ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΦορολογικές δηλώσεις: «Μάχη» για την παράταση – Οι λογιστές του Αγρινίου ζητούν τη «συνδρομή» των βουλευτών για να εισακουστούν από την Κυβέρνηση

Φορολογικές δηλώσεις: «Μάχη» για την παράταση – Οι λογιστές του Αγρινίου ζητούν τη «συνδρομή» των βουλευτών για να εισακουστούν από την Κυβέρνηση

Φορολογικές δηλώσεις: «Μάχη» για την παράταση – Οι λογιστές του Αγρινίου ζητούν τη «συνδρομή» των βουλευτών για να εισακουστούν από την Κυβέρνηση

Φορολογικές δηλώσεις: «Μάχη» για την παράταση, αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως οι λογιστές του Αγρινίου ζητούν τη «συνδρομή» των βουλευτών για να εισακουστεί από την Κυβέρνηση το αίτημά τους για παράταση στις δηλώσεις.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

«Φρένο» στα σενάρια για παράταση των φορολογικών δηλώσεων φαίνεται να βάζει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής. Συνεπώς, με τα δεδομένα αυτά, η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 15:00.

Ωστόσο, τα πράγματα για τους λογιστές φαίνεται πως έχουν φτάσει στο απροχώρητο και γι’ αυτό εκτός από τον τεράστιο φόρτο εργασίας που έχουν, ξεκίνησαν να πιέζουν προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να δοθεί η πρέπουσα παράταση για να συνεχίσουν την δουλειά τους.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσος Προβίδας προχθές μάλιστα απέστειλε επιστολή ενημέρωσης προς όλους τους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, μέσω της οποίας εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που οδηγούν τον κλάδο των λογιστών να ζητήσει παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ζητώντας παράλληλα την βοήθειά τους, ώστε να εισακουστούν στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο κ. Προβίδας μιλώντας στη «Σ» απαρίθμησε τους κυριότερους λόγους που οδήγησαν την κατάσταση στο αδιέξοδο, όπως και τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις, τονίζοντας πως αυστηρές προθεσμίες δεν υπάρχουν μόνο στις δηλώσεις, αλλά σε κάθε τι με το οποίο ασχολείται ο λογιστής και μάλιστα οι υποχρεώσεις που προέκυπταν μέχρι τώρα ήταν άμεσες, πρώτης προτεραιότητας για τους πελάτες τους!

Φορολογικές δηλώσεις: «Μάχη» για την παράταση - Οι λογιστές του Αγρινίου ζητούν τη «συνδρομή» των βουλευτών για να εισακουστούν από την Κυβέρνηση
O Τάσος Προβίδας

Συγκεκριμένα ο κ. Προβίδας τόνισε: «πανελλαδικά, αλλά και στην περιοχή του Αγρινίου ως προς τις δηλώσεις είμαστε περίπου στο 70%, εκκρεμούν πανελλαδικά περίπου 1.600.000  δηλώσεις. Ο χρόνος που απομένει είναι πιεστικός και για να ολοκληρωθούν οι δηλώσεις θα πρέπει ημερησίως να υποβάλλονται περίπου 120 χιλιάδες δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου και το Σαββατοκύριακου, να υποβάλλονται δηλαδή συνέχεια χωρίς κανένα χρονικό κενό.

Ως κλάδος έχουμε ζητήσει παράταση από την αρχή του μήνα, διότι βλέπουμε πως δεν βγαίνει και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι μέσα στον Ιούνιο, αλλά και τον Ιούλιο, προέκυψαν και άλλες υποχρεώσεις λ.χ full pass, power pass, η επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών και άλλα διάφορα που παρουσιάστηκαν για τους πολίτες και αναγκαστικά θα έπρεπε να ασχοληθούμε και με αυτά μιας και οι πολίτες απευθύνονταν στους λογιστές.

Υπάρχει ακόμη ζήτημα σοβαρό στα λογιστικά γραφεία του Αγρινίου και πανελλαδικά λόγω του covid-19! Αρκετά γραφεία δουλεύουν με ελλείψεις σε προσωπικό, γιατί πολλοί εργαζόμενοι έχουν νοσήσει από covid, ενώ πολλές είναι οι περιπτώσεις που νοσεί και ο ίδιος ο λογιστής.

Ακόμη, στο τέλος του Ιουνίου κηρύχτηκε υποχρεωτική η σύμβαση των επισιτιστικών (στον κλάδο της εστίασης) και αυτό μας ανάγκασε να δώσουμε προτεραιότητα στις περιπτώσεις αυτές, γιατί υπάρχουν υποχρεώσεις όπως η αλλαγή ωραρίων, η αλλαγή συμβάσεων, η υποβολή των νέων πινάκων προσωπικού, η αλλαγή μισθοδοσίας κλπ.

Οι λόγοι αυτοί και όχι μόνο έχουν θέσει εκτός του προγραμματισμό τις δηλώσεις. Τα πολλά αυτά εμβόλιμα πράγματα ήταν έκτακτα και άμεσα, δεν «χωρούσε» αναβολή δηλαδή, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις να μένουν πίσω.

Απομένουν περίπου 10 ημέρες για τη λήξη της προθεσμίας των δηλώσεων και έχουμε επιπλέον να υποβάλλουμε ΦΠΑ για τα απλογραφικά, τα διπλογραφικά, τις μισθοδοσίες, τις συμβάσεις, τις άδειες κλπ. Συνεπώς, ο χρόνος που απομένει για να ασχοληθούμε με τις δηλώσεις είναι εξαιρετικά λίγος.

Αυτό το έχουμε ήδη κάνει γνωστό στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά ο κ. Σταϊκούρας εμμένει στην άποψη να μην δοθεί παράταση. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι εφικτό να γίνει, γιατί ουσιαστικά θα μείνουν πάρα πολλές δηλώσεις χωρίς να υποβληθούν ή θα υποβληθούν όπως να ναι.

Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την δουλειά μας κανονικά, να υποβάλλουμε τα ΦΠΑ κανονικά και τις δηλώσεις όπως να ‘ναι ή θα υποβάλλουμε κανονικά τις δηλώσεις και τα ΦΠΑ όπως να ‘ναι;

Δεν επαρκεί ο χρόνος και επιπλέον οι δηλώσεις για τις επιχειρήσεις δεν άνοιξαν 30 Μαρτίου όπως λέει το υπουργείο, αλλά τότε άνοιξαν οι δηλώσεις για τα φυσικά πρόσωπα. Οι δηλώσεις για τις επιχειρήσεις άνοιξαν από τα μέσα Μαΐου και μετά, γιατί εκκρεμούσε να ανοίξουν και κάποια άλλα έντυπα, που ήταν απαραίτητα για τις δηλώσεις.

Από την πλευρά μας ως κλάδος έχουμε εντείνει τις πιέσεις μας προς το Υπουργείο Οικονομικών και προς όλους τους αρμόδιους φορείς και ευελπιστούμε πως τις επόμενες ημέρες θα επικρατήσει η λογική και θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να γίνουν όλα σωστά. Αν αυτό δεν γίνει, υπάρχουν σκέψεις για το πώς θα κινηθεί ο κλάδος μας, αλλά δεν έχουμε λάβει κάποια απόφαση ως κλάδος, αν και η Ένωση Λογιστών Αττικής, που είναι η μεγαλύτερη ένωση στην Ελλάδα, έλαβε απόφαση για παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών ως πρώτη κίνηση.

Ο Σύλλογος Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων στο πλαίσιο αυτό απέστειλε επιστολή ενημέρωσης προς όλους τους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, ώστε να αντιληφθούν και αυτοί το πρόβλημα και να το μεταφέρουν στην κυβέρνηση.

Δεν είναι και για εμάς αποδεκτό ως επιστημονικός φορέας να κάνουμε μια δουλειά που δεν είναι σωστή και γι’αυτό φωνάζουμε και αγωνιούμε για παράταση. Δεν είναι επιλογή μας να υποβάλλουμε μηδενικές δηλώσεις. Αντίκεινται σε όλα όσα έχουμε μάθει, σε όλα όσα υποστηρίζουμε, στη φύση του επαγγέλματός μας. Αν παρατήσει κάποιες αργά το βράδυ στο Αγρίνιο στις 11.30 και στις 12.00 θα δει ανοιχτά λογιστικά γραφεία.

Θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε, αλλά δεν είναι εύκολο καθόλου. Δεν μπορούμε λ.χ να μην απαντήσουμε στον κόσμο, γιατί δεν πήρε power pass ή γιατί πήρα τόσα χρήματα που έλαβε και δεν πήρε περισσότερα. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως ο λογιστής δεν προλαβαίνει, δεν μπορείς να μην απαντήσεις σε κάποιον που έχει την αγωνία του για κάτι. Από την άλλη πλευρά αυτό δεν σου επιτρέπει να ασχοληθείς με αυτό που πραγματικά πρέπει να ασχοληθείς αυτή την περίοδο, με την υποβολή των δηλώσεων».

«Παράθυρο» για μικρή παράταση

Το πιθανότερο σενάριο είναι το Υπουργείο Οικονομικών να αναγκασθεί να παρατείνει τις προθεσμίες, καθώς εκκρεμούν περίπου 1,5-1,6 εκατομμύρια δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί.  Σημειώνεται ότι οι λογιστές ζητούν παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι παράταση θα είναι μικρότερη σημειώνοντας ότι: “όσο και να παραταθούν οι δηλώσεις οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν και τις προηγούμενες δόσεις”.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Δίκη ιερέα από το Αγρίνιο: Η «αρχή της ηθικής απόδειξης» τον έστειλε στην φυλακή

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ