Φάρμακα διαβητικών σε έλλειψη και στο Αγρίνιο χρησιμοποιούνται ως «αδυνατιστικά»

Στη λίστα με τα 235 σκευάσματα που βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη φαίνεται πως προστέθηκαν και νέα, όπως σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία όμως χρησιμοποιούνται ως «αδυνατιστικά». Τις τελευταίες 20 ημέρες περίπου το φαινόμενο είναι έντονο και στην περιοχή του Αγρινίου όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος.

farmakeio_3

Στη λίστα με τα 235 σκευάσματα που βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη φαίνεται πως προστέθηκαν και νέα, όπως φάρμακα διαβητικών, τα οποία όμως χρησιμοποιούνται ως «αδυνατιστικά». Τις τελευταίες 20 ημέρες περίπου το φαινόμενο είναι έντονο και στην περιοχή του Αγρινίου όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος.

Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατήγγειλε μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων για τον έλεγχο του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2, επιρρίπτοντας ευθύνες σε γιατρούς οι οποίοι φέρεται να εξαπατούν το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δηλώνοντας ως «διαβητικούς» άτομα που δεν είναι ασθενείς, προκειμένου να λάβουν «αδυνατιστικά» φάρμακα, με μειωμένη συμμετοχή κατά 10%, με σκοπό τον «έλεγχο του βάρους»!

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέα Κοντοπάνο, ο οποίος μίλησε στη «Σ» για το ζήτημα, τις τελευταίες 15 με 20 ημέρες το φαινόμενο αυτό είναι πολύ έντονο στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Κοντοπάνος «κρούει το κώδωνα του κινδύνου», καθώς ασθενείς που έχουν ανάγκη τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν τα βρίσκουν, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε άλλα σκευάσματα στα οποία δεν γνωρίζουν πως θα ανταποκριθεί ο οργανισμός τους, τη στιγμή που με τα συγκεκριμένα σκευάσματα, που άλλοι πλέον τα χρησιμοποιούν με σκοπό τον έλεγχο του βάρους τους, πήγαιναν καλά και είχαν ομαλή πορεία.

Παράλληλα, ο κ. Κοντοπάνος θέτει και ακόμη μια παράμετρο, αυτή των παρενεργειών που μπορεί να δημιουργηθούν σε κάποιον που δεν χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα σκευάσματα για την ασθένεια που έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν, αλλά για άλλους λόγους όπως το να ελέγξουν το βάρος τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Κοντοπάνος τόνισε: «παρά την εφαρμογή κάποιων μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση για τα ελλειπτικά φάρμακα, δηλαδή την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η απαγόρευση εξαγωγών σε πολλά σκευάσματα, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα σε διάφορα φάρμακα όπως αντιβιώσεις, εισπνεόμενα, αντιπηκτικά.

Αυτή την εποχή μάλιστα αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στον σακχαρώδη διαβήτη και έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για να χρησιμοποιούνται μόνο για τον σακχαρώδη διαβήτη.

Οι ασθενείς που έχουν ξεκινήσει τη θεραπεία τους με αυτά τα νεότερα φάρμακα και δεν βρίσκουν τα σκευάσματα για να συνεχίσουν αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, όπως και οι ασθενείς που πρέπει να ξεκινήσουν θεραπεία λόγω της ασθένειάς τους με τα φάρμακα αυτά, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα.

Πρέπει τα συγκεκριμένα φάρμακα να χορηγούνται μόνο σε ασθενείς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη και μόνο για τις ενδείξεις που διαθέτουν τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Για αδυνάτισμα ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα συγκεκριμένα φάρμακα, δεν έχουν τις συγκεκριμένες ενδείξεις κυκλοφορίας και τα στερούμε από ασθενείς που τα έχουν ανάγκη. Πρέπει να προσέξουν και οι γιατροί την συνταγογράφηση και πρέπει το Κράτος να ελέγξει τις εταιρίες, αν τροφοδοτούν την αγορά με ικανοποιητικό αριθμό σκευασμάτων.

Στην περιοχή μας το φαινόμενο είναι πολύ έντονο, ιδίως τις τελευταίες 15 με 20 ημέρες. Αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε θεραπείες σε ασθενείς που τα έπαιρναν αρκετό καιρό και τα έχουν ανάγκη και καταλαβαίνετε ότι δεν γνωρίζουμε πως θα ανταποκριθούν στα νέα φάρμακα που τους δίνει ο γιατρός, ενώ πήγαιναν καλά και είχαν ομαλή πορεία.

Κάθε φάρμακο έχει παρενέργειες, πόσο μάλλον το συγκεκριμένο που το παίρνουμε για άλλη ένδειξη εκτός από αυτή που έχει εγκριθεί για να κυκλοφορήσει. Απαγορεύεται να χρησιμοποιούμαι φάρμακα που δεν τα έχουμε ανάγκη.

Ευελπιστούμε να κυκλοφορήσουν κάποια σκευάσματα για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν ασθενείς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη και αναμένουν κυριολεκτικά μέχρι και την τελευταία ημέρα μήπως και βρεθεί το σκεύασμά τους και κάνουν το ενέσιμο που πρέπει».

Κώστας Χονδρός

 

 

  Συγχαίρει ο Λύρος το νέο Διοικητή του 2/39 ΣΕ για την ανάληψη των καθηκόντων του