ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοσμοςΕυρωκοινοβούλιο: Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει την εμπλοκή 163 βουλευτών σε 253 υποθέσεις διαφθοράς

Ευρωκοινοβούλιο: Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει την εμπλοκή 163 βουλευτών σε 253 υποθέσεις διαφθοράς

Ευρωκοινοβούλιο: Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει την εμπλοκή 163 βουλευτών σε 253 υποθέσεις διαφθοράς

Διεθνής έρευνα για την ακεραιότητα των βουλευτών του ΕΚ εντόπισε 253 υποθέσεις τα τελευταία χρόνια στις οποίες αφορούσαν 163 ευρωβουλευτές.

Τουλάχιστον 163 από τους σημερινούς 704 ευρωβουλευτές έχουν ήδη εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα, από παρενόχληση στο χώρο εργασίας έως απάτη, νεποτισμό και διαφθορά.

Αυτό προκύπτει από μια διεθνή έρευνα για την ακεραιότητα των ευρωβουλευτών που διεξήχθη από το “L’Echo”, το “De Tijd” και τα μέσα ενημέρωσης από 22 κράτη μέλη της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και επικαλείται το lalibre.be.

Συγκεκριμένα, τα διάφορα μέσα ενημέρωσης εντόπισαν 45 περιπτώσεις διαφθοράς: 29 περιπτώσεις νεποτισμού (όπου ο βουλευτής χρησιμοποιεί την επιρροή του υπέρ συγγενούς του) και 16 περιπτώσεις δωροδοκίας.

Το πιο γνωστό είναι το Qatargate, το σκάνδαλο των «φιλοδωρημάτων» που πλήρωσαν το Κατάρ και το Μαρόκο σε βουλευτές για να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων, θυμάται η εφημερίδα «L’Echo».

Ορισμένοι βουλευτές έχουν ήδη φυλακιστεί, όπως ο Ιωάννης Λαγός του ελληνικού εξτρεμιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, ο οποίος καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση.

Η παρενόχληση, ιδιαίτερα η σεξουαλική παρενόχληση, είναι επίσης γνωστό φαινόμενο στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Οι εταίροι των ευρωπαίων μέσων ενημέρωσης εντόπισαν 46 περιπτώσεις (υποτιθέμενης) άσεμνης συμπεριφοράς στην εργασία, για τις οποίες 37 ευρωβουλευτές ήταν στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων, ενώ σε άλλες 44 περιπτώσεις ευρωβουλευτές ενεπλάκησαν σε απάτη ή υπεξαίρεση.

Πηγή: Euractiv.ro

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ