ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Απογειώθηκαν» οι τιμές στα αμνοερίφια – Τα κρεοπωλεία του Αγρινίου αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν τις αυξήσεις

«Απογειώθηκαν» οι τιμές στα αμνοερίφια – Τα κρεοπωλεία του Αγρινίου αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν τις αυξήσεις

«Απογειώθηκαν» οι τιμές στα αμνοερίφια – Τα κρεοπωλεία του Αγρινίου αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν τις αυξήσεις
  • «Απογειώθηκαν» οι τιμές στα αμνοερίφια
  • «Φωτιά» και στο κρέας
    Το 40% αγγίζει η αύξηση στα αμνοερίφια, αυξητικές τάσεις και στα βοοειδή και τα χοιρινά
  • Τα κρεοπωλεία του Αγρινίου αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν τις αυξήσεις
  • Τι αναφέρει ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου Βασίλης Παπαθανάσης

Μετά από την δύσκολη περίοδο για τα κρεοπωλεία, αυτή των lockdown, ο «Γολγοθάς» συνεχίζεται στον κλάδο, καθώς οι αυξήσεις στα αμνοερίφια άγγιξαν το 40% με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να «γυρίσουν την πλάτη» στη συγκεκριμένη  κατηγορία κρέατος.

Παράλληλα, το «ράλι» των τιμών γενικότερα φαίνεται πως επηρεάζει περισσότερο τα κρεοπωλεία, τα οποία βλέπουν να αυξάνεται συνεχώς η τιμή σε όλα τα είδη κρέατος, αν και μέχρι στιγμής στο Αγρίνιο και το νομό Αιτωλοακαρνανίας οι κρεοπώλες έχουν απορροφήσει τις αυξήσεις, πλην αυτής των αμνοεριφίων που αδυνατούν!

Μετά το Πάσχα άρχισε να φαίνεται η αύξηση στα αμνοερίφια και στα κρεοπωλεία του Αγρινίου, ενώ οι εκτιμήσεις των κρεοπωλών είναι πως η αύξηση στα υπόλοιπα είδη κρέατος, όπως στα βοοειδή και τα χοιρινά, δεν αποκλείεται να φτάσει και το 30% και γι’ αυτό αναρωτιούνται μέχρι πότε θα μπορούν να απορροφούν τις αυξήσεις.

Ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου και περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης μιλώντας στη «Σ» τόνισε πως: «η ζήτηση στα αμνοερίφια είναι ελάχιστη. Ζητάμε μόνο αν πρόκειται για κάποια γιορτή ή κάποιο ιδιαίτερο και σημαντικό γεγονός στην οικογένεια. Όταν από 8 ευρώ το κιλό που ήταν, πλέον η τιμή τους είναι 11 ευρώ και 12 ευρώ, τότε πως η ζήτηση να μην είναι ελάχιστη; Υπάρχει βέβαια ένα ποσοστό της τάξης του 10% που δεν έχει αλλάξει τις καταναλωτικές του συνήθειες και δεν το επηρεάζει ούτε η αύξηση της τιμής των αμνοεριφίων».

Αυξητικές τάσεις στα βοοειδή και τα χοιρινά : Εκτίμηση ότι θα αγγίξουν και το 30%

Ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου και περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης

Πέραν όμως αυτού ο κ. Παπαθανάσης δίνοντας την συνολική εικόνα στον κλάδο αναφέρει: «μετά από πάρα πολύ καιρό επιστρέφουμε ως κλάδος σιγά – σιγά στην κανονικότητα. Μετά την επαναλειτουργία της εστίασης ο κλάδος μας άρχισε να ισορροπεί, αλλά αυτό που υπήρξε νωρίτερα άφησε πάρα πολλές ανοιχτές «πληγές» στην παραγωγή και στην διακίνηση του κρέατος.

Η σταδιακή επιστροφή γεννάει και πολλές ελπίδες για φυσιολογική λειτουργία στην αγορά του κρέατος. Μετά όμως από το καλοκαίρι και κυρίως τους τελευταίους μήνες υπήρξε αύξηση στην τιμή των αμνοεριφίων της τάξεως ακόμη και του 40%, η οποία παραμένει μέχρι και σήμερα.

Η αύξηση αυτή φάνηκε μετά το Πάσχα και εξακολουθεί να υπάρχει και έχει οδηγήσει τον κόσμο να μην ζητά αμνοερίφια. Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται επίσης αύξηση και στα υπόλοιπα κρέατα, όπως στα βοοειδή και τα χοιρινά και προβλέπεται σύντομα οι αυξήσεις να είναι μεγαλύτερες, ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξουν και το 30%.

Μέχρι στιγμής ο κλάδος μας έχει απορροφήσει κάθε αύξηση που έχει γίνει εκτός από αυτή στα αμνοερίφια που αδυνατεί να την απορροφήσει. Η εποχή είναι δύσκολη για το κρέας και τον κλάδο και γι’ αυτό δεν ξέρουμε μέχρι και πότε θα καταφέρουμε να απορροφούμε τις αυξήσεις στα υπόλοιπα κρέατα.

Η έλλειψη προσφοράς και ζήτησης αυτόματα οδηγεί στην άνοδο της τιμής. Το ζωικό κεφάλαιο στη χώρα ήταν μεγάλο, αλλά μειώθηκε αρκετά και συγχρόνως γίνονται και αρκετές εξαγωγές στα αμνοερίφια και αυτοί οι λόγοι οδηγούν στην αύξηση της τιμής.

Τα περισσότερα βοοειδή είναι εισαγόμενα και λόγω του κοστολογίου και της παραγωγικής διαδικασίας μοιραία υπάρχουν αυξήσεις. Υπάρχει στενότητα στον κόσμο και αυτό φαίνεται και από τη ζήτηση.

Τα lockdown άλλαξαν τις διατροφικές συνθήκες και τον τρόπο που ψωνίζει ο κόσμος. Ήδη έχουν αρχίσει να ψωνίζουν μικρότερες ποσότητες από φθηνότερα είδη κρέατος. Λόγω της αύξησης γενικότερα της τιμής του μοσχαριού και του χοιρινού, από τα οποία οι ποσότητες που προμηθεύονται οι καταναλωτές είναι πολύ μικρότερες απ ότι στο παρελθόν, πολλοί είναι αυτοί που έχουν καταφύγει στο κοτόπουλο.

Η τιμή του μοσχαριού έχει πλέον φτάσει και στα 11 ευρώ, χωρίς οι κρεοπώλες να δώσουν τις αυξήσεις που έπρεπε, καθώς τις έχουμε απορροφήσει. Στα βοοειδή παίζει ρόλο και η κατηγορία του κρέατος. Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα κάποιος να προμηθευτεί από 7 ή 11 ευρώ κρέας τέτοιου είδους. Τα χοιρινά επίσης πήραν αύξηση, η οποία όμως απορροφήθηκε από εμάς.

Η κατάσταση αυτή δυσκολεύει πολύ τον κλάδο μας, ο οποίος στην περίοδο των lockdown είχε πέσει κατά 90% στην χονδρική, αν και είναι ανέβει κατά ελάχιστο ποσοστό στην λιανική. Σε γενικό πλαίσιο όμως ο τζίρος κατά την περίοδο των lockdown στα κρεοπωλεία είχε πέσει 40% τουλάχιστον και τώρα έρχονται οι αυξήσεις αυτές, τις οποίες δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα καταφέρουμε να τις απορροφούμε. Όπως και να έχει όμως ο κλάδος μας περνάει δύσκολη φάση».

Ζωοτροφές και ενέργεια πυροδοτούν τις αυξήσεις

Πέρα από όλες τις αναταράξεις στην αγορά το ράλι των τιμών πυροδοτεί το συνεχώς αυξημένο κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων, καθώς στη δεδομένη πια εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, καταγράφεται πλέον πολύ μεγάλη αύξηση και στις ζωοτροφές, παρά το γεγονός ότι ένα από τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν η μείωση του ΦΠΑ στο 6%. Εντελώς ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί ότι ένας τόνος καλαμπόκι (χρησιμοποιείται για ζωοτροφές) από 160 ευρώ έχει φθάσει τα 300 ευρώ….

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Καλά κρατεί το “ηλεκτρονικό ψάρεμα” και στο Αγρίνιο

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr