ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠεριβαλλονΦάλαινα «ζιφιός»: Τι έδειξε η νεκροψία – Το χρόνιο νόσημα που έπασχε ο «Σωτήρης»

Φάλαινα «ζιφιός»: Τι έδειξε η νεκροψία – Το χρόνιο νόσημα που έπασχε ο «Σωτήρης»

Φάλαινα «ζιφιός»: Τι έδειξε η νεκροψία – Το χρόνιο νόσημα που έπασχε ο «Σωτήρης»

Τι έδειξε η νεκροψία για τη μικρή φάλαινα και πιο χρόνιο νόσημα βασάνιζε το ζώο.

Η φάλαινα του είδους «ζιφιός» που βρέθηκε νεκρή στη Σαλαμίνα και είχε εντοπιστεί πριν λίγες ημέρες στον Άλιμο, έπασχε και από σοβαρή απίσχναση, σύμφωνα με την καθηγήτρια Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Αναστασία Κομνηνού, η οποία ανέφερε τα ευρήματα της νεκροψίας.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, η κ. Κομνηνού ανέφερε πως η νεκροψία έδειξε ότι η φάλαινα έπασχε από σοβαρή απίσχναση, εκτός του κατάγματος της κάτω γνάθου και της πολύ άσχημης αιματολογικής και βιοχημικής εικόνας.

Πρόκειται για ένα χρόνιο νόσημα το οποίο ταλαιπωρούσε το νεαρό κήτος ενώ παράλληλα αντιμετώπιζε και πρόβλημα με τις αρτηρίες και τα νεφρά που έκαναν τον «Σωτήρη», όπως ονομάστηκε, ακόμα πιο ευάλωτο.

Εννιά ώρες διήρκησε η νεκροψία του «ζιφιού» – Θα οδηγηθεί σε καύση η σορός του ζώου

Όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΝ, η νεκροψία, που διήρκεσε εννιά ώρες, διενεργήθηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη της καθηγήτριας Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Νατάσσας Κομνηνού, με τη συμμετοχή έξι κτηνιάτρων, τριών βιολόγων και ενός περιβαλλοντολόγου.

Σύμφωνα με τη νεκροψία, τα πιθανά αίτια θανάτου του θηλαστικού αποδίδονται σε «σοβαρή χρόνια αρτηρίτιδα και σοβαρή παρασίτωση των νεφρών από Crassicauda spp».

Ελήφθησαν δείγματα από όλα τα όργανα του ζιφιού, τα οποία ήδη μεταφέρονται στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για περαιτέρω ιστοπαθολογικές και άλλες εξετάσεις ώστε να διαπιστωθούν πιθανά συνυπάρχοντα προβλήματα και να καθοριστεί η αιτιολογική διάγνωση των μακροσκοπικών ευρημάτων, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Δήμητρας Ψάλλα.

Ειδικότερα, από τη νεκροψία της ραμφοφάλαινας διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

  • Χρόνια σοβαρή αρτηρίτιδα της κοιλιακής αορτής, της γαστροεπιπλοϊκής αρτηρίας και των μεσεντέριων αρτηριών.
  • Σοβαρή παρασίτωση.
  • Σοβαρή απίσχναση, δηλαδή σημαντική απώλεια βάρους λόγω ασθένειας.
  • Ο γαστρεντερικός σωλήνας ήταν κενός, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ζώο είχε να σιτιστεί πολύ καιρό.
  • Πρόσφατο ανοικτό κάταγμα της κάτω γνάθου.

Στην ομάδα νεκροψίας του Ζιφιού συμμετείχαν η καθηγήτρια Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ Νατάσσα Κομνηνού, οι κτηνίατροι Παύλος Πέζαρος, Ελευθερία Γρεβεντοπούλου, Παντελής Σαρρής, Θεόδωρος Καναβός, Γρηγόρης Μαρκάκης, η βιολόγος – ωκεανογράφος από το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ Αιμιλία Δρούγα, ο θαλάσσιος βιολόγος από την Εταιρεία για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Mom Κίμωνας Κοεμτζόπουλος, η βιολόγος Έλενα Ακριτοπούλου και ο περιβαλλοντολόγος Νικήτας Βογιατζής.

Ο ζιφιός θα οδηγηθεί σε καύση.

Πηγή: newsit.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ