ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη Ελλαδα«Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στη Δυτική Ελλάδα: Σε λιγότερο από 15 λεπτά εξανεμίστηκαν 57 εκατ.

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στη Δυτική Ελλάδα: Σε λιγότερο από 15 λεπτά εξανεμίστηκαν 57 εκατ.

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στη Δυτική Ελλάδα:  Σε λιγότερο από 15 λεπτά εξανεμίστηκαν 57 εκατ.

Η στρέβλωση του «όποιος πρόβαλε, πρόλαβε»

Ξεκίνησε και… «έκλεισε» μετά από ένα τέταρτο της ώρας στη Δυτική Ελλάδα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Για την ακρίβεια χρειάστηκαν λιγότερο από 15 λεπτά, προκειμένου να εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή το μήνυμα της πλατφόρμας ότι οι πόροι εξαντλήθηκαν. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός που προβλέπεται για την Δυτική Ελλάδα είναι 57 εκατ. ευρώ.

Η ψυχρολουσία ήταν για τον τεχνικό κόσμο της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για εκατοντάδες δικαιούχους από την περιοχή που ήλπιζαν σε ένταξη στο πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, ήταν λίγο πολύ  αναμενόμενη, αφού η λογική «όποιος προλάβει» που ακολούθησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην προκήρυξη του προγράμματος είχε ανάλογα αποτελέσματα και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, που η πλατφόρμα άνοιξε τις προηγούμενες ημέρες.

Η εξέλιξη δικαιώνει απόλυτα τους μηχανικούς και τους ανθρώπους του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας, που έλεγαν το προηγούμενο διάστημα ότι θα έπρεπε να υπάρξουν κριτήρια στο πρόγραμμα και όχι σειρά προτεραιότητας. Ωστόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος επέμεινε στην αρχική προκήρυξη του προγράμματος, χωρίς να προβεί σε τροποποιήσεις.  Όταν το μοναδικό κριτήριο είναι η …ταχύτητα, με την οποία ο μηχανικός κάθε ενδιαφερόμενου θα προλάβει να μπει στο σύστημα, τότε αυτή η στρέβλωση είναι άδικη και για τους μηχανικούς, αλλά και για τους ενδιαφερόμενους, που ευελπιστούν να επιδοτηθούν από το πρόγραμμα.

Ήταν χαρακτηριστική η αντίδραση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Βασίλη Αϊβαλή, για την “πρεμιέρα” του προγράμματος “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”. «κ. Υπουργέ, σε λιγότερο από 15 λεπτά εξαντλήθηκαν οι πόροι 57.000.000€ στην Δυτική Ελλάδα!!!! Άντε να δούμε τί θα πείτε σήμερα! Ότι πήγαν όλα καλά;;; Αυτό που ζούμε απλά δεν υπάρχει! Δεν καταλαβαίνετε ότι μας προσβάλλετε ως μηχανικούς;;; Και αφού φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνετε από λόγια μήπως θα πρέπει κεντρικό ΤΕΕ να λάβει μέτρα;;; Καλά εκεί δεν ακούει κανείς;;;» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον  Υπ. Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη.

  • Παράταξη Κατσιφάρα : Οι εμμονές της Κυβέρνησης απέναντι στις κοινωνικές ανάγκες και στην κοινή λογική

Απόστολος ΚατσιφάραςΗ Δυτική Ελλάδα ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις υπόλοιπες Περιφέρειες στο θέατρο του παραλόγου, διαμορφώνοντας μάλιστα και νέο ρεκόρ. Μέσα σε 15 λεπτά ο προϋπολογισμός 57.16 εκ € του προγράμματος εξανεμίστηκε με μόνο κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα. Καμία κοινωνική προτεραιότητα, καμία ενεργειακή προτεραιότητα. Μόνο μια λοταρία που εκθέτει το κύρος του τεχνικού δυναμικού της χώρας καθιστώντας τους Μηχανικούς διαγωνιζόμενους στην καταχώρηση στοιχείων και με σοβαρό κίνδυνο για την επαγγελματική και επιστημονική τους αξιοπρέπεια.

Η Κυβέρνηση επαίρεται για τη γρήγορη απορρόφηση παραγνωρίζοντας ότι το σύνολο του Τεχνικού Κόσμου, ανεξάρτητα από την κομματική του τοποθέτηση διαφωνεί με την πολιτική της. Δυστυχώς αλλά αναμενόμενα, η Περιφερειακή Αρχή σιωπά ένοχα μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα μιας και αποτελεί γνήσιο εκφραστή αυτής της πολιτικής.

Όμως η κοινωνική αναγκαιότητα είναι άλλη.

Όταν το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα που αδυνατεί να έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του, είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό του μέσου Ευρωπαϊκού όρου, τότε δεν ψάχνεις ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση γρηγορότερα, αλλά το ποιος έχει περισσότερη ανάγκη και ποιες είναι εκείνες οι παρεμβάσεις οι οποίες θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Με αντικειμενικά κριτήρια, όπως το σύνολο του Τεχνικού κόσμου έχει υποδείξει στην Κυβέρνηση.

Δημιουργείς ένα πρόγραμμα ανοικτό με συνεχώς διαμορφούμενο προϋπολογισμό, με τακτές ημερομηνίες ορόσημο για την αξιολόγηση των προτάσεων, στο οποίοι οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές τους δυνατότητες. Κατ’ ελάχιστο, ακόμα και με την υφιστάμενη δομή του προγράμματος, δεν αφαιρείς την ιδιότητα του επιλαχόντα αιτούντα, ώστε σε πιθανή αναμόρφωση του προϋπολογισμού ή οριστικοποίησης των δικαιούχων και των αντίστοιχων προϋπολογισμών να μπορέσουν περισσότεροι πολίτες να ενταχθούν.

Δεν δημιουργείς στρεβλώσεις στην αγορά υπηρεσιών και στην αγορά υλικών και εμπορευμάτων με εποχική έξαρση ζήτησης. Προστατεύεις τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Δεν τον εκθέτεις στη δυναμική μιας αγοράς που βρίσκεται σε lockdοwn και προσπαθεί να βγάλει τα “σπασμένα” μιας ολόκληρης χρονιάς.

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ο λαός ξεχνά εύκολα. Ότι η πανδημία μπορεί να επισκιάσει την κρίση της κοινωνίας για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Ότι οι “λίστες” και τα “λεφτόδεντρα” θα την προστατεύουν για πάντα. Κάνει λάθος και θα το διαπιστώσει, σύντομα.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

Αυτό δεν ήταν fast track, ήταν το κάτι άλλο….

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr