοι θα έχουν τεράστιο πρόβλημα να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους» λέει ο Π. Τσιχριτζής Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο…

ΕΦΕΠΑΕ

«Εάν η πανδημία επανέλθει, πολλοί συνάδελφοι θα έχουν τεράστιο πρόβλημα να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους» λέει ο Π. Τσιχριτζής

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο «Δυτικά Fm»

«Οι τράπεζες εξυπηρέτησαν τους πάρα πολύ καλούς πελάτες τους και μόνο»

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Την αγωνία και το φόβο του επιχειρηματικού κόσμου και στην Αιτωλοακαρνανία για το επικείμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, που λίγο – πολύ προεξοφλείται από τους περισσότερους ειδικούς, μετέφερε μέσω του «Δυτικά Fm 92,8» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πίσω απ’ τις γραμμές» και το Δημήτρη Παπαδάκη ο Π. Τσιχριτζής υπογράμμισε αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ότι «τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα, είναι πάρα πολύ δύσκολα και μας προβληματίζει πάρα πολύ η κατάσταση, γιατί πάρα πολλοί συνάδελφοι είναι στα όρια του να κλείσουν τις επιχειρήσεις».

Όπως εξήγησε ο Π. Τσιχριτζής ιδιαίτερα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα της εστίασης τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. «Προσωπικά φοβάμαι  και φοβόμαστε όλοι τα χειρότερα, διότι δεν είναι μικρό πράγμα, αυτό το οποίο μας λένε οι επιστήμονες ότι έρχεται περί τα τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου. Εάν η επιδημία επανέλθει, φοβάμαι ότι εκεί θα είναι οριστικά τα πράγματα και πάρα πολλοί συνάδελφοι θα έχουν τεράστιο πρόβλημα να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους».

Αναφορικά με τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας εμφανίστηκε μερικώς ικανοποιημένος, διευκρινίζοντας ότι «ως προς τις ενισχύσεις που εδόθησαν απ’ ευθείας από την κυβέρνηση δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ούτε υπήρξε πρόβλημα στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Πάρα πολλοί συνάδελφοι, ακόμη κι αν δεν το λένε, έχουν εξυπηρετηθεί τα μέγιστα».

«Οι τράπεζες εξυπηρέτησαν τους πάρα πολύ καλούς πελάτες τους και μόνο»

Ωστόσο ο Π. Τσιχριτζής, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που υπάρχει διάχυτη στους παράγοντες της αγοράς, υπογράμμισε ότι τα δάνεια μέσω τραπεζών παραμένουν μία προβληματική περίπτωση.

«Είναι γεγονός όμως ότι στα δάνεια του ΤΕΠΙΧ, που διατέθηκαν μέσω των τραπεζών υπήρξε πρόβλημα. Οι τράπεζες εξυπηρέτησαν τους πάρα πολύ καλούς πελάτες τους και μόνο. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και είναι μία τακτική που έχουν οι τράπεζες διαχρονικά» είπε με νόημα ο Π. Τσιχριτζής προσθέτοντας ακόμη : «Δεν μου κάνει εντύπωση αυτό, αλλά είναι γεγονός από την άλλη πλευρά ότι αυτά τα δάνεια δεν θα μπορούσαν να δοθούν διαφορετικά, διότι προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και μόνο μέσω των τραπεζών θα μπορούσαν να διοχετευτούν στην αγορά».

Καθυστέρησαν οι μικροπιστώσεις

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στάθηκε ακόμη στο θεσμό των μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ και την καθυστέρηση που υπήρξε στη θεσμοθέτησή του. Όπως εξήγησε, το 2019 είχε αναγγελθεί από την τότε κυβέρνηση και είχε βρει απόλυτα σύμφωνους τους ανθρώπους του επιχειρηματικού κόσμου, η νέα κυβέρνηση και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης όταν ανέλαβε, βρήκε ένα έτοιμο νομοσχέδιο, το επικρότησε, αλλά υπήρξε καθυστέρηση και τελικά ψηφίστηκε τον Ιούνιο.

«Θέλει ακόμη μια πολύ σημαντική διαδικασία, για να μπορούν να ξεκινήσουν και να συσταθούν οι φορείς, που θα δίνουν αυτές τις μικροπιστώσεις μέχρι 25.000 ευρώ, χρήματα που είναι απαραίτητα ιδίως στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις» ανέφερε ακόμη ο Π. Τσιχριτζής.

Κληθείς να σχολιάσει αν ο επιχειρηματικός κόσμος θα μπορούσε να ανασάνει όχι μόνο μέσω ενισχυτικών – επιδοματικών μέτρων, αλλά και μέσω της μείωσης της φορολογίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας υπενθύμισε ότι τα Επιμελητήρια είχαν και έχουν ψηλά στην ατζέντα τους το αίτημα για μείωσης της φορολογίας. Έφερε το παράδειγμα της προκαταβολής φόρου λέγοντας ότι λόγω των συνθηκών θα μπορούσε ίσως να απαλειφθεί ή να μειωθεί περαιτέρω. Πρόσθεσε όμως ο Π. Τσιχριτζής ότι «τουλάχιστον στις οργανωμένες επιχειρήσεις θα φανεί τώρα που υποβάλλουν τις οικονομικές τους καταστάσεις ότι έγινε μία μείωση αρκετά σημαντική, ίσως όμως να μην ήταν αυτή, την οποία αναμέναμε».

Διαχρονικό στην Ελλάδα γίνονταν και γίνεται μεγάλη συζήτηση για το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και τη λεγόμενη έμμεση φορολόγησης της εργασίας.

«Είναι τεράστιο ιδιαίτερα του ασφαλιστικό κομμάτι της εργασίας» εκτίμησε ο Π. Τσιχριτζής και πρόσθεσε: «Τα ποσοστά, τα οποία πρέπει να καταβάλλει μια επιχείρηση για την ασφάλιση των εργαζομένων είναι πάρα πολύ υψηλά σε σχέση με όλη την Ευρώπη. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος αρκετών ετών αναλόγως βέβαια και την ειδικότητα, μπορεί να έχει ασφαλιστικό κόστος στην επιχείρηση ακόμη και 800 ευρώ, ο επιχειρηματίας όμως πληρώνει για τη δική του ασφάλιση 220 ευρώ,  επομένως υπάρχει μία δυσαναλογία τεράστια. Αυτό το κόστος λοιπόν θα πρέπει να εξισορροπηθεί».

Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στάθηκε και στη διάθεση που έχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε να παρέμβει ενισχυτικά προς τους τοπικές επιχειρήσεις.

«Έχω διαπιστώσει και μπορώ να το πω ανεπιφύλακτα την αγωνία, την οποία μας έχει εκφράσει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Φαρμάκης προς τα Επιμελητήρια, να μπορέσει όσο το δυνατόν να παρέμβει για να σωθούν, να προχωρήσουν και αν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Τσιχριτζής και αποκάλυψε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ένα μέτρο επιδοματικής στήριξης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στη Δυτικής Ελλάδα.

Εφημερίδα Συνείδηση

Κορονοϊός: Νέα τοπικά lockdown σε αυτές τις περιοχές λόγω αύξησης κρουσμάτων