Φοιτητική στέγη σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι: Σταθερά χαμηλά τα ενοίκια - Άγονοι οι διαγωνισμοί του Πανεπιστημίου για τη στέγαση φοιτητών

Άγονοι οι διαγωνισμοί του Πανεπιστημίου για τη στέγαση φοιτητών στο Αγρίνιο Παρά τη μεγάλη μείωση των φοιτητών, η διαθεσιμότητα παραμένει σχετικά μικρή λόγω της ανύπαρκτης…

enoikio
  • Άγονοι οι διαγωνισμοί του Πανεπιστημίου για τη στέγαση φοιτητών στο Αγρίνιο
  • Παρά τη μεγάλη μείωση των φοιτητών, η διαθεσιμότητα παραμένει σχετικά μικρή λόγω της ανύπαρκτης οικοδομικής δραστηριότητας
  • Τι αναφέρει ο μεσίτης Στράτος Καλύβας

Ξεκίνησαν σιγά – σιγά οι ελάχιστοι νέοι φοιτητές να έρχονται για μόνιμη εγκατάσταση στο Αγρίνιο και αφού πρώτα πραγματοποίησαν την ηλεκτρονική τους εγγραφή στο Υπουργείο Παιδείας, προχωρούν στη δεύτερη φάση, στην εγγραφή τους στα πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης και στην εύρεση στέγης.

Φέτος, αν και οι φοιτητές μειώθηκαν αρκετά σε σχέση με άλλα χρόνια, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και συγχωνεύσεων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Πατρών τα οικονομικά μεγέθη στη φοιτητική στέγη δεν φαίνεται να άλλαξαν στο ελάχιστο, καθώς το Αγρίνιο, αλλά και το Μεσολόγγι, ανέκαθεν διέθεταν χαμηλά ενοίκια, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα!

Εντωμεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει προκηρύξει δύο φορές διαγωνισμός για την ενοικίαση δωματίων ξενοδοχείων στο Αγρίνιο, όμως απέβη άγονος καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον συμμετοχής. Έτσι για τους φοιτητές  η ενοικίαση σπιτιού είναι μονόδρομος, αφού δεν υπάρχει καμία μέριμνα φοιτητικής στέγης.

Τα χαμηλά ενοίκια μάλιστα στην περιοχή βοήθησαν ώστε οι φοιτητές να συνεχίσουν να διατηρούν τα σπίτια τους και την εποχή της τηλεκπαίδευσης, καθώς στην υπόλοιπη Ελλάδα παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι φοιτητές να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να επιστρέφουν στην οικογένειά τους, λόγω της δυνατότητας που είχαν να παρακολουθούν μαθήματα μέσω υπολογιστή!

Επιπλέον, στην υπόλοιπη Ελλάδα έχει λάβει διαστάσεις «χιονοστιβάδας» η καταβολή ενοικίων από φοιτητές για 6 ή ακόμη και 8 μηνών, καθώς οι ιδιοκτήτες φοβούνται να μην μείνουν με ξενοίκιαστα σπίτια, όπως τις προηγούμενες χρονιές, λόγω του «λουκέτου» στα πανεπιστήμια εξαιτίας του covid-19, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στο Αγρίνιο λόγω των χαμηλών ενοικίων, όπως αναφέρει ο μεσίτης Στράτος Καλύβας.

Ο μεσίτης Στράτος Καλύβας

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλύβας τονίζει μιλώντας στη «Σ» για τα φοιτητικά ενοίκια και γενικότερα για την φοιτητική στέγη στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι: «παρά το γεγονός ότι φέτος στο Αγρίνιο οι φοιτητές είναι αρκετά λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά σημειώνεται το εξής φαινόμενο: Φέτος, όπως εξάλλου και άλλες χρονιές δεν υπάρχουν σπίτια αρκετά, ώστε να εξυπηρετηθούν οι φοιτητές και όσοι γενικότερα ενδιαφέρονται με αποτέλεσμα να ενοίκια να διατηρούνται σε καλά επίπεδα λ.χ. μια γκαρσονιέρα σε καλή κατάσταση νοικιάζεται περίπου στα 250 ευρώ.

Τα νεότερα σπίτια στο Αγρίνιο είναι 10ετίας και πίσω, καθώς υπάρχει μια παντελής αδράνεια της οικονομικής δραστηριότητας τα τελευταία 10 περίπου χρόνια. Μιλάμε για καλοδιατηρημένα σπίτια, ενώ αρκετά είναι και επιπλωμένα.

Σε σχέση με άλλες πόλεις επαρχιακές, που διαθέτουν πανεπιστημιακές σχολές, τα 250 ευρώ που είναι ο μέσος όρος των ενοικίων στο Αγρίνιο για φοιτητές είναι εφικτό, για να αποπληρωθούν από τις οικογένειες τους. Υπάρχουν περιπτώσεις που ζητούν περισσότερα χρήματα, αλλά τα χρήματα των 250 ευρώ για φοιτητική στέγη, είναι ο μέσος όρος και είναι από τις χαμηλότερες τιμές, που υπάρχουν ανά την Ελλάδα

Στο Μεσολόγγι υπάρχουν αρκετά ξενοίκιαστα σπίτια, εν αντιθέσει με το Αγρίνιο. Το Αγρίνιο, όπως επίσης και το Μεσολόγγι είναι από τις λιγοστές ίσως επαρχιακές πόλεις που οι ιδιοκτήτες δεν ζητούν χρήματα για 6 και 8 μήνες μπροστά, κάτι που είναι «τρελό».

Οι ιδιοκτήτες τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει πολλά χρήματα, έχουν δει τα σπίτια τους να μένουν ξενοίκιαστα ακόμη και λόγω της τηλεκπαίδευσης και του covid-19. Τα τελευταία δύο χρόνια πολλοί φοιτητές ξαφνικά άδειασαν τα σπίτια τους για να επιστρέψουν στο σπίτι των γονιών τους, αφού είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μάθημα μέσω υπολογιστή και γι’αυτό ζητάνε τόσα ενοίκια από την αρχή οι ιδιοκτήτες. Στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι δεν γίνεται κάτι τέτοιο καθώς τα ενοίκια είναι χαμηλά.

Ως επί το πλείστον οι φοιτητές ζητούν σπίτια είτε κοντά στο πανεπιστήμιο, είτε κοντά στο κέντρο, το οποίο είναι λίγο πιο ακριβό από την περιοχή του πανεπιστημίου. Στο Αγρίνιο προτιμούν οι ιδιοκτήτες να ενοικιάζουν μόνοι τους τα σπίτια και όχι μέσω μεσίτη.

Αυτή μάλιστα είναι η διαφοροποίηση του Αγρινίου σε σχέση με άλλες επαρχιακές πόλεις και γι’ αυτό πολλοί φοιτητές δυσκολεύονται να μετακινηθούν για να αναζητήσουν σπίτι, ενώ με το μεσίτη τα πράγματα είναι ευκολότερα, καθώς ο ίδιος αναλαμβάνει να τους πάει να δουν τα σπίτια που επιθυμούν».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση" 

Κορονοϊός: 152 κρούσματα μετάλλαξης Δέλτα στην Αιτωλοακαρνανία