ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΑιτωλοακαρνανία: Φορο-μάχη – Η αγορά πιάστηκε εξαπίνης και αντιδρά και για την αναδρομικότητα

Αιτωλοακαρνανία: Φορο-μάχη – Η αγορά πιάστηκε εξαπίνης και αντιδρά και για την αναδρομικότητα

Αιτωλοακαρνανία: Φορο-μάχη – Η αγορά πιάστηκε εξαπίνης και αντιδρά και για την αναδρομικότητα

Άναψε «φωτιές» το νέο φορολογικό

Φορο-μάχη όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία η αγορά πιάστηκε εξαπίνης και αντιδρά και για την αναδρομικότητα.

Τ. Προβίδας: «Όλα γίνονται για τα 600 εκ. έσοδα που έχουν προϋπολογίσει για το 2024»

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να λειάνει τις αντιδράσεις με ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις  και διαρροές, την ίδια ώρα παρατηρείται ομοβροντία αντιδράσεων από Συλλόγους ελεύθερων επαγγελματιών και Φορέων, που εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για 473.000 επαγγελματίες θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση 1.444 ευρώ κατά μέσον όρο, ενώ με το νέο φορολογικό καθεστώς που καθιερώνεται από τα φετινά εισοδήματα, το 50% των φόρων θα καταβάλλεται πλέον από το 12% των ελευθέρων επαγγελματιών, έναντι 4% σήμερα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να εμφανίσουν στη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους καθαρό εισόδημα κάτω από 10.920 ευρώ, που αντιστοιχεί στο κατώτατο μισθό των 780 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα επί 14 μήνες.

Στο στόχαστρο όλων των επαγγελματικών ενώσεων και των εκπροσώπων της αγοράς είναι η φιλοσοφία του τεκμαρτού εισοδήματος, που θεωρούν ότι δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση κι ότι έπιασε τον κλάδο εξαπίνης, χωρίς να έχει αναφερθεί στα σχέδια της κυβέρνησης προεκλογικά. Γι’ αυτό και ήδη προγραμματίζονται κινητοποιήσεις ενώ οι ενώσεις των εμπόρων στην Δυτική Ελλάδα (ΟΕΣΒΔΕΝ, Ο.Ε.ΕΣ.Π.) ετοιμάζονται ήδη για κλειστά καταστήματα στις 22 Νοεμβρίου.

Φορο-μάχη - Η αγορά πιάστηκε εξαπίνης και αντιδρά και για την αναδρομικότητα
Ο Τάσος Προβίδας

Η «Συνείδηση» ζήτησε την γνώμη ενός ειδικού που έχει και θεσμικό ρόλο στην περιοχή του προέδρου της Ένωσης Λογιστών-Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αιτωλοακαρνανίας κ.Τάσου Προβίδα, προκειμένου να υπάρξει μια προσπάθεια να ενημερωθεί το κοινό. «Να πούμε αρχικά πως όταν μιλάμε για ένα οριζόντιο μέτρο, ήδη αναφερόμαστε σε κάτι άδικο που βάζει συλλήβδην τους πάντες στο ίδιο καζάνι και τους θεωρεί δυνάμει φοροφυγάδες. Ό,τι υπάρχει φοροδιαφυγή είναι σαφές, όπως υπάρχει σε όλο τον κόσμο, όταν όμως βάζεις τεκμαρτό υπολογισμό εισοδήματος αυτομάτως στερείς από τις επιχειρήσεις να λειτουργούν βάσει εισόδων-εξόδων. Υπάρχουν τόσα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, τόσοι έλεγχοι που μπορεί να γίνουν, υπάρχει το mydata, υπάρχει ήδη το τέλος επιτηδεύματος ως τεκμαρτός υπολογισμός, υπάρχει ήδη το τεκμήριο διαβίωσης, γιατί χρειαζόταν αλλαγή στον νόμο; Σε ό,τι αφορά το θέμα του “μαχητού” δεν θέλω καν να το σχολιάσω, όταν μιλάμε για εξαιρέσεις όσων είναι στην φυλακή(!) κλπ. Ο νόμος είναι δυσνόητος, με κενά και θα χρειαστεί πολλές εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις, ενώ έγινε χωρίς διαβούλευση με τα Επιμελητήρια, την ΓΕΣΕΒΕ ή το Οικ. Επιμελητήριο, που είναι εταίρος του υπουργείου σε θέματα φορολογίας. Το χειρότερο, δε, είναι πως όλα αυτά θα ισχύσουν αναδρομικά από το 2023!», εξηγεί ο κ. Προβίδας που εστιάζει στο λόγο που έρχεται το νομοσχέδιο.

«Πολύ απλά θέλουν τα 600 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη προϋπολογίσει και τα εντάσσουν στο 2024! Τόσο κυνικά, ειδικά από την στιγμή που δεν έχουν ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι για να αντιδράσει. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις που άνοιξαν πέρυσι δεν ήξεραν πως θα φορολογούνταν καν! Τα, δε, 10.900 είναι η βάση, θα φτάσει μέχρι και τις 50.000 το τεκμαρτό εισόδημα κι ενώ οι επιχειρήσεις έχουν κάνει τόσα έξοδα για τον έλεγχό τους, ενώ θα πληρώνουν και πάροχο για το ηλεκτρονικό τιμολόγιο. Σε άλλες χώρες που λένε από την κυβέρνηση ότι εφαρμόζονται ανάλογα συστήματα όπως Ιταλία, Γαλλία κλπ, δεν είναι υποχρεωτικό το σύστημα κι αν το ενεργοποιήσεις έχεις διευκολύνσεις όπως μη πληρωμή ΦΠΑ, χαμηλότερα κόστη και πολλά άλλα, αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε», καταλήγει ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών-Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αιτωλοακαρνανίας.

Αλλαγές και διευκολύνσεις προσπαθεί να δείξει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει ότι τα νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι δίκιο αναφέρει ότι το τεκμήριο εισοδημάτων που εισάγεται με το νομοσχέδιο είναι μαχητό. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη διαβούλευση και πριν κατατεθούν οι τελικές διατάξεις στη Βουλή δεν αποκλείονται αλλαγές που να οδηγούν:

-Σε διεύρυνση των περιπτώσεων για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μαχητό. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο εφόσον μπορεί να αποδείξει με βάση πραγματικά στοιχεία ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα. Ωστόσο με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η μαχητότητα του τεκμηρίου είναι «μικρού βεληνεκούς» καθώς αφορά όσους υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι άνεργοι, νοσηλεύονται, είναι στην φυλακή (!) η έχουν υποστεί πλήγμα τα πλήγμα από θεομηνίες.

-Στην αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα συνταξιούχων οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται ή όσων βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

-Στην αναγνώριση εισοδημάτων και από άλλες πηγές  όπως εισοδήματα από ενοίκια, τόκους, μερίσματα τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη για την  ελάχιστη αμοιβή. Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα προστίθενται τυχόν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.

-Σε αλλαγές στους συντελεστές προσαύξησης του ελάχιστου εισοδήματος με βάση τα χρόνια δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και το τζίρο.

«Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί σοβαρά ότι η μεταρρύθμιση καταστρέφει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μόνο όσοι θέλουν να χαϊδέψουν τα αυτιά εκείνων που φοροδιαφεύγουν συστηματικά μπορεί να ισχυριστούν κάτι τέτοιο», αναφέρουν από ο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη» αναφέρουν πολλές ενώσεις στην χώρα.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

«Χρυσάφι» η απόσταση από το χωράφι στο ράφι για τα πορτοκάλια – Μιλούν στη «Σ» παραγωγοί του Αγρινίου

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ