ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοσμοςΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Καταδικάζει τις προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή δημοκρατία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Καταδικάζει τις προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή δημοκρατία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Καταδικάζει τις προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή δημοκρατία

Την έντονη ανησυχία του για τις συνεχείς προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή δημοκρατία μέσω διαφόρων μορφών παρέμβασης και παραπληροφόρησης, εκφράζει με σημερινό ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με το ψήφισμα που εγκρίθηκε με 433 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 18 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιεί ότι εκλεγμένοι πολιτικοί και κόμματα στην Ευρώπη εξυπηρετούν συνειδητά τα συμφέροντα της Μόσχας, υπονομεύοντας την ενότητα και τη δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι η Λετονή μη εγγεγραμμένη ευρωβουλευτής Τατιάνα Ζντανόκα φέρεται να έχει ενεργήσει ως πληροφοριοδότης για τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB, το ψήφισμα τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη, τόσο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και για τις αρχές της Λετονίας, να διερευνήσουν διεξοδικά το θέμα για να καθορίσουν τυχόν κατάλληλες κυρώσεις και ποινικές διαδικασίες. Παράλληλα, το ψήφισμα επισημαίνει και άλλες περιπτώσεις ευρωβουλευτών που εν γνώσει τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ρωσίας, μεταξύ άλλων μέσω ψευδών αποστολών εκλογικής παρατήρησης σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει πως η Μόσχα στρατολογεί ορισμένους ευρωβουλευτές ως «παράγοντες επιρροής» και έχει δημιουργήσει σχέση εξάρτησης με ορισμένα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, μεταξύ άλλων μέσω της χρηματοδότησής τους, τα οποία στη συνέχεια λειτουργούν ως ενισχυτές της ρωσικής προπαγάνδας και εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την αγανάκτησή τους που η Ρωσία έχει βρει τρόπους (συχνά κατά παράβαση της νομοθεσίας των κρατών μελών της ΕΕ) να παρέχει σημαντική χρηματοδότηση σε κόμματα, πολιτικούς, αξιωματούχους και κινήματα σε σειρά χωρών, προκειμένου να παρεμβαίνει και να αποκτά επιρροή στις δημοκρατικές τους διαδικασίες. Η πρακτική αυτή περιλαμβάνει τη χορήγηση τραπεζικών δανείων, την προσφορά συμβολαίων αγοράς και εμπορικών συμφωνιών, καθώς και τη διευκόλυνση οικονομικών δραστηριοτήτων.

Επίσης το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραθέτει παραδείγματα πρόσφατων ρωσικών προσπαθειών παρέμβασης σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής αφηγημάτων σε ακροδεξιά πολιτικά κόμματα και παράγοντες στη Γερμανία και τη Γαλλία, με στόχο την υπονόμευση της δημόσιας υποστήριξης προς την Ουκρανία, αλλά και στη Σλοβακία. Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν επίσης για την εκτεταμένη παραπληροφόρηση και το παράνομο περιεχόμενο που διαδίδεται στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να διεξάγουν αποτελεσματικές έρευνες για τις φερόμενες διασυνδέσεις ευρωβουλευτών με το Κρεμλίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ