ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & ΥγειαΕυάγγελος Φιλόπουλος από το Αγρίνιο: Η πρώιμη ανίχνευση “σύμμαχος” στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού (video)

Ευάγγελος Φιλόπουλος από το Αγρίνιο: Η πρώιμη ανίχνευση “σύμμαχος” στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού (video)

Ευάγγελος Φιλόπουλος από το Αγρίνιο: Η πρώιμη ανίχνευση “σύμμαχος” στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού (video)

Πολλούς μύθους σχετικά με όσα νομίζει ότι γνωρίζει το ευρύ κοινό για τον καρκίνο κατέρριψε το απόγευμα της Κυριακής (28.11.22)  ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο και άξιζε να την παρακολουθήσει ο καθένας.

Διοργανώθηκε από το Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Αγρινίου υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

 

Ο  πρώην διευθυντής της κλινικής μαστού στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας εκλαΐκευσε την επιστημονική γνώση, επικέντρωσε την ομιλία του στον καρκίνο του μαστού αλλά αναφέρθηκε και σε άλλες μορφές της νόσου που εμφανίζονται συχνότερα.

Μία από τις δυσάρεστες διαπιστώσεις του ήταν ότι λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, μέχρι το 2040 οι θάνατοι από καρκίνο θα αυξηθούν αισθητά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπλέον  σημείωσε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία αναφορικά με τα περιστατικά καρκίνου καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, η χώρα διαθέτει καλούς γιατρούς αλλά όχι οργάνωση.

Σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού ανέφερε ότι για το 70% των περιπτώσεων οι επιστήμονες δεν μπορούν να προσδιορίσουν  τα αίτια που τον προκάλεσαν.

Η μαστογραφία, όπως υπογράμμισε ο ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, εφόσον αυτή γίνεται στο χρόνο που πρέπει, είναι το ουσιαστικό μέσο έγκαιρης ανίχνευσης της νόσου προκειμένου στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εκτός από τις θεραπευτικές μεθόδους της οποίες παρουσίασε, εκτιμώντας ότι στο άμεσο μέλλον αυτές  θα είναι εξατομικευμένες, έδωσε έμφαση στο τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα πέραν του τακτικού ελέγχου.

Συγκεκριμένα ο κ. Φιλόπουλος  ζήτησε, ιδίως από εκείνες που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης να διατηρούν καλό βάρος, να κάνουν σωστή διατροφή και να ασκούνται σωματικά. Η πεζοπορία στη φύση μπορεί να προσφέρει πολλά, όπως σημείωσε. Αναφέρθηκε επίσης στην αξία, για κάθε άνθρωπο, ενασχόλησης με κάποια μορφή τέχνης.

Ο ρόλος του οικογενειακού ιστορικού και άλλων επιβαρυντικών παραγόντων κινδύνου στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού,  περιλαμβανόταν στα ερωτήματα του κοινού στα οποία απάντησε ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής, ζητώντας τους να διώξουν το φόβο και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Ο κ. Φιλόπουλος έθιξε και το θέμα της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο τονίζοντας την ανάγκη πολύπλευρης στήριξής τους. Η Αντικαρκινική διαθέτει τηλεφωνική γραμμή για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης (215 215 21 21).

Αξίζει να δείτε ολόκληρη την εκδήλωση σε video από το κανάλι στο youtube Δρόμοι ζωής:

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ