
Δημοσιεύματα με… μαγική εικόνα για τα φαρμακεία! Φαρμακευτικός Σύλλογος Τριχωνίδας : «Παρουσιάζουν τζίρους και κέρδη εκτός πραγματικότητας». Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση”
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Μια μελέτη της IQVIA που συγκεντρώνει στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακαποθηκαρίων και σε τακτά διαστήματα παίρνει στοιχεία από φαρμακεία και φαρμακαποθήκες και στην Αιτωλοακαρνανία, δείχνει ότι τα πράγματα πάνε σχεδόν περίφημα στον χώρο του φαρμακείου στην χώρα! Συμφωνούν όμως με αυτό οι φαρμακοποιοί της περιοχής;
Κάθε άλλο, θα έλεγε κανείς, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Η IQVIA, ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο της Υγείας σε Αναλύσεις Δεδομένων, Συμβουλευτικές υπηρεσίες, Τεχνολογικές λύσεις έδωσε στοιχεία σε ΜΜΕ που ειδικεύονται στην Υγεία σύμφωνα με τα οποία «διαπιστώνεται ικανοποιητικό το κέρδος που αποκομίζει ένα ελληνικό ιδιωτικό φαρμακείο από τη διακίνηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αν και σύμφωνα με μελέτη, δεν είναι και το υψηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως προκύπτει από μελέτη της εταιρείας για την αγορά φαρμάκου, τα ελληνικά φαρμακεία αποκομίζουν ένα σχετικά καλό κέρδος από φθηνά φάρμακα, το οποίο είναι υψηλότερο στις πιο ακριβές κατηγορίες, όμως και πάλι δεν είναι από τα καλύτερα».
Όπως αναφέρεται στο ygeiamou.gr, για ένα φάρμακο που η τιμή χονδρικής του είναι 10 ευρώ, ο φαρμακοποιός κερδίζει 3 ευρώ και συγκρίνοντας με αντίστοιχα στοιχεία από Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία και Πορτογαλία βλέπουμε πως το κέρδος αυτό βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των χωρών αυτών που είναι 3,43 ευρώ. Αντίστοιχα αν ένα φάρμακο στοιχίζει στη χονδρική 20 ευρώ, η χώρα απολαμβάνει υψηλότερο κέρδος το οποίο φτάνει στα 6 ευρώ, όταν ο μέσος όρος των προαναφερόμενων χωρών είναι στα 5,43 ευρώ.
Στην κατηγορία των φαρμάκων με χονδρική τιμή στα 30 ευρώ, ένα ελληνικό φαρμακείο κερδίζει 9 ευρώ, όταν ο μέσος όρος κέρδους των επτά χωρών είναι στα 7,57 ευρώ. Τέλος για τα πιο ακριβά φάρμακα τα οποία φτάνουν στη χονδρική τιμή τα επίπεδα των 50 ευρώ, το ελληνικό φαρμακείο κερδίζει 15 ευρώ, όταν ο μέσος όρος διαμορφώνεται 11,25 ευρώ, χωρίς περιλαμβάνονται τυχόν διαδικασίες εκπτώσεων και clawback που έχουν επιβάλει στην αγορά φαρμάκου οι ρυθμιστές αρχές κάθε κράτους και που φυσικά διαφοροποιούνται ανάλογα με την πολιτική της κάθε χώρας.
Το πράγμα γίνεται χειρότερο όταν περιγράφεται η συνολική δαπάνη για συνταγογραφούμενα σκευάσματα στα 4,4 δις., συνολικά μαζί με άλλα παραφαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά κ.λπ. φτάνουν στα 6 δισ. Ευρώ και γίνεται διαίρεση με 10.380 φαρμακεία στην ελληνική επικράτεια που κάνει τον μέσο τζίρο να είναι κοντά στα 570.000 ευρώ το χρόνο! Με το περιθώριο κέρδους, όπως λέει το δημοσίευμα, στο 25%!
«Τέτοια νούμερα απλά δεν υπάρχουν»

Τι απαντά σε όλα αυτά ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος, στην «Συνείδηση»; «Καταρχήν, τα φαρμακεία δεν έχουν και την ίδια επισκεψιμότητα παντού, αυτοί οι αριθμοί μπορεί να αντιστοιχούν σε τζίρους κάπου στα κεντρικά της Αθήνας ή των μεγάλων πόλεων και για κάποιους μήνες σε τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν αυτά τα νούμερα, δεν ισχύουν, παρουσιάζουν μια εντελώς λάθος εικόνα στον κόσμο τέτοια δημοσιεύματα. Ας μην αναφέρουμε ότι σε ακτίνα μερικών δεκάδων μέτρων υπάρχει πληθώρα φαρμακείων.
Το μόνο που ισχύει από το θέμα, όπως παρουσιάζεται είναι ότι, όντως, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί τα πρωτεία όσον αφορά στον αριθμό φαρμακείων ανά 1.000 κατοίκους κάτι που για το οποίο, όμως, ευθύνεται η γεωγραφία της», επισημαίνει. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της IQVIA, η Ελλάδα διαθέτει 10.380 φαρμακεία, η Ισπανία 22.046, η Γαλλία 21.335 και η Ιταλία 18.534, έχοντας, βέβαια, οι χώρες αυτές πολλαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα.
Σε ότι αφορά, το ποσοστό κέρδους ο κ. Κοντοπάνος εξηγεί ότι είναι ακατανόητη μια τέτοια παρεξήγηση από μια εταιρία σαν την IQVIA, όταν παρουσιάζεται το 25% που είναι το mark-up ως «μέσο περιθώριο κέρδους».
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά τα νούμερα και τα ποσοστά δεν υπήρχαν ούτε πριν 20-30 χρόνια, όταν ήταν όντως καλές εποχές για το φαρμακείο. Αν ρωτήσετε έναν νέο φαρμακοποιό θα σας πει ότι δίνει αγώνα επιβίωσης. Κυριολεκτικά, αν δεν υπήρχαν κάποια σκευάσματα μέσα στην πανδημία, προϊόντα παράλληλα με τα ιατρικά και τα τεστ που κάναμε, θα είχαμε μια καταστροφή στην ρευστότητα. Κάτι που αναμένεται να επανέλθει ως απειλή τώρα που τα μέτρα έχουν, στην ουσία, αρθεί. Κάντε το συνδυασμό με το κόψιμο της ρευστότητας από τις τράπεζες για να καταλάβετε», εξηγεί.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας, οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να κρατήσουν τον ρόλο που παίζουν μέχρι σήμερα στην κοινωνία. «Τόσο μέσα στην πανδημία, όσο και στην καθημερινότητα, ειδικά με τους χρονίως πάσχοντες, προσπαθούμε να εξυπηρετούμε, να διευκολύνουμε όσο μπορούμε τους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται. Στα πλαίσια του δυνατού, γιατί έχουμε επιχειρήσεις με μεγάλα έξοδα, προσπαθούμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία, αλλά δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε οι πιο πολλοί από εμάς», καταλήγει ο κ. Κοντοπάνος.
Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Ηθοποιός του «Σασμού» είναι αδερφός του Υπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη