«Φωτιά» στις τιμές φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων! Ποια αλλαγή τετραπλασιάζει το κόστος τους;

Μεγάλη ανατροπή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Tο δίκτυο Ionity αλλάζει την τιμολογιακή πολιτική του για την φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σχεδόν διπλασιάζοντας το κόστος ανά km από ένα συμβατικό βενζινοκίνητο αυτοκίνητο.

Οι πελάτες των σημερινών και των μελλοντικών ευρωπαϊκών ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορούν να αρχίσουν να πονοκεφαλιάζουν για τη χρέωση της φόρτισης στις μεγάλες αποστάσεις. Το δίκτυο Ionity μόλις έριξε βόμβα στο θέμα, ανακοινώνοντας αλλαγή στην τιμολόγηση: Πλέον, ένα γέμισμα δεν θα στοιχίζει κατ’ αποκοπή οκτώ ευρώ, αλλά θα χρεώνεται €0,79 ανά kWh.

Ο υπολογισμός είναι απλούστατος. Για να «γεμίσεις» μια Porsche Taycan των 90 kWh θα πληρώσεις περίπου 70 ευρώ στα τερματικά Ionity. Και γνωρίζοντας ότι θα μπορείς να κάνεις περίπου 200 έως 300 km στην Autobahn με 130 km/h, κάντε τα μαθηματικά… Ή να τα κάνουμε εμείς για εσάς σε πιο γήινη διάσταση. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε το πακέτο του Groupe PSA… Ένα Peugeot e-208 ή ένα Opel Corsa-e με μπαταρία 50 kWh. Πληρώνεις τη φόρτιση 40 ευρώ για να κάνεις βαριά βαριά 250 km, ενώ αντιστοίχως με ένα βενζινοκίνητο για τα ίδια χιλιόμετρα θα πλήρωνες σε βενζίνη €25! Για ντίζελ δε, δεν το συζητάμε!

Αυτά τα τερματικά, ωστόσο, αναπτύχθηκαν από μια κοινοπραξία ευρωπαίων κατασκευαστών για να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στο δίκτυο της Tesla, τους Superchargers. Αλλά σε αυτούς, η τιμή είναι €0,24/kWh… Χώρια που είναι δωρεάν για αρκετούς μήνες για τους πρώτους πελάτες των Model S και X.

Για τους διαχειριστές της Ionity, η τιμή δικαιολογείται από δύο πράγματα: Την ύπαρξη τερματικών στον αυτοκινητόδρομο (οι θέσεις αυτές είναι ακριβές) και πάνω από όλα η ισχύς του σταθμού, περίπου 1,2 MW, κάτι που θα επιτρέψει θεωρητικά σε πολλά EV να φορτίζουν με ισχύ τουλάχιστον 200 kW. Τη στιγμή που η ισχύς των τερματικών Tesla πέφτει πολύ περισσότερο όταν φορτίζουν δύο EV ανά τερματικό.

Παρόλα αυτά, η νέα χρέωση μπορεί να ανατρέψει τον οικονομικό προϋπολογισμό στους σημερινούς και μελλοντικούς ιδιοκτήτες EV που είτε υπολόγιζαν στο δίκτυο Ionity είτε δεν έχουν επιλέξει ένα Tesla!

drive.gr

«Τούρκοι χάκερς “χτύπησαν” ελληνικές κυβερνητικές σελίδες»!