ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Έξυπνες» διαβάσεις από την Περιφέρεια – Ποιοι κόμβοι στο Αγρίνιο θα αποκτήσουν «έξυπνες διαβάσεις»

«Έξυπνες» διαβάσεις από την Περιφέρεια – Ποιοι κόμβοι στο Αγρίνιο θα αποκτήσουν «έξυπνες διαβάσεις»

«Έξυπνες» διαβάσεις από την Περιφέρεια – Ποιοι κόμβοι στο Αγρίνιο θα αποκτήσουν «έξυπνες διαβάσεις»

Αλλάζουν 93 κόμβοι της Δυτικής Ελλάδας όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. «Έξυπνες» διαβάσεις από την Περιφέρεια – Ποιοι κόμβοι στο Αγρίνιο θα αποκτήσουν «έξυπνες διαβάσεις»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Στην κατασκευή 344 πρότυπων και «έξυπνων» διαβάσεων σε 93 κόμβους της Δυτικής Ελλάδας προχωρά η Περιφέρεια, με σκοπό την ασφαλή διέλευση των πεζών στις πόλεις της περιοχής, όπως η Πάτρα, το Αγρίνιο, ο Πύργος, το Αίγιο, το Μεσολόγγι και η Αμαλιάδα. Παράλληλα, θα εγκατασταθούν 482 ράμπες ΑμεΑ, 27 μετεωρολογικοί σταθμοί και 344 αισθητήρες καταμέτρησης και ανάλυσης κυκλοφοριακών στοιχείων.

Ο προϋπολογισμός του έργου φθάνει τα 18 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχει παρατηρηθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατυχημάτων στους δρόμους προκαλούνται από ανθρώπινο λάθος και τα περισσότερα ατυχήματα στα οποία εμπλέκεται πεζός συμβαίνουν λόγω της κακής ποιότητας υποδομής των διαβάσεων.

Το Σύστημα Έξυπνης Διάβασης Πεζών, είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευση των πεζών. Πιο συγκεκριμένα, το συνδεδεμένο με τους υφιστάμενους φωτεινούς σηματοδότες σύστημα, θα ενεργοποιείται σε συγχρονισμό μαζί τους, ώστε να ενισχύεται η προσοχή τόσο των πεζών, όσο και των διερχόμενων από τη διάβαση οχημάτων. Έτσι, τo σύστημα έξυπνης διάβασης πεζών θα γίνεται περισσότερο αντιληπτό από τα συνήθη, απλά συστήματα αναλαμπόντων φανών, τα οποία είναι ενεργοποιημένα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας (24/7), και τα οποία με το πέρας του χρόνου οι χρήστες του δρόμου, και ιδίως οι οδηγοί που διέρχονται συχνά από αυτά, τα αγνοούν αφού τα παρατηρούν συνεχώς αναμμένα ακόμα και σε χρονικές περιόδους που δεν είναι αναγκαίο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραβατικότητα στους δρόμους.

Το σύστημα ενεργοποιείται αυτόματα, είτε πρόκειται για σηματοδοτούμενη διάβαση με επενεργούμενη φάση πεζών, είτε για σηματοδοτούμενη διάβαση με σταθερή φάση πεζών. Αποτέλεσμα της ενεργοποίησης είναι ο φωτισμός της πεζοδιάβασης από τις συσκευές σήμανσης τύπου LED, οι οποίες είναι ενσωματωμένες τόσο στην άσφαλτο όσο και στο πεζοδρόμιο, αλλά και η ταυτόχρονη ενεργοποίηση των κατακόρυφων πινακίδων σηματοδότησης LED, επιτυγχάνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα φωτεινής σήμανσής της. Σκοπός του συστήματος είναι οι οδηγοί των οχημάτων να αντιλαμβάνονται καλύτερα και από μεγαλύτερη απόσταση την ύπαρξη πεζών στις διαβάσεις.

Παράλληλα, ενεργοποιείται ένα σύνολο έξυπνων συσκευών οι οποίες στοχεύουν στην καλύτερη πληροφόρηση των πεζών, τόσο για τους εναπομείναντες χρόνους πρασίνου και κόκκινου όσο και για άλλα κυκλοφοριακά ζητήματα. Τέλος, σταθεροί αισθητήρες που βρίσκονται εγκατεστημένοι κοντά στις διαβάσεις και λειτουργούν όλο το 24ωρο, συλλέγουν συνεχώς πληροφορίες που αφορούν τόσο περιβαλλοντικά όσο και κυκλοφοριακά δεδομένα στοχεύοντας στην καλύτερη αξιολόγηση κρίσιμων μεγεθών από τους αρμόδιους φορείς και στην μείωση ή/και αποτροπή της κυκλοφοριακής συμφόρησης εντός της πόλης.

Με βάση τα παραπάνω, το Σύστημα Έξυπνης Διάβασης Πεζών συμβάλλει στην προστασία των πεζών, λόγω της καλύτερης αναγνώρισής τους από τα οχήματα, ειδικά σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας (π.χ. νύχτα) ή σε κακές καιρικές συνθήκες (π.χ. βροχή ή ομίχλη), καθώς μέσω των φωτεινών πινακίδων και των φωτεινών LED συσκευών που είναι ορατά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, επιτρέπεται στους οδηγούς να γνωρίζουν ότι υπάρχει πεζός, που είτε διασχίζει τη διάβαση, είτε είναι κοντά σ’ αυτή και έχει την πρόθεση να τη διασχίσει.

Οι κόμβοι στο Αγρίνιο που θα αποκτήσουν «έξυπνες διαβάσεις»

«Έξυπνες» διαβάσεις από την Περιφέρεια - Ποιοι κόμβοι στο Αγρίνιο θα αποκτήσουν «έξυπνες διαβάσεις»

Τι περιλαμβάνει το έργο

Αναλυτικότερα, η παρέμβαση της Περιφέρειας περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση:

•                    242 συσκευών αφής πεζών, νέου τύπου

•                    80 συσκευών αφής πεζών για χρήση από άτομα με προβλήματα όρασης, νέου τύπου

•                    8.256 φωτεινών συσκευών σήμανσης τύπου LED επί του οδοστρώματος

•                    2.064 φωτεινών συσκευών σήμανσης τύπου LED επί του πεζοδρομίου

•                    688 αυτοφωτιζόμενων πινακίδων Π-21 LED

•                    27 μετεωρολογικών σταθμών

•                    344 αισθητήρων καταμέτρησης και ανάλυσης κυκλοφοριακών στοιχείων

•                    Ταπείνωση πεζοδρομίων και νησίδων – κατασκευή 482 ραμπών ΑΜΕΑ

•                    Κατασκευή 9.632 τ.μ. ασφαλτοτάπητα πεζοδιάβασης

Καταγραφή των κυκλοφοριακών συνθηκών και μετεωρολογικοί σταθμοί για ειδοποιήσεις σε έκτακτα προβλήματα

Επίσης, στο πλαίσιο του ίδιου έργου, θα εγκατασταθούν 27 μετεωρολογικοί σταθμοί και 344 αισθητήρες καταμέτρησης και ανάλυσης κυκλοφοριακών στοιχείων.

Συγκεκριμένα,  «το “έξυπνο” δίκτυο σταθμών μέτρησης περιβαλλοντικών δεδομένων θα επιτρέπει την παρακολούθηση, τη σύγκριση και την ανάλυση ενός ευρέος φάσματος ρύπων και σωματιδίων σε πραγματικό χρόνο και ως εκ τούτου αναμένεται να συμβάλλει στην εξαγωγή πολύτιμων αναλύσεων και την παροχή ειδοποιήσεων σε πραγματικό χρόνο, για την αναγνώριση και επισήμανση τυχόν έκτακτων προβλημάτων».

Όσον αφορά τους αισθητήρες καταμέτρησης και ανάλυσης κυκλοφοριακών στοιχείων, σε κάθε διάβαση πεζών θα εγκαθίσταται ένας αισθητήρας για την ορθή καταμέτρηση των κυκλοφοριακών στοιχείων στην περιοχή παρέμβασης.

Κάθε αισθητήρας θα ανιχνεύει την παρουσία οχημάτων, θα συλλέγει κυκλοφοριακά δεδομένα των οχημάτων που κινούνται ή διέρχονται από τον χώρο της διάβασης και θα διατηρεί δεδομένα που αφορούν την κυκλοφοριακή συμφόρηση της περιοχής.

Στη συνέχεια, τα δεδομένα κάθε αισθητήρα θα συγκεντρώνονται σε πλατφόρμα διαχείρισης και παρουσίασης όπου θα αποθηκεύονται, θα επεξεργάζονται και θα παρουσιάζονται σε πολλαπλές μορφές για την πληρέστερη κατανόησή τους.

Στόχος του συστήματος θα είναι η καλύτερη οπτικοποίηση, οργάνωση και αποτροπή της κυκλοφοριακής συμφόρησης, ιδιαίτερα σε οδικές αρτηρίες υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου, καθώς και η ολοκληρωμένη καταγραφή των κυκλοφοριακών συνθηκών, όπως και η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στα σημεία παρέμβασης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

«Έξυπνες» διαβάσεις από την Περιφέρεια - Ποιοι κόμβοι στο Αγρίνιο θα αποκτήσουν «έξυπνες διαβάσεις»

Θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα; Επιφυλακτικοί για τα μέτρα οι φαρμακοποιοί του Αγρινίου

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ