Φοιτητικές εκλογές: Σύγκρουση ΔΑΠ και ΠΚΣ για την πρωτιά

Χωρίς κοινά αποδεκτό νικητή και οι φετινές φοιτητικές εκλογές - Οι ανακοινώσεις ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και ΠΚΣ για τα αποτελέσματα - Ολοκληρώθηκαν οι φετινές φοιτητικές εκλογές, ωστόσο για ακόμη μία χρονιά ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και Πανσπουδαστική Κ.Σ. τσακώνονται για το ποιος κέρδισε.

Εκλογές

Χωρίς κοινά αποδεκτό νικητή και οι φετινές φοιτητικές εκλογές - Οι ανακοινώσεις ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και ΠΚΣ για τα αποτελέσματα - Ολοκληρώθηκαν οι φετινές φοιτητικές εκλογές, ωστόσο για ακόμη μία χρονιά ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και Πανσπουδαστική Κ.Σ. τσακώνονται για το ποιος κέρδισε.

Οι δύο πρώτες παρατάξεις έδωσαν διαφορετικά αποτέλεσμα ως προς την πρώτη θέση.

Ειδικότερα η ΔΑΠ ΝΔΦΚ δίνει την πρώτη θέση στον εαυτό της με ποσοστό 40,31% έναντι 26,45% της Πανσπουδαστικής, ενώ η ΠΚΣ δίνει την πρώτη θέση στον εαυτό της, αναφέροντας ότι είχε και άνοδο κατά 2.874 ψήφους με ποσοστό 35,15% έναντι 26,36% της ΔΑΠ ΝΔΦΚ.

Το Δίκτυο που αποτελεί την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (μετονομασία του BLOCO) συγκεντρώει το μικρότερο ποσοστό των ψήφων των φοιτητών.

Οι καταμετρήσεις και οι ενστάσεις συνεχίζονται και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται με συνεχή ροή και συγκεντρωτικά και ανά σύλλογο, από τους διαδικτυακούς τόπους των φοιτητικών παρατάξεων.

Η ανακοίνωση τις ΔΑΠ ΝΔΦΚ για τις εκλογές

Για 36η συνεχόμενη εκλογική διαδικασία, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατακτά την πρώτη θέση στην προτίμηση των φοιτητών με ποσοστό 40,3%. Οι φοιτητές για μία ακόμη χρονιά επιβεβαίωσαν ότι οι ιδέες, οι προτάσεις και η παρουσία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα Πανεπιστήμια εξακολουθούν να εκφράζουν την πλειοψηφία.

Αναλυτικά, σε πάνω από 50.000 ψηφίσαντες, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει σπάσει το φράγμα των 20.000 ψήφων, αφήνοντας την Πανσπουδαστική καθαρά δεύτερη με περίπου 13.100 ψήφους. Η ΠΑΣΠ κινείται λίγο κάτω από τις 6.000 ψήφους, ενώ το Bloco, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνά τις 1.000 ψήφους σε πανελλαδικό επίπεδο.

Χιλιάδες φοιτητές προσήλθαν από το πρωί της Τετάρτης στις κάλπες για να στηρίξουν τις θέσεις μας. Στο δίλημμα πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, η απάντηση των φοιτητών ήταν ξεκάθαρη. Η πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για ένα ασφαλές, δημοκρατικό, σύγχρονο και εξωστρεφές πανεπιστήμιο νίκησε για ακόμη μία φορά.

Ευχαριστούμε κάθε φοιτήτρια και κάθε φοιτητή για την εμπιστοσύνη στη μεγαλύτερη φοιτητική παράταξη. Η καθαρή εντολή των φοιτητών στην πλειοψηφία των σχολών, δίνει την ώθηση στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να συνεχίσει το έργο της για ένα δημοκρατικό, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο.

Ο Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κυριαζής Σωτηρίου δήλωσε: «Σήμερα οι φοιτητές σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μίλησαν έδωσαν το πιο ξεκάθαρο μήνυμα. Αναδεικνύοντας την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πρώτη δύναμη στα ελληνικά Πανεπιστήμια για 36η συνεχή χρονιά, απέδειξαν καταφανώς ότι προτιμούν την αλήθεια και όχι την κινδυνολογία, προτιμούν την βιβλιοθήκη και όχι την κατάληψη, προτιμούν ένα πανεπιστήμιο που καθημερινά εξελίσσεται και γίνεται πιο καινοτόμο και ανταγωνιστικό, όχι ένα πανεπιστήμιο άντρο ανομίας και παρακράτους. Τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη, από σήμερα ξεκινάμε τη σκληρή δουλειά για να φανούμε αντάξιοί της».

Τα αποτελέσματα είναι αναρτημένα συγκεντρωτικά και ανά φοιτητικό σύλλογο στην ιστοσελίδα dap.gr/ekloges/2023/. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναγνωρίζει όλα τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από δημοκρατική διαδικασία των νόμιμων φοιτητικών συλλόγων.

Αναφορικά με τις εκτεταμένες πρακτικές νοθείας της Πανσπουδαστικής, οι φοιτητές γύρισαν την πλάτη στους συλλόγους – φαντάσματα και τις σταλινικές πρακτικές της Πανσπουδαστικής, αφήνοντάς την να πανηγυρίζει μόνη της για αποτελέσματα που κανείς δεν αναγνωρίζει. Ας δούμε επιγραμματικά τι συνέβη:

• Για άλλη μια φορά η Πανσπουδαστική πλαστογράφησε αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα. Δημιούργησαν σύλλογους – φαντάσματα, εκλογικά παραμάγαζα στους οποίους έστησε μόνη της κάλπες και εξέδωσε μόνη της αποτελέσματα. Επιπλέον δεν αναγνώρισε αποτελέσματα όπου η ίδια δεν συμμετείχε, αποδεικνύοντας και πάλι την δική της ιδιαίτερη σχέση με τη Δημοκρατία.

• Χαρακτηριστικά, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος η Πανσπουδαστική έστησε διήμερες κάλπες σε διαφορετική από την προκαθορισμένη ημερομηνία, για την οποία και η ίδια είχε αρχικά συμφωνήσει και υπογράψει. Στις εκλογές-παρωδία η συμμετοχή των φοιτητών ήταν μηδαμινή, σε αντίθεση με την αθρόα σημερινή συμμετοχή που ανέδειξε την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πρώτη δύναμη με πάνω από 3.000 ψήφους.

• Εκπρόσωποι της Πανσπουδαστικής και των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αρνήθηκαν να δεχτούν ως έγγραφο ταυτοπροσωπίας την ταυτότητα που τους υπέδειξε φοιτητής στο Gov.gr Wallet, ισχυριζόμενοι ότι δεν αποτελεί νόμιμο έγγραφο, προκειμένου να τον εμποδίσουν να ψηφίσει.

• Με την έναρξη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων η Πανσπουδαστική άλλαζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον συνολικό αριθμό των συλλόγων που συμμετείχαν στις εκλογές στην ιστοσελίδα τους, με σκοπό να «τους βγαίνουν» οι αριθμοί για να κατασκευάσουν την υποτιθέμενη πρωτιά τους.

Τι λέει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

«Στις φοιτητικές εκλογές χιλιάδες νέοι και νέες έστειλαν μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας με τη σαρωτική επικράτηση της Πανσπουδαστικής», ανέφερε σε δήλωσή του για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. «Η απελπισμένη προσπάθεια της κυβερνητικής παράταξης με όργιο νοθείας, εξαγοράς και "μαγειρέματος" των αποτελεσμάτων αποδεικνύει τον πανικό και την ήττα της! Το κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων έπεσε στο κενό», ανέφερε.

Πηγή: protothema.gr

Αναστασία Σακκαρέλη: “Η ώρα της Δημοκρατικής Ευθύνης έφτασε” – Μήνυμα της υποψήφιας βουλευτή της ΝΔ