Ο Νεκτάριος Φαρμάκης στο «Δυτικά FM 92,8» για το «Αγρίνιο - Καρπενήσι»: Έργο εθνικό

«Μέχρι το τέλος του 2024 οριστικές μελέτες για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό»

farmakis-dytika-fm

Συνέντευξη στο «Δυτικά Fm 92,8» παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας για πολλά θέματα, που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Μιλώντας στην εκπομπή «Πίσω απ’ τις γραμμές» του Δημήτρη Παπαδάκη, με αφορμή την πρόσφατη κινητοποίηση για το δρόμο Αγρίνιο - Καρπενήσι ο Νεκτάριος Φαρμάκης επανέλαβε ότι η θέση της Περιφερειακής Αρχής είναι σταθερή για την προώθηση του έργου στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο μεταφορών, στο οποίο όπως ανέφερε είναι ενταγμένο από το 2008.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης ξεκαθάρισε με αφορμή την κουβέντα, που γίνεται για την προώθηση άλλων οδικών αξόνων όπως το Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο, πως «δεν πρέπει να μπαίνουμε στη διελκυστίνδα “ γιατί αυτό το έργο και όχι το άλλο”, γιατί και το ένα το έργο και το άλλο το έργο μας αφορά», ενώ εκτίμησε πως το γεγονός ότι κάποια έργα ξεκινούν από την ανατολική Ελλάδα με προορισμό τη Δυτική Ελλάδα έχει να κάνει με την ωριμότητα. «Είναι έργο πρώτης προτεραιότητας και το έχουμε θέσει εκατοντάδες φορές, προσωπικά το έθεσα για τελευταία φορά δημόσια στα εγκαίνια του Άκτιο – Αμβρακία ενώπιον του πρωθυπουργού, γιατί είναι έργο εθνικού χαρακτήρα, ενώνει την ανατολή με τη δύση και δεν είναι τοπικιστική διεκδίκηση» είπε χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης πρόσθεσε ότι για να μη «γέρνει» ανατολικά η χώρα θα πρέπει μετά τον άξονα βοράς – νότος να φέρουμε τη χώρα σε «ισορροπία» συνδέοντας τα άκρα της.

Τέλος ανέφερε ότι η παρουσίαση που θα γίνει από το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας τις επόμενες ημέρες για τη χάραξη του δρόμου Αγρίνιο - Καρπενήσι είναι πολύ σημαντική καθώς κεντρικά το ΤΕΕ υιοθετεί την πρόταση αυτή για την προώθηση του οδικού άξονα. «Έχουμε πλέον έναν ακόμη σύμμαχο μαζί μας σε αυτή τη διεκδίκηση και αυτό είναι πολύ σημαντικό» σχολίασε ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ειδικότερα μιλώντας για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό ο Περιφερειάρχης εκτίμησε βάσει των πληροφοριών που έχει από το Υπουργείο Υποδομών μέχρι το τέλος του 2024 θα υπάρχουν οριστικές μελέτες για το έργο. «Θα βρεθούμε σύντομα στο σημείο που το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι η πολιτική βούληση και η ανεύρεση των πόρων για να προχωρήσουμε» πρόσθεσε.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Αναμονή για τις ταμειακές ροές: «Συγκρατούμαι αν θα δημοπρατήσω έργα τώρα ή αργότερα»

Σε κατάσταση αναμονής, εκτίμησε ο Νεκτάριος Φαρμάκης ότι βρίσκονται στην παρούσα φάση οι Περιφέρειες της χώρας αναφορικά με τα οικονομικά τους και την ταμειακή ροή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως ανέφερε οι ανελαστικές δαπάνες, μισθολογικό και ενεργειακό κόστος, έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 30% χωρίς ανάλογη αύξηση στους ΚΑΠ των Περιφερειών. «Δεν ζούμε εκτός πραγματικότητας, είμαστε διατεθειμένοι να σφίξουμε το ζωνάρι, όμως δεν μπορεί να θέσουμε σε κίνδυνο τη λειτουργία της ίδιας μας της ύπαρξης. Έχουμε ανάγκες πληρωμής βάσει αυτού κάνουμε συζήτηση με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου αναλογικά να γίνεται και η “αιμοδότηση” των Περιφερειών» είπε χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης εκτιμώντας ότι η κατάσταση είναι ακόμη ελεγχόμενη, ωστόσο πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον. «Δεν μπορούμε να λειτουργούμε σε ένα νεφελώδες τοπίο, γιατί έτσι δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε. Αυτή τη στιγμή συγκρατούμαι αν θα δημοπρατήσω τώρα ή τον άλλο ή το μεθεπόμενο μήνα ένα έργο, γιατί αν ξεκινήσει το έργο, θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνεται… Αν ήδη έχουμε ζόρι με τις πληρωμές, τι θα συμβεί αν μπουν και άλλα έργα; Αν ξέρουμε τουλάχιστον ότι π.χ. σε έξι μήνες θα λυθεί το ζήτημα με τις ταμειακές ροές θα μπορούμε να κάνουμε καλύτερα το σχεδιασμό μας».

Αγωνία για τον «Απόλλωνα» και το σχέδιο νόμου

Αναφορικά με το σχέδιο των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που θα επηρεάσει 300.000 κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας σε 11 Δήμους και 140.000 αγρότες, ο Νεκτάριος Φαρμάκης αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ιδέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έγινε ευρύτερα αποδεκτή, ανέφερε ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα προχωρήσει μέσα από το πρόγραμμα «Απόλλων», που έχει εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση. «Είναι επιπόλαιο να πω κάτι τώρα, από τη στιγμή που δεν έχουμε δει το σχέδιο νόμου που θα φέρει τον “Απόλλωνα”, αυτό μας κρατά σε αγωνία μέχρι τώρα, γιατί θέλω να δούμε τους τεχνικούς όρους με τους οποίους θα έρθει ο συμψηφισμός, είτε είναι ενεργειακός, είτε οικονομικός. Εμένα ως Περιφερειάρχη, δεν με νοιάζει αν πήραν την ιδέα μου, δεν είναι εγωιστικό το θέμα, με νοιάζει μόνο να γίνει το έργο, έτσι όπως το λέμε, γιατί θα σημάνει τεράστια οικονομική ανακούφιση για τους πολίτες και τους αγρότες της περιοχής» είπε χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

«Καμία κακοτεχνία στο δρόμο της Τουρλίδας»

Ερωτηθείς σχετικά ο Περιφερειάρχης απέρριψε κάθε κατηγορία περί κακοτεχνιών στην ανάπλαση του δρόμου της Τουρλίδας στο Μεσολόγγι τονίζοντας μεταξύ άλλων πως προβλήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι υπήρχαν προβλήματα στις μελέτες των έργων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της λιμνοθάλασσας που εκτελείται από το Υπουργείο Υποδομών. Σύμφωνα με τον Νεκτάριο Φαρμάκη μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να δημοπρατηθεί το υποέργο 3 που αφορά την ανακατασκευή της γέφυρας της τρίτης καμάρας. «Εμείς καλούμαστε να δώσουμε λύση και θα δώσουμε λύση σε ατελείς -για μην πω κακές- μελέτες άλλων έργων που εντάχθηκαν άρον – άρον. Είναι παντελώς αβάσιμα τα περί κακοτεχνιών. Το έργο θα γίνει και θα γίνει όπως πρέπει. Και θα είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο για ό,τι χρειαστεί και για το άλλο έργο» είπε χαρακτηριστικά.

Αγωνιώδης επιστολή στους Δημάρχους για τις Στρατηγικές ΒΑΑ - ΟΧΕ

Εσχάτως εγκρίθηκαν οι Στρατηγικές των προγραμμάτων ΒΑΑ - ΟΧΕ για τους Δήμους Αγρινίου και Πατρέων. Ο Περιφερειάρχης απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εγκριθούν τα αντίστοιχα προγράμματα για τους υπόλοιπους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας και αν π.χ θα εγκριθούν μέσα στο καλοκαίρι ή μέχρι το τέλος του έτους. «Εμείς κάναμε πολιτική επιλογή για bottom – up πολιτικές σεβόμενοι την ψήφο των πολιτών στο πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και συνεργαζόμενοι μαζί τους.

Όμως ασκούμε καθημερινά μεγάλη πίεση στους Δήμους για πλέον η μπάλα είναι στα πόδια τους. Την προηγούμενη εβδομάδα η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής με εντολή μου έστειλε αγωνιώδη επιστολή στους Δημάρχους για να ολοκληρώσουν μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια τη Στρατηγική τους» είπε χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Πάντως ο Περιφερειάρχης στάθηκε στο γεγονός ότι τη νέα προγραμματική περίοδο θα γίνουν περισσότερα έργα και δράσεις για τους δήμους της περιοχής στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας Περιφέρειας και Δήμων. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα του Δήμου Αγρινίου λέγοντας ότι «η ΒΑΑ Αγρινίου στην προηγούμενη περίοδο ξεκίνησε με 20 εκατ. ευρώ και έφτασε στα 55 εκατ. και στη νέα περίοδο ξεκινά από 61 εκατ. ευρώ».

Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα Συνείδηση

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συγκλονιστικές στιγμές στο Νοσοκομείο Αγρινίου κατά τη λήψη των «δώρων ζωής» - Ο διοικητής Μ. Σερασκέρης στο «Δυτικά FM 92,8»

Ο διοικητής της νοσηλευτικής μονάδας έλαβε την απόφαση να ενταχθεί από σήμερα κιόλας στο Εθνικό Μητρώο δωρητών οργάνων σώματος