ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΗ Ευρώπη μας λέει ότι δεν υπολειπόμεθα μόνο στους σιδηροδρόμους

Η Ευρώπη μας λέει ότι δεν υπολειπόμεθα μόνο στους σιδηροδρόμους

Η Ευρώπη μας λέει ότι δεν υπολειπόμεθα μόνο στους σιδηροδρόμους

Η Ευρώπη μας λέει ότι δεν υπολειπόμεθα μόνο στους σιδηροδρόμους

Δεν είναι ωραίο ούτε να μηδενίζουμε, ούτε να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλά προβλήματα σε ορισμένους τομείς, που την κρατούν ακόμη σε απόσταση από άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Αλλά δεν είμαστε τριτοκοσμική χώρα.

Σε κάποια θέματα τα προβλήματα είναι τόσα πολλά, που η απόσταση αυτή είναι πραγματικά πολύ μεγάλη και όταν συμβαίνουν και τραγωδίες, όπως αυτή με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, τότε μοιραία μπαίνει το ερώτημα, αν η απόστασή μας από τον τρίτο κόσμο είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από την απόστασή μας με τον προηγμένο.

Αν θέλουμε πάντως να μειώσουμε την απόστασή μας από τον προηγμένο κόσμο, καλόν είναι να μην εστιάζουμε μόνο στα προβλήματα, που «σέρνουν» πίσω τους νεκρούς. Τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τους σιδηροδρόμους είναι δεδομένο ότι η χώρα δεν τις τήρησε και μας στέλνουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για αυτό. Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση, ας θυμηθούμε τις παραπομπές στα ευρωπαϊκά όργανα και τα πρόστιμα που έχουμε πληρώσει ως χώρα για τις παράνομες χωματερές.

Δυστυχώς μόνο έτσι καταφέραμε κάπως να σουλουπώσουμε την κατάσταση, αλλά και πάλι υπολειπόμεθα. Θάβουμε ακόμη τα σκουπίδια μας στους ΧΥΤΑ και απέχουμε παρά πολύ από τους στόχους που έχουν τεθεί για την ανακύκλωση. Εδώ μπορεί να μην έχουμε νεκρούς, αλλά έχουμε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και πάλι πρόστιμα που θα μας έρθουν με το τέλος ταφής απορριμμάτων.

Δυστυχώς ακολουθούμε ασθμαίνοντας. Αρκεί κανείς να στρέψει το βλέμμα του γύρω μας για να διαπιστώσει τα πράγματα. Στο Μεσολόγγι παλεύουν εδώ και ενάμισι χρόνο να αποκαταστήσουν το ΧΥΤΑ και τα σκουπίδια μεταφέρονται στην Πάλαιρο.

Συνολικότερα στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχει λειτουργήσει ακόμη ο ενιαίος φορέας που θα διαχειρίζεται τους ΧΥΤΑ (προβλέπεται από νόμο του 2018), τα εργοστάσια απορριμμάτων δεν έχουν κατασκευαστεί, γιατί κόλλησαν στα δικαστήρια.  Και από ποιον θα πρέπει να ζητήσουμε την ευθύνη, όταν αύριο θα μας έρθει το τέλος ταφής απορριμμάτων και θα ενσωματωθεί στα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε;

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Τέμπη: Η προσπάθεια να υπάρξει ένας μόνο ένοχος

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ