Εύκολος μουσακάς με μπεσαμέλ από τυρί κρέμα

Ο κλασικός και αγαπημένος μας παραδοσιακός μουσακάς γίνεται ανάλαφρος και βελούδινος με βούτυρο και φρέσκο τυρί κρέμα

mousakass

Υλικά

Για τις μελιτζάνες
1½ κιλό µελιτζάνες φλάσκες, κοµµένες κατά µήκος σε φέτες πάχους 1 εκ.
500 ml σπορέλαιο, για το τηγάνισµα
αλάτι
Για τον κιμά
1 κιλό κιµά µοσχαρίσιο
80 ml ε.π. ελαιόλαδο
50 γρ. Βούτυρο
1 µεγάλο κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
120 ml κόκκινο ξηρό κρασί
1 φύλλο δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
400 γρ. χυµό ντοµάτας
1/2 µατσάκι µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
αλάτι, µαύρο πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Για την μπεσαμέλ
800 γρ. Φρέσκο Τυρί Κρέμα
4 μεσαία αυγά
200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
λίγα κομματάκια Βούτυρο, για το τελείωμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1
Μελιτζάνες: Πασπαλίζουµε µε αρκετό αλάτι τις φέτες µελιτζάνας και τις αφήνουµε να στραγγίξουν για 1½ ώρα σε ένα σουρωτήρι, για να ξεπικρίσουν.

Βήμα 2
Τις ξεπλένουµε µε άφθονο νερό και τις σκουπίζουµε µε χαρτί κουζίνας. Βάζουµε το σπορέλαιο σε ένα µεγάλο τηγάνι και τις τηγανίζουµε γυρίζοντάς τες µία φορά. Τις στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί.

Βήμα 3
Κιμάς: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και το Βούτυρο και σοτάρουµε το κρεµµύδι ανακατεύοντας µε µια σπάτουλα µέχρι να µαραθεί.

Βήμα 4
Προσθέτουµε τον κιµά, συνεχίζοντας το σοτάρισµα µέχρι να αλλάξει χρώµα. Σβήνουµε µε το κρασί και µετά από 1΄ προσθέτουµε τη δάφνη, την κανέλα, τη ρίγανη, τον χυµό ντοµάτας, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 5
Ανακατεύουµε καλά, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 20΄ ανακατεύοντας µερικές φορές για να µη σβολιάσει. Αποσύρουµε από τη φωτιά και προσθέτουµε τον µαϊντανό. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C.

Βήμα 6
Μπεσαμέλ: Ρίχνουμε σε ένα μπολ το Φρέσκο Τυρί Κρέμα, τα αυγά, την παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε με σύρμα χειρός.

Βήμα 7
Σε ένα µέτριο ταψί στρώνουµε τις µισές µελιτζάνες. Αδειάζουµε τον κιµά και τον στρώνουµε µε ένα κουτάλι. Σκεπάζουµε µε τις υπόλοιπες µελιτζάνες και, τέλος, περιχύνουµε µε την µπεσαµέλ.

Βήμα 8
Ισιώνουµε την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με μερικά κομματάκια Βούτυρο Lurpak και ψήνουµε τον µουσακά για περίπου 1 ώρα ή στους 240oC στο γκριλ, µέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

cantina.protothema.gr