ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΕυλογιά των πιθήκων: Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα – Άνδρας που είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία

Ευλογιά των πιθήκων: Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα – Άνδρας που είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία

Ευλογιά των πιθήκων: Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα – Άνδρας που είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία

Το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στην Ελλάδα.

Πρόκειται για άνδρα που ταξίδεψε πρόσφατα στην Πορτογαλία. Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε σε εργαστήριο του ΕΟΔΥ ήταν θετικός, ενώ αναμένεται και η γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού από εργαστήριο του ΑΠΘ. Ο άνδρας νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Ο ΕΟΔΥ διευκρινίζει ότι «ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.

Σήμερα 08/06/2022 δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα από το Νοσοκομείο ”Ανδρέας Συγγρός”. Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία.

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, ήταν θετικός.

Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα».

iefimerida.gr

¨”Έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο συνταξιούχος δικηγόρος Κωνσταντίνος Δελημήτσος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ