ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΕξισωτικές έως τα 67 έτη

Εξισωτικές έως τα 67 έτη

Μετά την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση

Εξισωτικές έως τα 67 έτη

Προβλέπει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση

 

Οι αγρότες έως την ηλικία των 67 ετών μπορούν να είναι δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης από το έτος εφαρμογής 2013 κι έπειτα, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τις αλλαγές των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Πρόκειται για την ΚΥΑ 5319/154461, η οποία δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, προβλέπεται ότι οι δικαιούχοι των εξισωτικών αποζημιώσεων για γεωργούς με φυσικά μειονεκτήματα, οι οποίοι είναι ενήλικα άτομα με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, ηλικίας μέχρι 65 ετών και δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί από οποιοδήποτε ταμείο. Από το έτος εφαρμογής 2013 και μετά ισχύει ως όριο ηλικίας το 67ο έτος με τις ίδιες προϋποθέσεις για την λήψη των εξισωτικών αποζημιώσεων.

Η ίδια απόφαση προβλέπει ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι που αφορούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Μπορεί όμως να καταβληθεί το 75% της ενίσχυσης μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διοικητικών ελέγχων, αν ληφθούν μέτρα ώστε να μην υπάρξει υπέρβαση του ποσού ενίσχυσης.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ