ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΦουλάρουν οι Αγρινιώτες

Φουλάρουν οι Αγρινιώτες

Μέχρι και 20 λεπτά το λίτρο έχει πέσει η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου

Φουλάρουν οι Αγρινιώτες

Αυξημένο το ενδιαφέρον και για το πετρέλαιο θέρμανσης που πωλείται κάτω από ένα ευρώ το λίτρο

 

Ευκαιρία για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και φουλάρισμα του ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου αποτελεί η πτώση των τιμών των υγρών καυσίμων διεθνώς. Η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου έχει κατρακυλήσει διεθνώς σε επίπεδα που δεν έχουμε δει εδώ και αρκετά χρόνια, και η κίνηση στα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιοχής μας κατά τις τελευταίες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, αφού ειδικά όσοι δικαιούνται επιδότηση μπορούν να το προμηθευτούν σε τιμές που είχαμε χρόνια να συναντήσουμε. Ευχή όλων οι τιμές να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, για να βγάλουμε τουλάχιστον τον φετινό χειμώνα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία είναι αυτές που οδηγούν στον πάτο τις τιμές του αργού πετρελαίου, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται στη συνέχεια οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Αν και οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά δεν φάνηκαν άμεσα, σταδιακά οι τιμές των υγρών καυσίμων όλο και μειώνονται, με αποτέλεσμα να έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των Αγρινιωτών για την προμήθευσή τους.

Στο 1,439 ευρώ το λίτρο πουλά την βενζίνη πρατήριο στο κέντρο της πόλης, τιμή μειωμένη κατά περίπου 20 λεπτά μέσα σε μόλις ένα μήνα, όπως μας ενημέρωσε το προσωπικό του πρατηρίου. Το πετρέλαιο κίνησης πωλείται στο ίδιο πρατήριο στο 1,168 ευρώ ανά λίτρο, την στιγμή που προ μηνός έφτανε ακόμη και το 1,37. Όπως και πέρυσι όμως το πρατήριο δεν προμηθεύτηκε φέτος πετρέλαιο θέρμανσης, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρχει ζήτηση, αν και αυτό τον καιρό δεν λείπουν τα τηλέφωνα από ενδιαφερόμενους. Καθώς όμως άλλες χρονιές παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι πρατηριούχοι να μένουν απλήρωτοι, οι υπεύθυνοι δεν θέλησαν να πάρουν το ρίσκο.

«Ακόμη υπάρχει το 10ευρώ», μας ανέφερε υπάλληλος του πρατηρίου, αναφερόμενη στην συνήθεια πολλών οδηγών να προμηθεύονται μικρή ποσότητα βενζίνης για τις καθημερινές τους ανάγκες. «Τώρα όμως το 10άρικο αντί να έρθει μια φορά την εβδομάδα, έρχεται και δύο και τρεις», συμπληρώνει η ίδια, αν και αρκετοί είναι αυτοί που ακόμη παραπονιούνται για τις τιμές ή περιμένουν να πέσουν ακόμη περισσότερο. Όσον αφορά τα «φουλαρίσματα», δηλαδή το πλήρη γέμισα του ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου, αυτό κάνει πάλι δειλά-δειλά την εμφάνισή του.

«Έως πρόσφατα, τα μόνα οχήματα τα οποία γέμιζαν τα ρεζερβουάρ τους ήταν τα επαγγελματικά», μας εξήγησε η υπάλληλος του πρατηρίου, η οποία συμπλήρωσε όμως ότι πλέον δεν λείπουν και τα «50άρια» δηλαδή οι οδηγοί που γεμίζουν το ρεζερβουάρ τους. Ωστόσο άλλος υπάλληλος του πρατηρίου επισημαίνει ότι οι τιμές των καυσίμων δεν είναι τόσο χαμηλά όσο θα μπορούσαν, αφού ο υπερβολικός φόρος που φτάνει το 60% στην βενζίνη και το 45% στο πετρέλαιο, επιβαρύνει τις τιμές πώλησης.

Περίπου την ίδια εικόνα μας μετέφερε και το προσωπικό του πρατηρίου «Διαδρομή ΕΚΟ» του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου, στην διασταύρωση των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Ηρώων Πολυτεχνείου (πρώην Πολυχρόνη). Το λίτρο της βενζίνης κοστίζει 1,499 ευρώ και το πετρέλαιο 1,228, με τις τιμές και των δύο να έχουν μειωθεί κατά 10-20 λεπτά από το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ούτε εδώ λείπουν αυτοί που ψωνίζουν με 5ευρώ ή 10ευρω ίσα-ίσα για να κινηθούν μέσα στην πόλη, ωστόσο η κίνηση είναι σαφώς αυξημένη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν όταν οι τιμές των καυσίμων παρέμεναν σε υψηλότερα επίπεδα.

«Υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για Kerosun», μας λέει ένας από τους υπαλλήλους του πρατηρίου, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός όσων διαθέτουν σόμπες τέτοιου τύπου. Η πώληση γίνεται συνήθως με το «μπιτόνι» και η τιμή είναι στο 1,55 ευρώ. Ούτε το συγκεκριμένο πρατήριο διαθέτει φέτος πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά τον τελευταίο καιρό υπάρχει ενδιαφέρον από κόσμο που ρωτούν για τιμές και ενδιαφέρονται να προμηθευτούν. Η αυξημένη φορολογία όμως ως ανασταλτικός παράγοντας στην αγορά καυσίμων, είναι κάτι που μας επεσήμαναν και οι εργαζόμενοι αυτού του πρατηρίου υγρών καυσίμων.

Με την πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου, επηρεάστηκε και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο πλέον φτάνει να πωλείται σε τιμές οριακά κάτω από το ένα ευρώ το λίτρο. Οι πρατηριούχοι λοιπόν που διαθέτουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης προς πώληση, τρίβουν τα χέρια τους, αφού βλέπουν ότι το ενδιαφέρον είναι αρκετά αυξημένο. Όσοι μάλιστα δικαιούνται την επιδότηση των 35 λεπτών ανά λίτρο, μπορούν να το προμηθευτούν σε ακόμη χαμηλότερη τιμή, ανάμεσα σε 60 και 70 λεπτά το λίτρο. «Πιστεύω ότι αυτού του είδους η θέρμανση είναι πιο αποδοτική από τα καυσόξυλα», μας δήλωσε ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων, ο οποίος βλέπει η ζήτηση είναι αρκετά αυξημένη, αφού φέτος θα βάλουν πετρέλαιο οικογένειες που είχαν χρόνια να προμηθευτούν.

Όπως προαναφέραμε, η αιτία της πτώσης των τιμών είναι οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία, ενώ αναμένεται να επηρεαστεί και η τιμή του φυσικού αερίου την οποία θα συμπαρασύρει προς τα κάτω το πετρέλαιο που συνεχίζει να πέφτει, άγνωστο ακόμη το για πόσο. Με τον χειμώνα να δείχνει για τα καλά τα δόντια του, ενώ ο Δεκέμβρης δεν έχει ακόμη τελειώσει, ίσως τώρα να είναι μια καλή ευκαιρία για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, ειδικά για όσους δικαιούνται την επιδότηση.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr