ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΕύα Ξευγένη στο “Δυτικά Fm 92,8”: Να πούμε τη γυναικοκτονία με το όνομά της

Εύα Ξευγένη στο “Δυτικά Fm 92,8”: Να πούμε τη γυναικοκτονία με το όνομά της

Εύα Ξευγένη στο “Δυτικά Fm 92,8”: Να πούμε τη γυναικοκτονία με το όνομά της

Την ανάγκη επίσημης αναγνώρισης του όρου “γυναικοκτονία” με αφορμή την άγρια  δολοφονία γυναίκας από τον 35χρονο γιο της στο Αγρίνιο, επεσήμανε η δικηγόρος Εύα Ξυγένη μιλώντας στο “Δυτικά Fm 92,8”.

Πρόκειται, όπως ανέφερε στη Δήμητρα Λαοπόδη, για την 15η επίσημα καταγεγραμμένη περίπτωση από την αρχή του έτους, υπογραμμίζοντας ότι έφθασε ο καιρός να ασχοληθούμε σοβαρά με το φαινόμενο της έμφυλης βίας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την επίσημη αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”, όπως παρατήρησε.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως εξήγησε η Αγρινιώτισσα δικηγόρος, θα μπορέσουμε να έχουμε επίσημες καταγραφές τέτοιων περιστατικών και δολοφονιών που έχουν έμφυλο πρόσημο.

Στο ερώτημα της δημοσιογράφου για το κατά πόσο τα περιστατικά αυτά συνδέονται με τις επιπτώσεις της πανδημίας  η Εύα Ξευγένη σημείωσε ότι το ίδιο συνέβαινε και πριν την πανδημία, υπενθυμίζοντας ότι το Δεκέμβριο του 2019 είχαν καταμετρηθεί 19 γυναικοκτονίες.

Κατά την εκτίμηση της, αυτό που διαφοροποιήθηκε είναι η επίγνωση της κατάστασης ιδίως μετά τo ξέσπασμα του ελληνικού #metoo. Ο κόσμος νομίζει ότι πρόκειται για αύξηση αλλά αυτό που αυξήθηκε είναι η “ορατότητα” των περιστατικών αυτών, σχολίασε.

Αναφερόμενη στο βασικό αντεπιχείρημα για την υιοθέτηση του όρου “γυναικοτονία” ακόμα και από τους καλοπροαίρετους, με το σκεπτικό ότι φέρνει τη  γυναίκα σε μια υποδεέστερη θέση, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δεν ξεχωρίζουμε  δηλαδή, τις γυναίκες από τους ανθρώπους. “Απλώς μέσα από αυτόν τον όρο μπορούμε να αναδείξουμε ότι κάποιες δολοφονίες έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά”, σχολίασε.

Η Εύα Ξευγένη, αποσύνδεσε  την έμφυλη βία από τα ψυχολογικά προβλήματα. “Η έμφυλη βία είναι θέμα κοινωνικοποίησης και ανατροφής που δίνουμε στους άνδρες και τις γυναίκες. Δεν έχει να κάνει με την κατάθλιψη, με τη σχιζοφρένεια, δεν είναι κάτι παθολογικό. Διαφορετικά και οι γυναίκες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα θα σκότωναν τους άνδρες τους. Εφόσον αυτό δεν συμβαίνει, όμως,  οι λόγοι είναι άλλοι”.

Ακούστε ολόκληρή τη συνομιλία:

 

Εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Αγρινίου ο Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr