ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜε το φιλότιμο βγάζουν τις υπηρεσίες οι πυροσβέστες – Αντιμέτωποι με τις ελλείψεις

Με το φιλότιμο βγάζουν τις υπηρεσίες οι πυροσβέστες – Αντιμέτωποι με τις ελλείψεις

Με το φιλότιμο βγάζουν τις υπηρεσίες οι πυροσβέστες – Αντιμέτωποι με τις ελλείψεις

Με το φιλότιμο βγάζουν τις υπηρεσίες οι πυροσβέστες, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, καθώς είναι αντιμέτωποι με τις ελλείψεις. «Θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 50 πυροσβέστες επιπλέον στην Αιτωλοακαρνανία» αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Κώστας Καγκάδης.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Στις επάλξεις βρίσκονται και σε αυτή την αντιπυρική περίοδο για την προστασία του περιβάλλοντος, των περιουσιών και της ανθρώπινης ζωής οι πυροσβέστες σε όλη την Αιτωλοακαρνανία. Το φιλότιμο των ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος ήταν και είναι δεδομένο, αφού καθημερινά καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πολλές δυσκολίες.

Και αυτό γιατί σοβαρά εξακολουθούν να είναι τα προβλήματα στο Πυροσβεστικό Σώμα σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας λόγω έλλειψης προσωπικού. Εκτός από τα πεπαλαιωμένα οχήματα που το πρόβλημα είναι χρόνιο, σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας δεν υπήρξε ενίσχυση σε προσωπικό, αλλά αντιθέτως! Δεν ήρθε ούτε ένα άτομο, παρά τα κενά! Παρότι συνδικαλιστές της περιοχής έχουν θέσει δεκάδες φορές το θέμα στην φυσική, αλλά και στην πολιτική ηγεσία του Σώματος, μέχρι σήμερα τα αιτήματα τους δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Την ίδια ώρα οι πυροσβέστες σε όλη τη χώρα περιμένουν την εφαρμογή της ρύθμισης για την πληρωμή της υπερεργασίας τους, ενώ ζητούν και την αύξηση της αποζημίωσης για τα εκτός έδρας καθώς συχνά ακριβώς λόγω  ελλείψεων αναγκάζονται να μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή.

Σε όλα αυτά αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Κώστας Καγκάδης, ο οποίος μίλησε στη «Σ», τονίζοντας:

kagkadis sinidisi
Ο Κώστας Καγκάδης Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων

«τα προβλήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και την Δυτική Ελλάδα, ξεκινούν από τη μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό και κυρίως σε μόνιμο προσωπικό. Μετά την ψήφιση του 4662/2020 και την κατανομή του προσωπικού που ακολούθησε, στην Αιτωλοακαρνανία έχει μειωθεί πάρα πολύ ο αριθμός των υπαλλήλων της Π.Υ. που υπηρετούσαν στο νομό και υπηρετούν ακόμη και σήμερα. Το προσωπικό επίσης μεγαλώνει, χαρακτηριστικό είναι πως ο Μ.Ο. ηλικίας στην Π.Υ. είναι στα 47 με 48 έτη.

Μέχρι το 2019 ο νομός μας είχε 17 κενά και ξαφνικά το 2020 χωρίς να υπάρχει εισροή υπαλλήλων φαινόμαστε υπεράριθμοι. Επί της ουσίας άρχισε η αποψίλωση λόγω των μεταθέσεων. Αυτή την στιγμή στο νομό Αιτωλοακαρνανίας θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 50 άτομα επιπλέον μοιρασμένα στις υπηρεσίες του νομού, για να καλυφθούν οι σημερινές ανάγκες.

Πέραν όμως αυτών υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της υπηρεσίας όλοι οι πυροσβέστες υπερβάλουμε εαυτόν. Με το φιλότιμο προσπαθούμε να βγάλουμε την υπηρεσία, όπως επίσης και από την συνεχόμενη απλήρωτη υπερεργασία ως ώρας. Τονίζω το ως ώρας, διότι πριν λίγες ημέρες μέσω του πολυνομοσχεδίου ψηφίστηκε κάποιο είδος αμοιβής της υπερεργασίας. Συγκεκριμένα από ό,τι έχουμε πληροφορηθεί θα είναι ως 12 8ωρα για όλη την αντιπυρική ανά συνάδελφο.

Ωστόσο, αναμένουμε να βγει η διαταγή από το Αρχηγείο, που θα περιγράφει τις λεπτομέρειες και θα μας ενημερώνει περεταίρω για το πώς θα γίνει η χορήγηση των χρημάτων που θα αφορούν την υπερεργασία, ποιους θα αφορά, πως θα γίνει κλπ. Η θέση η δική μας είναι ότι η εν λόγω αποζημίωση για την υπερεργασία θα πρέπει να αφορά το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού, το οποίο θα εργαστεί υπερωριακά. 

Επίσης σημαντικό ζήτημα είναι τα οχήματα της Πυροσβεστικής. Ο στόλος είναι σχετικά παλιός και ειδικότερα στις περιπτώσεις των δασικών περιπολικών. Γίνονται όμως προσπάθειες, τόσο από τα γραφεία κίνησης των υπηρεσιών του νομού, όσο και από τους διοικητές των υπηρεσιών να συντηρούνται τα οχήματα και γι’ αυτό είναι όλα σε λειτουργία. Παρ’ όλα αυτά αναφερόμαστε σε παλιά οχήματα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σε αφήσουν, καθώς κινούνται σε πολύ δύσκολους δρόμους, μέσα στα δάση, στα βουνά και καταπονούνται πάρα πολύ. Φροντίζουμε όμως το συντομότερο δυνατό σε περίπτωση βλαβών να είναι και πάλι σε κίνηση.

Επίσης ένα ακόμη ζήτημα που υπάρχει ειδικά για τους εποχικούς και τους πενταετής συναδέλφους είναι οι εκτός έδρας αποζημιώσεις, οι οποίες σιγά – σιγά τελειώνουν και το ζήτημα αυτό προκύπτει λόγω των συνεχόμενων μετακινήσεων λ.χ. στην Ηλεία, την Αχαΐα κλπ. Θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εκτός έδρας, προκειμένου να συνεχίσει εφ’όσον χρειάζεται και απαιτείται να μετακινείται το προσωπικό. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αρνητικοί στο να συνδράμουμε, αλλά η αντιπυρική περίοδος είναι μπροστά μας. Είναι μόνιμος μαραθώνιος και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει διαχείριση του προσωπικού για να ανταποκριθεί στον μαραθώνιο και αυτό είναι ζήτημα και είναι σημαντικό.

Λύση που μπορεί να δοθεί άμεσα είναι να βγει η διαταγή και να ξεκινήσει η αμοιβή της υπερεργασίας, των 12 αυτών 8ώρων, για το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού.

Αν αναφερθούμε σε λύσεις που θα υπάρξουν μετά την αντιπυρική περίοδο θα πρέπει σαφώς να γίνει επικαιροποίηση της κατανομής του προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες.

Επί του θέματος παλιότερα είχαμε δημοσιεύσει και υπόμνημα που αφορούσε την Αιτωλοακαρνανία. Οι ανάγκες στο νομό μας είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να καλύψουν οι πυροσβέστες που υπηρετούν σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι σημαντικό να αυξηθεί το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στην περιοχή, αλλά και σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στο Σώμα από τις πανελλαδικές, θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις και εκτός πανελληνίων εξετάσεων, όπως έγινε το τελευταίο διάστημα για την ειδική μονάδα για τα δάση (ΕΜΟΔΕ). Η αύξηση του προσωπικού είναι σωτήρια, τόσο για το Σώμα, όσο και για τους πολίτες. Το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα εκτός από μειωμένο είναι και γερασμένο».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ