ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΔυτικη ΕλλαδαΦεστιβάλ για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας για πρώτη φορά στην Πάτρα – Στο τραπέζι “Σχέδιο Απόδρασης”

Φεστιβάλ για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας για πρώτη φορά στην Πάτρα – Στο τραπέζι “Σχέδιο Απόδρασης”

Φεστιβάλ για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας για πρώτη φορά στην Πάτρα – Στο τραπέζι “Σχέδιο Απόδρασης”

Το Κέντρο Διαχείρισης Έμφυλων Διακρίσεων «Εριφύλη» διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ για την Έμφυλη Βία στο κέντρο της Πάτρας, από την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τη συμμετοχή πολλών άλλων φορέων και πρωτοβουλιών.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό γεγονός που έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται και σε άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη και έχουν κεντρικό άξονα την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών όλων των ηλικιών για τα ζητήματα έμφυλων ανισοτήτων με στόχο την πρόληψη της έμφυλης βίας.

Το Σάββατο το πρωί (10:00 π.μ.), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, στο αίθριο του Έσπερου στην πλατεία Γεωργίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Ιδιωτικότητα και ελευθερία έκφρασης».

Η συζήτηση, θα ακολουθήσει την μορφή του «Στρογγυλού Τραπεζιού». Τα στρογγυλά τραπέζια διοργανώνονται συνήθως από κάποια επιστημονική επιτροπή ενός συνεδρίου και είναι μια διαδικασία που δεν έχουμε συνηθίσει να τηρείται σε πρωτοβουλίες τόσο ανοικτές και δημόσιες.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα διεξαχθεί από αναγνωρισμένες/ους στο αντικείμενό τους  ομιλήτριες/τες και θα περιλαμβάνει μικρές εισηγήσεις 10-15 λεπτών. Στη συνέχεια θα γίνει ένας κύκλος επανατοποθετήσεων, καθώς μέσα από τις ομιλίες θα έχει διαμορφωθεί ένα πληθωρικό πλαίσιο, που θα χρειάζεται επανεξέταση μέσα από μια μικρή δευτερολογία από κάθε ομιλήτρια/τη. Ακολουθεί συζήτηση μεταξύ των ομιλητών, με τη συμμετοχή του ακροατηρίου. Στο τέλος ο συντονιστής θα προβεί σε διατύπωση των συμπερασμάτων.

Οι αρχικές εισηγήσεις του «Στρογγυλού Τραπεζιού» είναι οι εξής: 1) Ευδοκία Στάμου, ψυχολόγος: «Ελευθερία λόγου και λεκτική βία», 2) Μιχαήλ Παρούσης, καθηγητής Φιλοσοφίας Πατρών: «Ο λόγος μίσους και τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης», 3) Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: «Me too: Όροι γέννησης και «γιατί τώρα», 4) Μαρίνος Σκανδάμης, Διδάκτωρ Νομικής – Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΠΑΣΟΚ: «Το πρόβλημα της ελευθερίας έκφρασης στην σύγχρονη δημοσιογραφία», 5) Κωνσταντίνα Τσίχλα, Δημοσιογράφος, Best Patras, «‘Εμφυλη βία: Η σύγχρονη δημοσιογραφία ως μέρος του λύσης», 6) Χρυσούλα Λουκοπούλου, ψυχολόγος της «Εριφύλη»: «Έμφυλη βία: Από το σπάσιμο της σιωπής στο θέαμα. Όρια μεταξύ θεάματος και δεοντολογίας/ηθικής».

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δικηγόρος Βασίλης Μάρκου, νομικός εκπρόσωπος του Κέντρου διαχείρισης των έμφυλων διακρίσεων «Εριφύλη» και θα απευθύνει χαιρετισμό στις εργασίες του Φεστιβάλ, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος.

 

Η εφημερίδα “Συνείδηση” συμβάλλει από την πλευρά της στην ανάδειξη της πρωτοποριακής κοινωνικής δράσης και στη διάχυση των συμπερασμάτων που θα προκύψουν.

Αγρίνιο: Στις φλόγες σπίτι στην Κάτω Μακρινού – Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής στο σημείο (εικόνες)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ