ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταFood pass ή μείωση ΦΠΑ;

Food pass ή μείωση ΦΠΑ;

Food pass ή μείωση ΦΠΑ;

Food pass ή μείωση ΦΠΑ; – Ποιοτική διαφορά ότι το ένα έχει εισοδηματικά κριτήρια και το άλλο είναι οριζόντιο μέτρο

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα ή food pass; Το ζήτημα που έχει γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να απαντηθεί μέσα από μια ψύχραιμη και κατά το δυνατόν αντικειμενική σύγκριση.

Για να υπολογιστεί το όφελος από τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα πρέπει να ανατρέξει κάποιος στην έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να μάθει πόσα ξοδεύουν τα νοικοκυριά για τρόφιμα, καθώς δεν ξοδεύουν όλοι τα ίδια, αφού το βασικό στοιχείο είναι το πραγματικό εισόδημα (και όχι το δηλωθέν στην εφορία).

Τα φτωχά νοικοκυριά με εισόδημα έως 750 ευρώ τον μήνα, δαπανούσαν πριν από τη πληθωριστική κρίση 167 τον μήνα για τρόφιμα (με βάση την ΕΛΣΤΑΤ). Με τον πληθωρισμό των τροφίμων να “τρέχει” με περίπου 15%, αυτή η δαπάνη έχει αυξηθεί τώρα στα 192 ευρώ. Αν η κυβέρνηση προχωρούσε σε μείωση του ΦΠΑ των τροφίμων από το 13% στο 6%, τότε η δαπάνη θα περιοριζόταν και πάλι στα 169,7 ευρώ δηλαδή κατά 22 ευρώ το μήνα.

Αρκεί βεβαίως να περνούσε όλη η μείωση του ΦΠΑ στην τελική τιμή του προϊόντος, κάτι που δεν είναι καθόλου δεδομένο, αφού στα τρόφιμα ο παραγωγός και ο έμπορος παίζουν καθοριστικό ρόλο και είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να “παρακρατήσουν” ή να μετακυλήσουν το όποιο όφελος. Από την άλλη το food pass προσφέρει 22 ευρώ το μήνα στον άγαμο (δηλαδή τα ίδια), 32 ευρώ το μήνα στο ζευγάρι, 42 ευρώ τον μήνα στην οικογένεια με ένα παιδί, 52 ευρώ τον μήνα στην οικογένεια με δύο παιδιά, 62 ευρώ τον μήνα στην οικογένεια με τρία παιδιά κ.ο.κ. Με το food pass όμως είναι σίγουρο ότι ευνοούνται τα φτωχότερα νοικοκυριά και καθόλου οι έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα. Κάτι που δεν συμβαίνει με τη μείωση του ΦΠΑ, που είναι οριζόντιο μέτρο.

Για παράδειγμα ένα νοικοκυριό με μηνιαίο εισόδημα άνω των 3500 ευρώ αν μειωνόταν ο ΦΠΑ, από τη στιγμή που δαπανά 576 ευρώ το μήνα για τρόφιμα, θα είχε οικονομικό όφελος 66 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή τρεις φορές περισσότερα από το φτωχό νοικοκυριό…

Εφημερίδα Συνείδηση

Η Ολομέλεια του ΣτΕ «ανατρέπει» τη λειτουργία των ΟΤΑ – Άκυρες οι αποφάσεις από 1/12;

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ