ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΕυκαιρία για συμμόρφωση με τους κανόνες για τη διαχείριση λυμάτων – «Διέξοδος» μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Ευκαιρία για συμμόρφωση με τους κανόνες για τη διαχείριση λυμάτων – «Διέξοδος» μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Ευκαιρία για συμμόρφωση με τους κανόνες για τη διαχείριση λυμάτων – «Διέξοδος» μέσω Ταμείου Ανάκαμψης
  • Μπαίνει στο πρόγραμμα ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας
  • Ευκαιρία για όσους δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία, αλλά και για τους από 2.000 κατοίκους και κάτω οικισμούς

Στο Ταμείο Ανάκαμψης, ως φαίνεται θα προωθηθούν αρκετά έργα περιβάλλοντος και διαχείρισης των λυμάτων. Και αυτό γιατί σήμερα οι οικισμοί σε μη συμμόρφωση με το  Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Λυμάτων είναι 269 -έναντι 213 που βρίσκονται σε συμμόρφωση, με τις ανάγκες χρηματοδότησης να αγγίζουν συνολικά τα 3,25 δισ. ευρώ.

Ένα από τα έργα που θα υλοποιηθούν μέσα το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι το έργο διαχείρισης των λυμάτων του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας. Πρόκειται για ένα έργο συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων του οικισμού Μοναστηρακίου καθώς και επέκτασης της εγκατάστασης- επεξεργασίας λυμάτων της Βόνιτσας.

Όμως η περιοχή της Βόνιτσας δεν είναι η μοναδική στην Αιτωλοακαρνανία που έχει «ανοικτό θέμα» σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο για τα Λύματα, στην Αιτωλοακαρνανία οι μεγάλες πόλεις, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτος, αλλά και μικρότερες όπως η Αμφιλοχία και η Βόνιτσα, παρουσιάζονται σε πλήρη συμμόρφωση με την κοινοτική οδηγία.

Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται κυρίως στις μικρότερους οικισμούς, τους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας, που έχουν καθυστερήσει πολύ να λύσουν το πρόβλημα με τα αποχετευτικά τους δίκτυα. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα απειλείται με επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την μη κάλυψη υποχρεώσεων ως προς τις οποίες έπρεπε να έχει συμμορφωθεί από το τέλος του 2005.

«Κόκκινη κάρτα» σε εννέα οικισμούς της Αιτωλοακαρνανίας

Στην Αιτωλοακαρνανία εννέα οικισμοί δεν έχουν έως τώρα 100% συμμορφωθεί με την  κοινοτική οδηγία, από την άλλη όμως είναι  τουλάχιστον παρήγορο ότι στην παρούσα περίοδο του ΕΣΠΑ υπάρχουν σε εξέλιξη έργα 25 εκατ. ευρώ περίπου για τα αποχετευτικά δίκτυα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία είναι η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση των έργων αυτών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αποχετευτικού του πρώην δήμου Θεστιέων.

Το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής Παναιτώλιο – Καινούργιο είχε δημοπρατηθεί το 2010, από τον πρώην δήμο Θεστιέων, ωστόσο η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφτηκε στα… μέσα του 2016, καθώς ανέκυψαν διάφορες νομικές εμπλοκές από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις δικαστικές διαμάχες των συμμετεχόντων εργολάβων στο διαγωνισμό του έργου.

Ενώ καθυστερήσεις υπήρξαν και στην «μετάβαση» του έργου στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο του ΕΣΠΑ. Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο, ενώ υπάρχει ένα έργο με κοινοτική –και εξασφαλισμένη- χρηματοδότηση 10 ολόκληρα χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ευκαιρία και για τους μικρότερους οικισμούς

Επίσης, για τους μικρότερους οικισμούς, από 2.000 κατοίκους και κάτω, προγραμματίζεται να συνταχθεί εθνικό σχέδιο, με προτεραιότητα σε εκείνους που έχουν τουριστική επιβάρυνση το καλοκαίρι, καθώς και σε εκείνους που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, ώστε με τους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ, να προχωρήσουν οι απαραίτητες υποδομές για τη διαχείριση των λυμάτων τους.

Η εικόνα συνολικά στη Δυτική Ελλάδα

Στη Δυτική Ελλάδα συνολικά 21 οικισμοί δεν είναι σε πλήρη συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ. Μεταξύ αυτών:

·        13 οικισμοί έχουν ενταγμένα (ή υπό ένταξη) έργα για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση από τα ΕΠ ΕΣΠΑ 2014 – 2020 (Καινούργιο, Παναιτώλιο, Λεπενού, Μενίδι, Νεοχώρι, Κατοχή, Ακράτα, Διακοπτό, Λόγγος, Ροδοδάφνη, Σελιανίτικα, Καλάβρυτα και Βραχναίικα),

·        2 οικισμοί χρηματοδοτήθηκαν από την προηγούμενη Προγραμματική περίοδο, αλλά έχουν έργα ημιτελή (Αστακός, Γαστούνη – Βαρθολομιό),

·        2 οικισμοί δεν έχουν υποβάλλει ή έχουν υποβάλλει ανεπαρκή στοιχεία λειτουργίας των αντίστοιχων ΕΕΛ (Πάλαιρος και Αιτωλικό)

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Οι οικισμοί που έχουν ενταγμένα, αλλά μη ολοκληρωμένα έργα αποχέτευσης

Ο γκραφιτάς υπολιμενάρχης που ομορφαίνει το  Μεσολόγγι! 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr