ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΗ Ευρώπη ανοίγει τα σύνορά της: Οι 14 + 1 χώρες που αναμένεται να λάβουν «πράσινο φως»

Η Ευρώπη ανοίγει τα σύνορά της: Οι 14 + 1 χώρες που αναμένεται να λάβουν «πράσινο φως»

Η Ευρώπη ανοίγει τα σύνορά της: Οι 14 + 1 χώρες που αναμένεται να λάβουν «πράσινο φως»

Ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία για το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων φαίνεται πως βρίσκονται πλέον οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που θέλουν να αρχίσουν να υποδέχονται πολίτες τρίτων χωρών από την 1η Ιουλίου.

Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως οι Ευρωπαίοι… γράφουν και σβήνουν τη λίστα με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης, ωστόσο σε αυτή τη φάση θεωρείται μάλλον απίθανο να επιτραπούν τα ταξίδια από τις ΗΠΑ.

Πρέσβεις των «27» συζήτησαν εκ νέου το θέμα την Παρασκευή, μια διαπραγμάτευση που συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα, όπως γράφει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, τα κράτη – μέλη θα πρέπει να δώσουν μια πρώτη, άτυπη απάντηση μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η Ευρώπη συντάσσει αυτή τη λίστα –προσχέδιο της οποίας φέρεται να είναι έτοιμο- με βάση πως «βαθμολογεί» την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε κάθε χώρα.

Η Γηραιά Ήπειρος επλήγη ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, με ορισμένα κράτη – μέλη της Ένωσης –όπως η Ιταλία και η Ισπανία- να μετρούν χιλιάδες νεκρούς και κρούσματα της νόσου την άνοιξη.

Ωστόσο οι περισσότερες χώρες έχουν καταφέρει να «χαλιναγωγήσουν» την εξάπλωση του ιού, με αποτέλεσμα να είναι πλέον έτοιμες να συζητήσουν το ενδεχόμενο ανοίγματος των συνόρων τους –τουλάχιστον με χώρες που έχουν αντίστοιχα καλό επιδημιολογικό «προφίλ».

Μια θέση στη λίστα με τις 15 «ασφαλείς χώρες» αναμένεται να έχει και η Κίνα, παρά τον σκεπτικισμό της Ευρώπης για τη διαφάνειά της αναφορικά με την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ε.Ε. θα ανοίξει τα σύνορά της σε επισκέπτες από την Κίνα εάν το Πεκίνο κάνει το ίδιο για τους Ευρωπαίους.

«Πράσινο φως» αναμένεται και για τους ταξιδιώτες από Αλγερία, Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Εκτός τέθηκαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία.

Η εξαίρεση των ΗΠΑ από τον κατάλογο αυτό αναδεικνύει πως η Ευρώπη δεν είναι ευχαριστημένη με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν, άλλωστε, την Παρασκευή τουλάχιστον 40.870 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 –δηλαδή ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός αφότου ο νέος κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα.

cnn.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr