ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανια«Εξοικονομώ»: «Ριγμένη» η Αιτωλοακαρνανία – Μόλις στο 25% οι εγκεκριμένες αιτήσεις

«Εξοικονομώ»: «Ριγμένη» η Αιτωλοακαρνανία – Μόλις στο 25% οι εγκεκριμένες αιτήσεις

«Εξοικονομώ»: «Ριγμένη» η Αιτωλοακαρνανία – Μόλις στο 25% οι εγκεκριμένες αιτήσεις

«Ριγμένη» είναι η Αιτωλοακαρνανία στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία μόλις στο 25% ανέρχεται το ποσοστό των εγκεκριμένων αιτήσεων. Αναμένεται ο «δεύτερος κύκλος» εντάξεων στο πρόγραμμα μετά την ανακατανομή κονδυλίων του προγράμματος σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία αναφέρεται και στην παρέμβαση του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας προς το αρμόδιο Υπουργείο

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

«Ριγμένη» από την Πολιτεία φαίνεται πως είναι η Αιτωλοακαρνανία, αλλά και η Δυτική Ελλάδα σε συνάρτηση με τα χρήματα που έλαβε για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Αυτό αποδεικνύεται και από τα ποσοστά των εγκεκριμένων αιτήσεων στη Δυτική Ελλάδα, που είναι χαμηλά και κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία που είναι ακόμη χαμηλότερα, πάντα σε σύγκριση με αρκετές άλλες περιοχές της υπόλοιπης χώρας.

Συγκεκριμένα στην Αχαΐα έγιναν περίπου 4.000 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 1.300, περίπου δηλαδή το 32%, στην Αιτωλοακαρνανία έγιναν περίπου 3.350 αιτήσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 840, περίπου δηλαδή το 25% και στην Ηλεία έγιναν περίπου 1.100 αιτήσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν 420, δηλαδή περίπου το 39%.

Ωστόσο, φέτος για πρώτη φορά, ισχύει λίστα επιλαχόντων με αποτέλεσμα αρκετοί, ίσως και οι περισσότεροι εκ των επιλαχόντων Αιτωλοακαρνάνων, να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξοικονομώ και να εισπράξουν χρήματα για να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες στα σπίτια τους, βάσει των προβλεπόμενων από το πρόγραμμα.

Συνεπώς, όσοι υπέβαλαν αίτηση και απορρίφτηκαν θα πρέπει να απευθυνθούν και πάλι στο μηχανικό τους για να ελέγξουν σε ποια θέση βρίσκονται στη λίστα των επιλαχόντων και να μάθουν αν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα το επόμενο χρονικό διάστημα ή όχι.

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας ,μιλώντας στη «Σ» επί του θέματος διασαφήνισε το όλο ζήτημα τονίζοντας:

«Εξοικονομώ»: «Ριγμένη» η Αιτωλοακαρνανία - Μόλις στο 25% οι εγκεκριμένες αιτήσεις
Ο Λίνος Μπλέτσας

«το εξοικονομώ ολοκλήρωσε την διαδικασία του. Συνεπώς προκύπτει πως έγιναν περίπου 87.000 αιτήσεις σε πανελλήνιο επίπεδο και απ’ αυτές εγκρίθηκαν 40.000, περίπου δηλαδή το 45%. Σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά και αυτό φαίνετε από τα ποσοστά ανά Π.Ε.

Συγκεκριμένα στην Αχαΐα έγιναν περίπου 4.000 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 1.300, περίπου δηλαδή το 32%, στην Αιτωλοακαρνανία έγιναν περίπου 3.350 αιτήσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 840, περίπου δηλαδή το 25% και στην Ηλεία έγιναν περίπου 1.100 αιτήσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν 420, δηλαδή περίπου το 39%.

Στην Δυτική Ελλάδα βλέπουμε πως το ποσοστό είναι χαμηλότερο από ό,τι είναι στην υπόλοιπη Ελλάδα και διαπιστώνεται εύκολα πως στην Αιτωλοακαρνανία το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο, καθώς εγκρίθηκαν οι μισές αιτήσεις σε σχέση με το πανελλαδικό επίπεδο.

Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους, οι οποίοι βέβαια είναι συνυφασμένοι μεταξύ τους. Οφείλεται στο ότι έγιναν πάρα πολλές αιτήσεις, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες για να μπουν στο πρόγραμμα, ενώ την ίδια στιγμή τα χρήματα που είχαν δοθεί σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας και κυρίως σε επίπεδο Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ήταν λιγότερα.

Από την ανακατανομή κονδυλίων του προγράμματος που θα γίνει σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς σε κάποιες περιοχές περίσσεψαν χρήματα, η Αιτωλοακαρνανία θα πρέπει να πάρει χρήματα, όπως επίσης θα πρέπει να αυξηθούν και τα χρήματα του εξοικονομώ σε νομούς που έχουν χαμηλό ποσοστό.

Η Αιτωλοακαρνανία δηλαδή θα πρέπει να πάρει περισσότερα χρήματα για το πρόγραμμα από άλλους νομούς, ώστε να καλύψει το μέσο όρο της χώρας και να καλύψει και το μεγαλύτερο ποσοστό των επιλαχόντων, που έχουν μένει αυτή την στιγμή εκτός προγράμματος.

Να τονίσουμε πως σε σχέση με προγράμματα «εξοικονομώ» του παρελθόντος τώρα, σ αυτό το πρόγραμμα, υπάρχουν επιλαχόντες. Όσοι είναι δηλαδή με την ανακατανομή να πάρουν χρήματα για το πρόγραμμα, θα τα πάρουν χωρίς να χρειάζεται να κάνουν νέες αιτήσεις.

Το σύστημα είναι πλέον με βαθμολογία. Το κατώτερο όριο βαθμού για να μπει κάποιος στο πρόγραμμα ήταν 60% με 65%. Όσοι λοιπόν βαθμολογήθηκαν με ποσοστό κάτω του 65% δεν εντάχθηκαν και πλέον με την σειρά τους σιγά – σιγά θα μπαίνουν στο πρόγραμμα ανάλογα και τα χρήματα που θα βάλει η Πολιτεία στο πρόγραμμα για την Αιτωλοακαρνανία.

Η σειρά που υπάρχει στην λίστα των επιλαχόντων είναι γνωστή και ο κάθε ενδιαφερόμενος που είχε κάνει αίτηση και απορρίφθηκε θα πρέπει να απευθυνθεί στο μηχανικό του, για να ενημερωθεί για τη θέση που βρίσκεται στη λίστα των επιλαχόντων.

Το επόμενο διάστημα το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας θα κάνει παρέμβαση προς το Υπουργείο, ώστε να ζητήσουμε να μπουν περισσότερα χρήματα στο πρόγραμμα και η Αιτωλοακαρνανία να προκριθεί σε σχέση με άλλες περιοχές, ακριβώς για το λόγο ότι είναι σε πολύ χαμηλό ποσοστό η ένταξη στο πρόγραμμα «εξοικονομώ». Επίσης, μέσα από δηλώσεις του Υπουργείου είναι γνωστό πως θα δοθούν περισσότερα κονδύλια στο πρόγραμμα το επόμενο διάστημα».

 Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Πολεοδομικά Σχέδια: Μέσα όλη η Αιτωλοακαρνανία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr