ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΚοινωνικα ΝεαΕυθύμιος Λέκκας στην «Σ»: «Κι ένας μικρός σεισμός μπορεί να απειλήσει δημοφιλείς παραλίες του Ιονίου»

Ευθύμιος Λέκκας στην «Σ»: «Κι ένας μικρός σεισμός μπορεί να απειλήσει δημοφιλείς παραλίες του Ιονίου»

Ευθύμιος Λέκκας στην «Σ»: «Κι ένας μικρός σεισμός μπορεί να απειλήσει δημοφιλείς παραλίες του Ιονίου»

Ευθύμιος Λέκκας στην «Σ»: «Κι ένας μικρός σεισμός μπορεί να απειλήσει δημοφιλείς παραλίες του Ιονίου». Ο χθεσινός σεισμός των 5,4 ρίχτερ στο Ιόνιο προβληματίζει για παραλίες Ζακύνθου, Λευκάδας, Κεφαλονιάς

Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας: 

Προβληματισμός κι ανησυχία επικράτησε αρχικά μετά από σεισμό που σημειώθηκε στην Κεφαλονιά το πρωί της Πέμπτης (08.09.22), λίγο μετά τις 10:30. Στη συνέχεια η ένταση του σεισμού αναθεωρήθηκε στα 5,4 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 8,8 χιλιόμετρα, 57 χλμ νοτιοδυτικά από το Ληξούρι και είναι χαρακτηριστικό ότι αναστάτωση προκλήθηκε ακόμη και σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στο Αγρίνιο, διότι η δόνηση έγινε πολύ αισθητή. Μάλιστα, αποκόλληση και πτώση βράχων σημειώθηκε λίγη ώρα μετά τη σεισμική δόνηση στον κόλπο του Ναυαγίου, στη Ζάκυνθο. Το Λιμεναρχείο Ζακύνθου απαγόρευσε  την αποβίβαση των επισκεπτών στην παραλία.

Φυσικά, αυτό που επακολούθησε ήταν το αναμενόμενο σε αυτές τις περιπτώσεις: η διελκυστίνδα μεταξύ των σεισμολόγων για το αν υπήρξαν προβλέψεις και οι προειδοποιήσεις για περιπτώσεις κατολισθήσεων σε πολύ δημοφιλείς παραλίες όπως είναι το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, το Πόρτο Κατσίκι και οι Εγκρεμνοί στην Λευκάδα κ.α. Στις πρώτες του δηλώσεις, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως ο σεισμός δεν εμπνέει μεν ανησυχία, με δεδομένο ότι η περιοχή του επικέντρου βρίσκεται στην πρώτη ζώνη σεισμικότητάς στην Ελλάδα, ωστόσο, υπάρχουν παραλίες για τις οποίες πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα- τέτοια είναι η παραλία του Ναυαγίου, όπως και εκείνη του Μύρτου, στην Κεφαλονιά.

Για τέτοιου είδους φαινόμενα είχε προειδοποιήσει πριν από 3 μέρες ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωνε ότι με έναν σεισμό θα καταρρεύσουν τα πρανή και ουσιαστικά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αφού από κάτω συνωστίζονται καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες. Έγραφε στο facebook χαρακτηριστικά.

«Τουρισμός χωρίς προστασία δεν είναι τουρισμός!

Ζάκυνθος, στο περίφημο Ναυάγιο, βρέθηκα για επιστημονικούς λόγους. Εκατοντάδες τουρίστες μεταφέρονται μαζικά και συνωστίζονται ακριβώς κάτω από τα επικρεμάμενα κατακόρυφα πρανή. Με ένα σεισμό θα καταρρεύσουν. Αλλά και χωρίς σεισμό, όπως έγινε προ 4-ετίας περίπου, όταν τμήμα του πρανούς – μικρό ευτυχώς – κατέρρευσε, προκάλεσε τοπικό τσουνάμι και οι επισκέπτες έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν. Την επόμενη φορά δεν θα είναι ευτυχώς αλλά δυστυχώς. Δεν κατέβηκα, δεν ήθελα να συμμετάσχω σε μια τέτοια “εμπειρία”».

Ευθύμιος Λέκκας: «Ακόμη και με 4,5 ρίχτερ μπορεί να έχουμε επικίνδυνα φαινόμενα»

Ευθύμιος Λέκκας στην «Σ»: «Κι ένας μικρός σεισμός μπορεί να απειλήσει δημοφιλείς παραλίες του Ιονίου»
Ο Ευθύμιος Λέκκας

Μιλώντας στην «Σ» ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, δεν αφήνει περιθώριο για αμφισβητήσεις: «Πέρα από τις διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι σε παραλίες που είναι πολύ γνωστές στο Ιόνιο υπάρχει σοβαρό θέμα. Αυτό που είπε ο σεισμολόγος κ. Παπαδόπουλος είναι σωστό, κάποιες από τις πολύ γνωστές παραλίες θέλουν ειδική φροντίδα την οποία εμείς έχουν ήδη ξεκινήσει κι έχουμε κάνει ολόκληρη κατάσταση.

Ναι, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα ακόμη και με ένα μικρό σεισμό π.χ ένα 4,5 ρίχτερ με κάποια κατολίσθηση. Όταν στην παραλία είναι χιλιάδες κόσμου και υπάρχουν βράχια από πάνω η κοινή λογική υποδεικνύει τι πρέπει να κάνουμε. Εσείς στο Αγρίνιο πάτε συνεχώς σε παραλίες π.χ. της Λευκάδας που είναι εντυπωσιακές αλλά θέλουν παρατήρηση και μέριμνα».

Άλλωστε, είχε δηλώσει πρόσφατα πως «το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχουν τουρίστες στο νησί που κολυμπούν σε παραλίες όπου υπάρχουν βράχοι. Στην Λευκάδα και στα άλλα νησιά, όπου υπάρχουν ορισμένες από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου, δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τους πολίτες από το να επισκέπτονται παραλίες σε γκρεμούς, πρέπει να μπορέσουμε να δώσουμε οδηγίες για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε αυτές τις παραλίες σε ζώνες.

Οι παραλίες αυτές είναι δώρο Θεού για την Ελλάδα, η οποία διαμορφώθηκε τόσο όμορφα από τους σεισμούς που έχουν γίνει στο βάθος του χρόνου, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προστασία των πολιτών».

Σε ερώτηση της «Σ» τι σχεδιασμό έχει κάνει ο ΟΑΣΠ για το θέμα, για παράδειγμα στην Λευκάδα, απάντησε: «Όπως έχω πει, το Πόρτο Κατσίκι επί παραδείγματι είναι μία ζώνη κάτω από τα βράχια, στην οποία εμείς έχουμε ζητήσει να μην απαγορεύεται εντελώς η παραμονή αλλά να υπάρχουν άλλες τρεις ζώνες. Μία όπου να επιτρέπεται η παραμονή των πολιτών, μία που να επιτρέπεται περιορισμένα και, ναι, μία που να απαγορεύεται με σαφή σήμανση».

Να σημειωθεί ότι την ώρα την συνομιλίας της «Σ» με τον κ. καθηγητή δεχόταν συνεχή τηλεφωνήματα από δημάρχους του Ιονίου για το τι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής με τον κ. Λέκκα να ζητά «αυστηρή τήρηση των όρων», ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχουν επικρεμάμενα βράχια πάνω από τις παραλίες…

Οι κόντρες επανήλθαν

Πάντως, πρόβλημα είναι και οι διαρκείς διαξιφισμοί μεταξύ των επιστημόνων που τελικά συσκοτίζουν την όλη κατάσταση παρά διαφωτίζουν το κοινό. Σε μια ανάλογη ανάρτηση του κ. Παπαδόπουλου πριν από ένα χρόνο (περισσότερο εθιστούμε την προσοχή για επικείμενο σεισμό στο Ιόνιο) ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης είχε απαντήσει με πολύ σκληρά λόγια: «Καλά δε ντρεπόμαστε καθόλου, έχουμε τον κόσμο τρομοκρατημένο από τους πρόσφατους σεισμούς και τι λέμε; ότι «μπορεί να κάνει σεισμό στο Ιόνιο».

Δηλαδή σε μία περιοχή που έχει τη μεγαλύτερη σεισμικότητα της Ευρώπης λέμε τα αυτονόητα χωρίς κάτι συγκεκριμένο. Δείτε το χάρτη με την σεισμικότητα του Ιονίου είναι σαν να σας λέω ότι θα βρέξει το χειμώνα! Απλώς είναι το 1 λεπτό δημοσιότητας το οποίο σας έλεγα χάρη στο οποίο γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας την αγωνία του κόσμου και «αν μας κάτσει» θα βγούμε και θα κομπάζουμε στα κανάλια ότι το είπαμε…. Δηλαδή παίζουμε ζάρια.

Θα του το ξαναπώ (σ.σ. στον καθηγητή Παπαδόπουλο) όπως το έχω πει άπειρες φορές: τα στερνά τιμούν τα πρώτα αλλά φοβάμαι ότι δεν υπάρχουν ούτε πρώτα, όλα στο βωμό της δημοσιότητας. Και το ξεκαθαρίζω για να μην παρεξηγούμαστε δεν λέω ότι δεν θα κάνει σεισμό στο Ιόνιο αλλά δεν έχω κάτι συγκεκριμένο βασισμένο σε μετρήσεις και όχι σε αέρα κοπανιστό.

Αυτός ο κύριος αφού είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εκτιμήσεις Σεισμικού Κινδύνου (Δεν ξέρω ποιος τον έβαλε εκεί και σαν τι μπήκε αφού δεν είναι ούτε ομότιμος καθηγητής ούτε καθηγητής ούτε ομότιμος ερευνητής πουθενά), έπρεπε να φέρει αυτές τις εκτιμήσεις του στην επιτροπή και όχι να τις βάλει στον ανεμιστήρα προσδοκώντας να κάνει κάποιο σεισμό στο Ιόνιο (κάτι πολύ συνηθισμένο και πιθανό να γίνει κάποια στιγμή) για να μας λέει μετά ότι τον πρόβλεψε.

Σας θυμίζω ότι γι’ αυτό κατηγορούσε τον καθηγητή Βαρώτσο (ο οποίος ποτέ δεν έλεγε δημόσια τις εκτιμήσεις του αλλά τις δημοσιεύει σε ένα Αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό) δηλαδή έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στο Γεωδυναμικό έχουμε δεχτεί δεκάδες τηλεφωνήματα από τα Ιόνια και ειδικά εγώ πάρα πολλά από την Κεφαλονιά από τρομοκρατημένους πολίτες, έλεος πια με αυτές τις αρρωστημένες φιλοδοξίες κάποιων»…

Η Ιστορία σε επανάληψη, με άλλα λόγια…

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Πάτρα: Μυστήριο παραμένει ο θάνατος της 2χρονης – Η ιατροδικαστική δεν «έδειξε» την αιτία

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ