ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΠολιτικα ΝεαΜόλις 226 από 2.495 φορείς του Δημοσίου έχουν Ενεργειακό Υπεύθυνο, το Αγρίνιο ανάμεσά τους! – Εξοικονόμηση ενέργειας για… προσλήψεις

Μόλις 226 από 2.495 φορείς του Δημοσίου έχουν Ενεργειακό Υπεύθυνο, το Αγρίνιο ανάμεσά τους! – Εξοικονόμηση ενέργειας για… προσλήψεις

Μόλις 226 από 2.495 φορείς του Δημοσίου έχουν Ενεργειακό Υπεύθυνο, το Αγρίνιο ανάμεσά τους! – Εξοικονόμηση ενέργειας για… προσλήψεις

Προσλήψεις μόνο σε Φορείς που πετυχαίνουν 10% – Εξοικονόμηση ενέργειας για… προσλήψεις αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως μόλις 226 από 2.495 φορείς του Δημοσίου έχουν Ενεργειακό Υπεύθυνο, το Αγρίνιο ανάμεσά τους!

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανακοινώσει νέα μέτρα και να δώσει κίνητρα- αλλά και ποινές για τους παραβάτες- στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου των υπουργών Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο. Νέο και ενδιαφέρον είναι ότι η έγκριση νέων προσλήψεων θα σχετίζεται για κάθε δήμο με την επιτυχημένη εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και αντίστοιχα περικοπές χρηματοδότησης και απαγόρευση νέων προσλήψεων στους σπάταλους δήμους και φορείς του Δημοσίου!

Όμως, η ανταπόκριση των φορέων της αυτοδιοίκησης και του δημοσίου στην ενεργειακή εξοικονόμηση είναι πενιχρή. Με βάση τα τελευταία στοιχεία 226 φορείς μόνο έχουν ορίσει στην σχετική πλατφόρμα Υπευθύνους Ενεργειακών Υποδομών και Εγκαταστάσεων» από 2.495 συνολικά εκ των οποίων 1800 (!) είναι ΟΤΑ ή εταιρίες των ΟΤΑ!

Στην ίδια εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών τονίσει ότι «η μη άμεση ανταπόκριση των φορέων θα ληφθεί υπόψη στον προγραμματισμό των προσλήψεων έτους 2023 που θα εγκριθεί στο τακτικό Υπουργικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα επηρεάσει την έγκριση σχετικών αιτημάτων των φορέων αυτών για τους επόμενους κύκλους κινητικότητας».

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Εσωτερικών, καλεί για μία ακόμη φορά τους φορείς της αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν στην εφαρμογή των θεσμοθετημένων μέτρων, ορίζοντας μέσω της πλατφόρμας παρακολούθησης των μέτρων, τονίζοντας ότι: «για την πλήρη και αποτελεσματική χρήση της εφαρμογής είναι απαραίτητο πρωτίστως οι φορείς να έχουν ορίσει Υπεύθυνο/ους Ενεργειακών Υποδομών/Εγκαταστάσεων και Διοικητικά Υπεύθυνο/ους.

Βορίδης:  «Δεν θα δίνω προσωπικό»! Στους συνεπείς «226» ο δήμος Αγρινίου…

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης διαμήνυσε πως όσοι Δήμοι δεν πετύχουν τον στόχο και αποδειχτούν ενεργειακά σπάταλοι δε θα μπορούν να κάνουν προσλήψεις!
«Οι φορείς του Δημοσίου το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να μπουν και να δηλώσουν στην πλατφόρμα ορισμένα στοιχεία που αφορούν στην κατανάλωσή τους και εν συνεχεία να πιάσουν τον στόχο της μείωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουμε βάλει», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης και για να δώσει το στίγμα των δυνητικών κυρώσεων τόνισε: «Δε θα μπορούν να κάνουν προσλήψεις, δε θα τους δίνω προσωπικό»!

Το Αγρίνιο πάντως φαίνεται να είναι αρκετά μπροστά στην συγκεκριμένη διαδικασία αφού είναι μεταξύ των 226 Φορέων του Δημοσίου που έχουν ορίσει Ενεργειακό Υπεύθυνο και Αναπληρωτή του, έχοντάς τους δηλώσει στην σχετική πλατφόρμα του Κράτους. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που πληροφορίες κάνουν λόγο για αισιοδοξία στον δήμο Αγρινίου ότι ο στόχος του 10% θα επιτευχθεί σχετικά εύκολα και χωρίς ιδιαίτερες περικοπές. Πιθανώς, η αισιοδοξία να εδράζεται στο ότι ο αστικός ιστός διαθέτει κατά 40% φωτισμό LED που εξοικονομεί ενέργεια, ενώ και ένα μεγάλο έργο ηλεκτροφωτισμού που επίκειται προβλέπει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 70% στους δημόσιους χώρους των περιοχών που αφορά.

Αναλυτικά τα μέτρα

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ – ΦΕΚ Β3424/2-7-2022) εξειδικεύονται τα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις φορέων του δημόσιου τομέα.

Ο στόχος για τους φορείς του Δημοσίου, όσον αφορά στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τίθεται στο 10% τουλάχιστον, σε σχέση με τις καταναλώσεις της ίδιας χρονικής περιόδου του 2019, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Για τα επόμενα έτη ο στόχος θα επαναπροσδιοριστεί, με τελικό στόχο κατά 30% μέχρι το 2030.

Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας και κίνητρα και αντικίνητρα για την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης επίσης στον σχεδιασμό μαζί με άμεσες αλλαγές σε σκίαση, φύτευση, μόνωση και αλλαγή πηγής ενέργειας σε πιο φθηνή, όπου είναι δυνατή, παράλληλα με αλλαγές στα συστήματα κλιματισμού σε inverter.

Ειδικότερα όσον αφορά στα άμεσα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, περιλαμβάνουν τις εξής υποχρεώσεις:

1) Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος. Ειδικά για το τρέχον έτος, η προληπτική συντήρηση για τα συστήματα ψύξης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.7.2022 και για τα συστήματα θέρμανσης μέχρι 31.10.2022.
2) Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας (μέγιστης/ελάχιστης) τόσο σε θερμαινόμενα/ κλιματιζόμενα όσο και σε μη κτίρια βάσει των προδιαγραφών του προτύπου ΕΛΟΤ EN 15251:2007. Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C.
3) Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
4) Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
5) Χρήση του νυχτερινού αερισμού των κτιρίων, όπου αυτό είναι δυνατό.
6) Σκίαση του κτιρίου προς βελτίωση της ενεργειακής του συμπεριφοράς, εφόσον αυτό δεν μειώνει σε μη ανεκτό επίπεδο τον φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων.
7) Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% τουλάχιστον, ενδεικτικά μέσω βελτιστοποίησης του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και εξορθολογισμού του καλλωπιστικού/διακοσμητικού φωτισμού.
8) Δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλιοστασίων (π.χ. τοποθέτηση inverter).

Η παρακολούθηση υλοποίησης των παραπάνω δράσεων και της πορείας των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας για την επίτευξη του στόχου μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας τουλάχιστον κατά 10%, γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής (publicenergysavings.gov.gr) που δημιουργείται για το σκοπό αυτό.

Στους φορείς του Δημοσίου που εφαρμόζουν, αποτελεσματικά, τα μέτρα – όπως προκύπτει από τα στοιχεία που καταχωρούνται στην ειδική εφαρμογή – δύναται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, να χορηγείται επιβράβευση μέσω ενίσχυσης του προϋπολογισμού τους.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αιτωλοακαρνανία: «Αντέχει» η οικοδομή

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ