ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΕυτυχώς εδώ δυτικά δεν φυσάει, δεν θα γίνουν αγώνες ενάντια στα υπεράκτια αιολικά!

Ευτυχώς εδώ δυτικά δεν φυσάει, δεν θα γίνουν αγώνες ενάντια στα υπεράκτια αιολικά!

Ευτυχώς εδώ δυτικά δεν φυσάει, δεν θα γίνουν αγώνες ενάντια στα υπεράκτια αιολικά!

Μπαίνει μπροστά ένα νέο project παραγωγής ενέργειας από αυτά που δεν θέλουν οι εταιρίες πετρελαίου και οι… οικολόγοι στην Ελλάδα. Υπεράκτια αιολικά πάρκα, δυστυχώς σχεδόν αποκλειστικά στο Αιγαίο.

Από τα συνολικά εννέα εμπλεκόμενα υπουργεία, θα προχωρήσει η ακριβής οριοθέτηση των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης καθώς και των θαλάσσιων «οικοπέδων» που θα παραχωρηθούν στους επενδυτές μέσω διαγωνισμών.

Η διαδικασία θα καθυστερήσει από τις εκλογές αλλά η επιλογή των περιοχών προέκυψε στη βάση της αξιολόγησης μιας σειράς κριτηρίων (περιβαλλοντικά, χωροταξικά, οικονομικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά) και έπειτα από μια συνεχή διαβούλευση με τα υπουργεία και τις εμπλεκόμενες αρχές αδειοδότησης (υπουργεία Αμυνας, Ναυτιλίας, Πολιτισμού, Εξωτερικών, Υπηρεσίες Αεροπορίας, Διεύθυνση Αλιείας, Διεύθυνση Περιβάλλοντος κ.λπ.), ώστε να αποφευχθούν εκ των προτέρων περιορισμοί που μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις.

Το πρώτο κριτήριο για την επιλογή των καταλληλότερων περιοχών ήταν το αιολικό δυναμικό, αφού η ένταση των ανέμων καθορίζει και τον βαθμό απόδοσης των επενδύσεων και την τιμή της παραγόμενης ενέργειας. Ακολουθούν σε σημασία οι δυνατότητες απορρόφησης της παραγόμενης ισχύος από το δίκτυο.

Κρίμα, θα ήταν μια ωραία ευκαιρία και στην περιοχή μας να γίνει λίγος ακτιβισμός, να θυμηθούν κάποιοι κανα…οικόπεδο βαθιά στην θάλασσα ή το πως θα διαταράσσεται η αναπαραγωγή της κουτσομούρας από τις προπέλες που θα γυρίζουν στο πέλαγος!

Κοίτα γκίνια που έχουμε να είναι “καταβάτης” το Ιόνιο και να μην σηκώνει βοριάδες, Να μην σχεδιαστεί κάτι ανοιχτά στις ακτές μας, να κάνουμε λίγη φασαρία, να αλυσσοθεδούμε μεσοπέλαγα και να φτιάξουμε πεντ’-έξι “πρωτοβουλίες” και “συνελεύσεις” που σε συνδυασμό με ένα τσούρμο δικηγόρους θα τρέχαμε στα δικαστήρια το θέμα μέχρι να βαρεθεί η… ανάπτυξη και να φύγει να μας αφήσει στην ησυχία μας!

Άσε που από κάτι τσίγκινα αυθαίρετα εκεί στις ακτές του Ξηρομέρου φαίνεται όλο το πέλαγος, όταν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα, και θα μας ενοχλούσε την αισθητική να βλέπουμε ανεμογεννήτριες στο βάθος…

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Το «είμαστε πρώτοι» του Καραγκούνη γίνεται σύνθημα στη ΝΔ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ