ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανια«Εξοικονομώ 2021»: Μόνο για το 25% των Αιτωλοακαρνάνων

«Εξοικονομώ 2021»: Μόνο για το 25% των Αιτωλοακαρνάνων

«Εξοικονομώ 2021»: Μόνο για το 25% των Αιτωλοακαρνάνων

«Εξοικονομώ 2021»: Μόνο για το 25%, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία από τις 8.000 αιτήσεις που υπήρξαν στην Αιτωλοακαρνανία για το πρόγραμμα εγκρίθηκαν περίπου οι 2.000 και οι επιλαχόντες θα πρέπει να περιμένουν νέα κεφάλαια από το φθινόπωρο

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Το τελευταίο πρόγραμμα του «εξοικονομώ», το πιο πρόσφατο, φαίνεται να είναι το πιο ευέλικτο απ’ όλα τα προηγούμενα! Αυτό προκύπτει λόγω της καλής χρηματοροής, αλλά και λόγω της αποφυγής πολλών προβλημάτων που υπήρχαν στα προηγούμενα προγράμματα.

Φαίνεται επίσης πως έχει βάλει σε σειρά το ζήτημα της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων, η οποία είναι απαραίτητη για το «εξοικονομώ» και όσους έχουν λάβει την έγκριση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Μάλιστα, οι επιλαχόντες δεν χρειάζεται να κάνουν καμία διαδικασία, αλλά ήδη είναι σε σειρά προτεραιότητας, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δεσμευτεί πως από το φθινόπωρο θα ενεργοποιήσει και πάλι το πρόγραμμα «εξοικονομώ» με διπλάσια χρήματα αυτή την φορά, κάτι που θα είναι προς όφελος και των Αιτωλοακαρνάνων.

Και αυτό γιατί στην Αιτωλοακαρνανία έχει εγκριθεί μέχρι τώρα μόλις το 25% από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και η επιπλέον δέσμευση του υπουργείου είναι πως οι περιοχές που έχουν χαμηλά ποσοστό στο πρόγραμμα θα προηγηθούν από το φθινόπωρο, ώστε να φτάσουν και να ξεπεράσουν το 50% της απορροφητικότητας.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας μιλώντας στη «Σ» διευκρίνισε όλα τα ζητήματα και έδωσε όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με την Αιτωλοακαρνανία και το «εξοικονομώ».

Συγκεκριμένα ο κ. Μπλέτσας τόνισε: «στις προδιαγραφές του προγράμματος «εξοικονομώ 2021» για να ενταχθεί ένα κτίριο θα πρέπει να γίνει και η ηλεκτρονική ταυτότητα τα κτιρίου, όπως προβλέπεται από το νόμο και όπως ισχύει για όλα τα κτίρια από τον Μάρτιο του 2022 και έπειτα.

«Εξοικονομώ 2021»: Μόνο για το 25% των Αιτωλοακαρνάνων
Ο Λίνος Μπλέτσας

Επειδή όμως βρισκόμαστε εντός του καλοκαιριού, επειδή κάποιες πολεοδομίες δεν είναι ακόμη έτοιμες και επειδή έχουν δημιουργηθεί διαφόρων ειδών καθυστερήσεις ζητήθηκε από τους μηχανικούς και εγκρίθηκε από το υπουργείο η τροποποίηση των προδιαγραφών, ώστε η ηλεκτρονική ταυτότητα να μην ισχύει μέχρι και τις 19 Ιουλίου που έληγε, αλλά να πάει μέχρι και 7 Σεπτεμβρίου. Αυτό αφορά μόνο τα κτίρια που είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα «εξοικονομώ 2021», σ’ αυτό δηλαδή το πρόγραμμα που «τρέχει».

Αναφερόμαστε μόνο στις περιπτώσεις που έχουν λάβει έγκριση για να συμμετάσχουν στο «εξοικονομώ», όχι στις υπόλοιπες που αναμένουν ως επιλαχόντες για να ενταχθούν στη συνέχεια.

Στην Αιτωλοακαρνανία εγκρίθηκε η ένταξη στο πρόγραμμα του 25% των αιτήσεων. Το ποσοστό αυτό είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη χώρα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα εγκρίθηκε το 50% των αιτήσεων. Από τις 8.000 αιτήσεις που υπήρξαν στην Αιτωλοακαρνανία για το πρόγραμμα «εξοικονομώ 2021» εγκρίθηκαν περίπου οι 2.000.

Αυτό οφείλεται στην πολύ μεγάλη ζήτηση που υπήρχε και στα λίγα διαθέσιμα κεφάλαια. Βέβαια, έχουμε τη διαβεβαίωση του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι θα ενταχθούν πρόσθετα κονδύλια, θα διπλασιαστούν ουσιαστικά και θα προηγηθούν οι νομοί εκείνοι που το ποσοστό ένταξης στο πρόγραμμα ήταν μειωμένο σε σχέση με άλλους νομούς.

Συνεπώς, στην Αιτωλοακαρνανία αναμένουμε περισσότερα κεφάλαια στο «εξοικονομώ» απ’ ό,τι άλλοι νομοί για να ξεπεράσουμε το 50%. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος έχουμε ενημερωθεί πως από τον Σεπτέμβριο θα δοθούν τα νέα κεφάλαια.

Αυτό σημαίνει πως οι επιλαχόντες παραμένουν επιλαχόντες και μόλις μπουν τα χρήματα θα ενταχθούν, δεν χρειάζεται να κάνουν καμία διαδικασία, ήδη έχουν τη σειρά προτεραιότητας τους.

Το πρόγραμμα «εξοικονομώ» που «τρέχει» τώρα σε σχέση με τα προηγούμενα είναι το καλύτερο, είναι ξεκάθαροι οι όροι του, εγκρίθηκαν οι φάκελοι, υπάρχουν και οι επιλαχόντες. Το υπουργείο κινήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση ακούγοντας τις προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Δεν πιστεύω πως θα προκύψουν προβλήματα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Με το προηγούμενο πρόγραμμα που υπήρχαν διαφόρων ειδών προβλήματα ακόμη και στις χρηματοροές. Πολλοί φάκελοι έχουν εγκριθεί και καθυστερεί η πληρωμή τους από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται σε διάφορους παράγοντες οι οποίοι ενδεχομένως – ενδεχομένως είναι και εικονικοί, όχι ιδιαίτερα σοβαροί δηλαδή, αλλά παρ’ όλα αυτά καθυστερούν τις πληρωμές.

Το ίδιο πρόβλημα δεν θα υπάρξει με το νέο πρόγραμμα, γιατί θα εγκρίνονται οι πληρωμές μέσω του Τεχνικού Επιμελητηρίου και όχι μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας».

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Αναρτήθηκαν οι λίστες με τους δικαιούχους – Μεγάλη η συμμετοχή

Εξαιρετικά μεγάλη ήταν η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», με συνολικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δράση ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών στην ιστορία της χώρας μας.

Συνολικά σε όλη την επικράτεια υποβλήθηκαν 879.026 ολοκληρωμένες αιτήσεις, από τις οποίες 149.948 κατατάσσονται στις «καταρχήν επιλέξιμες».

Δικαιούχοι ήταν όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος ενώ στο πρόγραμμα εφαρμόστηκαν κοινωνικά κριτήρια με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες με μέλος με αναπηρία και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Με το νέο πρόγραμμα, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά -έως και 40%- την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, η μείωση του λογαριασμού ενός νοικοκυριού μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ σε ετήσια βάση ανάλογα με την κατηγορία της νέας συσκευής που θα αντικατασταθεί.

Από σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου, οι αρχικοί πίνακες κατάταξης βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr/ και στη θέση Αποτελέσματα Αξιολόγησης.

Οι αιτούντες στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr/, μέσα από την ειδική «Φόρμα Υποβολής Ενστάσεων», η οποία θα βρίσκεται στην ενότητα Επικοινωνία. Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) ημερολογιακών ημερών, από την επομένη της ανακοίνωσης των προσωρινών αποτελεσμάτων. Συνεπώς, η «Φόρμα Υποβολής Ενστάσεων» θα είναι ενεργή από τις 22/7/2022 έως και τις 28/7/2022.

Για να είναι δυνατή η εξέταση της ένστασης θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει:

– Τον μοναδικό κωδικό της αίτησης που υποβλήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, για λόγους ταυτοποίησης.
– Το ΑΦΜ του αιτούντα.
– Την τεκμηρίωση τυχόν λάθους υπολογισμού και την επισύναψη των αντίστοιχων τεκμηρίων.

Μετά το πέρας της διαδικασίας των ενστάσεων, θα αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες των δικαιούχων στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Δήμος Αγρινίου: Με πρόταση για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο Ταμείο Ανάκαμψης

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ