Φωτιά από κεραυνό στον Ψηλόβραχο Αγρινίου: Δεν υπήρχε νερό ούτε για τις αυλές

Καταγγελία στο sinidisi.gr

fotia

Δεν φτάνει που έχουν πει το νερό νεράκι από τον περασμένο Απρίλιο κάτοικοι στα ορεινά του χωριού Ψηλόβραχος, στα σύνορα Αιτωλοακαρνανίας – Ευρυτανίας, αισθάνονται και απροστάτευτοι μπροστά στον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Κι αυτό επειδή όχι μόνο δεν μπορούν να συμβάλλουν στην κατάσβεση φωτιάς που ενδέχεται να απειλήσει στα σπίτια τους αλλά ούτε καν να καταβρέξουν τις αυλές τους.

Αφορμή για την επώνυμη καταγγελία (τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση κάθε αρμοδίου) που έγινε στο sinidisi.gr στάθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε από κεραυνό αργά το απόγευμα της Τρίτης (3.9.24) σε δύσβατη δασική περιοχή κοντά στον Ψηλόβραχο (νωρίτερα από αντίστοιχο φαινόμενο φωτιά είχαμε σε Άγιο Βλάσση και Χούνη). Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για την κατάσβεση απαιτήθηκε η συνδρομή εναέριων μέσων που πέταξαν σήμερα Τετάρτη στην περιοχή, με επιτυχή αποτελέσματα.

«Οι γονείς μου κατοικούν στην περιοχή» μας ανέφερε η καταγγέλλουσα που διερωτήθηκε τι θα γινόταν αν η φωτιά πλησίαζε τόσο το δικό τους σπίτι όσο και εκείνα άλλων οικισμών (Αγία Τριάδα, Κρύα Βρύση (!), κ.ά.). Με λάστιχο που έχουν τοποθετήσει σε πηγή κατορθώνουν σιγά – σιγά να συγκεντρώνουν νερό σε δεξαμενή για την κάλυψη βασικών τους αναγκών οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να «αμυνθεί» κάποιος, σε περίπτωση φωτιάς. Πάντως, όπως σημείωσε, ακόμα και όταν έφθανε νερό στις βρύσες τους, αυτό ήταν χρώματος καφέ και ακατάλληλο για χρήση, ούτε καν για το πλύσιμο ρούχων, όπως σχολίασε. Για το λόγο αυτό τόνισε την ανάγκη να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ Θύμιο Γρίβα που συνομιλήσαμε για το θέμα ανέφερε ότι από την αρχή της θητείας του δρομολογήθηκε λύση με την ένταξη σχετικού έργου στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου. Έγιναν, όπως μας πληροφόρησε, οι απαραίτητες ενέργειες για να εκδοθεί από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης άδεια χρήσης νερού ενώ μόλις πρόσφατα η αρμόδια υπηρεσία ζήτησε και συμπληρωματικά έγγραφα τα οποία η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης πρόκειται να προσκομίσει. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γρίβας εκτίμησε ότι εφόσον ξεπεραστεί το ζήτημα της αδειοδότησης, θα απαιτηθεί περίπου ένα δίμηνο για την κατασκευή του έργου που θα διασφαλίζει την επάρκεια πόσιμου νερού προερχόμενου από πηγή της περιοχής.

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi