«Φως» περιμένουν οι ΤΟΕΒ – Τα χρωστούμενα θέλει η ΔΕΗ

Πιέζει με διακοπές ρεύματος η ΔΕΗ, πνίγονται» στα χρέη οι ΤΟΕΒ – Επίκειται συνάντηση με τη ΔΕΗ μετά από παρέμβαση Φαρμάκη

Των Κωνσταντίνου Χονδρού και Δημήτρη Παπαδάκη

Επανασυνδέθηκε το ρεύμα του ΤΟΕΒ Παραβόλας μετά την «βροχή» διακοπής ρεύματος σε ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας. Πολλοί ΤΟΕΒ του νομού κατέβαλαν χρήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά τα παραμένουν ακόμη σε δυσθεώρητα ύψη.

Ένα νέο «επεισόδιο» λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις ΔΕΗ και τους ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας, που έχουν μεγάλες οφειλές προς την Επιχείρηση του Ηλεκτρισμού. Η ΔΕΗ προσπαθεί μέσω διακοπών ρεύματος να πιέσει, ώστε να εισπράξει κάτι από τα οφειλόμενα. Οι ΤΟΕΒ από την πλευρά τους προσπαθούν να εισπράξουν από τους αγρότες και διαμαρτύρονται για τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Για την εξεύρεση λύσης επίκειται συνάντηση των εκπροσώπων των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη με τον Διοικητή της ΔΕΗ και κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου. Και αυτό γιατί η κατάσταση με τα υπέρογκα ποσά οφείλουν στη ΔΕΗ οι ΤΟΕΒ της περιοχής οδηγείται εκ νέου σε εκτροχιασμό!

Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι διακοπές ρεύματος από την ΔΕΗ έπεφταν «βροχή» με σκοπό να υπάρξει ένας μοχλός πίεσης, ώστε οι ΤΟΕΒ, που χρεωστάνε υπέρογκα ποσά, να μπουν σε διαδικασία ρύθμισης και μάλιστα να αναγκαστούν να είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις αυτές.

Το πρώτο χρονικό διάστημα του νέου έτους η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στους ΤΟΕΒ Μεσολογγίου, Κατοχής, Λεσινίου και Παραβόλας (το ρεύμα της Παραβόλας επανασυνδέθηκε μόλις προχθές την Τρίτη). Στον αντίποδα, οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας αντιδρούν, καθώς, όπως τονίζουν, γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να εισπραχθούν οφειλές από τους αγρότες.

Πολλά ΤΟΕΒ του νομού αναγκάστηκαν από τις πιέσεις της ΔΕΗ να καταβάλλουν κάποια χρήματα, όμως διαμαρτύρονται για την τιμή του αγροτικού ρεύματος, αλλά και το υψηλό επιτόκιο της ρύθμισης για τους ΤΟΕΒ, το οποίο αγγίζει το 6%.

ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΟΕΒ Αχελώου Κώστας Βήττας

«Στο ΤΟΕΒ της Παραβόλας, στο οποίο η επανασύνδεση έγινε την Τρίτη, το ύψος της οφειλής του κυμαίνεται περίπου στις 270 χιλ. ευρώ» επεσήμανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΟΕΒ Αχελώου Κώστας Βήττας μιλώντας «Σ» και πρόσθεσε πως «ψηλά στην «ιεραρχία» ως προς τα χρέη είναι ο ΤΟΕΒ Μεσολογγίου και Λεσινίου που χρωστάνε από 1,5 έως 2 εκατατομμύρια ευρώ (μέρος όμως των χρημάτων αυτών έχουν καταβληθεί)».

Αρδευτικά δίκτυα: Παρεμβάσεις με το σταγονόμετρο

Ελλείψει ώριμων μελετών για μεγάλα έργα

Το θέμα που «καίει» την Αιτωλοακαρνανία τα τελευταία χρόνια είναι το ζήτημα των αρδευτικών δικτύων, που τα περισσότερα έχουν καταρρεύσει, αφού είναι ασυντήρητα για δεκαετίες, με αποτέλεσμα να απαιτείται και μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος για να λειτουργήσουν. Χαρακτηριστικό της αδράνειας είναι το γεγονός ότι τόσο η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, που επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή, όσο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της προηγούμενης Κυβέρνησης, Στ. Αραχωβίτης, επισήμαναν ότι δεν υπάρχουν στην Αιτωλοακαρνανία, ώριμες μελέτες για μεγάλες παρεμβάσεις στα αρδευτικά δίκτυα…

Πάντως πρόσφατα με απόφαση του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας παρεμβάσεις συνολικού ύψους 15.307.094 ευρώ, προκειμένου να βελτιωθούν και να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές των ΤΟΕΒ και κατά συνέπεια οι δυνατότητες άρδευσης σημαντικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων.  Πρόκειται όμως για παρεμβάσεις που μπορούν να αμβλύνουν το πρόβλημα, όχι όμως να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή για την άρδευση στην Αιτωλοακαρνανία. Συγκεκριμένα, τα έργα που εντάσσονται στο Πρόγραμμα (και ειδικότερα στη Δράση «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων») και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), είναι τα εξής:

  1. Βελτίωση Τμημάτων Δικτύου, Αντλιοστασίων Α3 & Α4 της Ζώνης 8 του Αρδευτικού Έργου ΤΟΕΒ Κατοχής (1.600.000,00 ευρώ).
  2. Παρεμβάσεις βελτίωσης Αρδευτικών Δικτύων Δήμου Θέρμου (725.000,00 ευρώ).
  3. Βελτίωση Τμημάτων Δικτύου, Αντλιοστασίων Α2 Ζώνης (9Α) και Α2 Ζώνης (9Β+9Γ) Αρδευτικού Έργου ΤΟΕΒ Νεοχωρίου (2.200.000,00 ευρώ).
  4. Αντικατάσταση Αγωγών & Εκσυγχρονισμός του Αρδευτικού Δικτύου του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου με εγκατάσταση Σύγχρονου Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού (1.987.091,87 ευρώ).
  5. Βελτίωση Τμημάτων Δικτύου, Αντλιοστασίων Λ1 & Λ4 Κτήματος Λεσινίου του Αρδευτικού Έργου ΤΟΕΒ Λεσινίου (2.200.000,00 ευρώ).

Συμβουλές από την Ελληνική Αστυνομία για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών