Έξαρση της ήπιας πλέον νόσου covid στο Αγρίνιο - Μέχρι και 30% αυξημένα τα κρούσματα

Ο covid εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 30% στο Αγρίνιο, αλλά τα περιστατικά είναι ηπιότερα σε σχέση με πέρυσι ή σε σχέση με το παρελθόν

Έξαρση της ήπιας πλέον νόσου - Μέχρι και 30% αυξημένα τα κρούσματα covid στο Αγρίνιο
Έξαρση της ήπιας πλέον νόσου. Μέχρι και 30% αυξημένα τα κρούσματα covid από το τέλος Ιουλίου μέχρι και τώρα σε σχέση με πέρυσι όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Τι αναφέρουν επιστήμονες της περιοχής για τον covid σε συνάρτηση με την έναρξη του σχολικού έτους

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μπορεί οι μαθητές να επέστρεψαν στα σχολεία και από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι και τώρα να υπάρχει έξαρση του covid σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα, αλλά πλέον τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά!

Ο covid εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 30%, αλλά τα περιστατικά είναι ηπιότερα σε σχέση με πέρυσι ή σε σχέση με το παρελθόν. Οι επιστήμονες συνεπώς «κατατάσσουν» τον covid στην κατηγορία της ήπιας νόσησης και συμβουλεύουν τους γονείς να μην ανησυχούν.

Ωστόσο, τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας από όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, επισημαίνοντας ότι όσοι εντάσσονται σε ευπαθείς κατηγορίες ή είναι ηλικιωμένοι καλό είναι να προσέχουν λόγο περισσότερο και να φορούν την μάσκα τους σε κλειστούς χώρους όπως λ.χ. σε δημόσιες υπηρεσίες ή την εκκλησία.

Ειδικότερα, κάνοντας μεγαλύτερη ανάλυση επί του θέματος ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης μιλώντας στη «Σ» τονίζει:

Ο Γιώργος Αγραφιώτης

«όντως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και κυρίως τον Αύγουστο είχαμε έξαρση του covid στην περιοχή μας. Όταν παρατηρείται ότι υπάρχει συνωστισμός υπάρχει έξαρση του covid, τον Αύγουστο υπήρχαν πολλές και διάφορες εκδηλώσεις και ο κόσμος γενικότερα κυκλοφορούσε περισσότερο και έτσι σημειώθηκε έξαρση, όπως υπάρχει και τώρα.

Να πούμε όμως ότι η έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες ήταν αναμενόμενη. Το ευχάριστο όμως ήταν και είναι ότι τα συμπτώματα από τον covid είναι ήπια. Ακόμη και οι μεγάλοι σε ηλικία μπορεί να περάσουν τον covid σαν μια απλή γρίπη.

Το σημαντικό όμως είναι όλοι να κάνουν τεστ covid και κυρίως οι μεγάλης ηλικίας συνάνθρωποί μας και όσοι εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες, ώστε αν βγουν θετικοί να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους για να τους γράψει το αντιικό φάρμακο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αντιικό είναι αποτελεσματικότερο, αν η νόσος γίνει αντιληπτή μέσα στις πρώτες τρείς ημέρες και χορηγηθεί σ’ αυτό το χρονικό διάστημα. Να τονίσουμε όμως ότι έχει γενικότερα θετικά αποτελέσματα το αντιικό, όποτε και αν χορηγηθεί. Να αναφέρουμε ότι είναι δωρεάν και δεν έχει παρενέργειες.

Το επόμενο διάστημα και κυρίως τον επόμενο μήνα αναμένουμε έξαρση του covid και λόγω της επανέναρξης των σχολείων. Είναι απαραίτητο όλοι να εφαρμόζουν τις οδηγίες, να προσέχουν οι γονείς αν έχουν συμπτώματα τα παιδιά τους και να κάνουν τεστ. Τεστ καλό είναι να κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι και κυρίως όσοι εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες, όπως επίσης και να φοράμε μάσκα, όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

«Εμβαθύνοντας» στο ζήτημα και ο Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος Γιώργος Κατσουράκης μιλώντας στη «Σ» επισήμανε:

Ο Γιώργος Κατσουράκης

«ο covid από το τέλος του Ιουλίου και έπειτα, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο μέχρι και τώρα είχε μεγαλύτερη έξαρση στην περιοχή μας σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά η νόσηση ήταν και είναι λιγότερο βαριά απ ότι ήταν πέρυσι. Σημειώθηκε δηλαδή αύξηση των περιστατικών νόσησης από covid, ακόμη και κατά 30%, αλλά δεν είχαμε τη βαριά νόσηση που γνωρίζαμε από τα προηγούμενα χρόνια.

Ο covid είναι πλέον μια απλή ίωση, δεν θα ταλαιπωρήσει στο εξής, πλην ίσως – ίσως κάποιους ηλικιωμένους με νοσηρότητες και γενικότερα με πολλά προβλήματα υγείας. Αυτούς μπορεί να τους ταλαιπωρήσει λίγο παραπάνω.

Πλέον όμως ο covid δεν είναι η νόσος που προκαλεί αυτό που προκαλούσε από το 2022 και νωρίτερα. Επίσης, υπάρχει στη «φαρέτρα» μας το «όπλο» που λέγεται αντιικό φάρμακο.

Άρα κάθε ηλικιωμένος άνω των 65 με προβλήματα υγείας που έχει συμπτώματα covid που μοιάζουν με ίωση, γαργάλημα στο λαιμό, μπούκωμα, πυρετό, γενικότερα αν αισθάνεται αδιαθεσία καλό είναι άμεσα να κάνει ένα τεστ covid, ώστε αν βγει θετικό να απευθυνθεί στον πνευμονολόγο του για να του γράψει το αντιικό φάρμακο και να μην χρειαστεί να ταλαιπωρηθεί καθόλου. Αυτό φυσικά ισχύει και για όλους τους υπολοίπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά πλέον αυξημένες πιθανότητες έχουν οι ηλικιωμένοι.

Με αφορμή επίσης την επαναλειτουργία των σχολείων ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η παιδική κοινότητα αρχίζει και νοσεί από το τέλος περίπου του Οκτωβρίου και έπειτα, όταν δηλαδή ο καιρός αρχίζει και αλλάζει. Πάντα οι παιδίατροι και οι πνευμονολόγοι λέμε ότι το παιδί πρέπει να νοσήσει, να αποκτήσει ανοσία από ιώσεις, όπως από την γρίπη και από οτιδήποτε έχει σχέση με το απλό κρυολόγημα. Πλέον όμως μέσα σε όλα αυτά πιθανότατα μπορεί να είναι και ο covid.

Γενικότερα όμως η ιστορία μας έδειξε και μας δείχνει ότι τα παιδιά δεν ταλαιπωρήθηκαν και δεν ταλαιπωρούνται από τον covid, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Σ’ αυτή την περίοδο συνεπώς τα παιδιά ενδεχομένως να έχουν και covid, αλλά οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν, καθώς τα συμπτώματα είναι ήπια. Θα πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο ή τον πνευμονολόγο και να ακολουθήσουν τις οδηγίες.

Ωστόσο αξίζει να τονίσουμε πως τα μέτρα προστασίας είναι απαραίτητα να εφαρμόζονται από όλους και παντού. Ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας συνάνθρωποί μας θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους και όταν υπάρχει συγχρωτισμός. Τότε καλό θα είναι να χρησιμοποιούν τη μάσκα τους, λ.χ. στην εκκλησία, σε μια δημόσια υπηρεσία κλπ».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση" 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αγρίνιο: Διεθνές συνέδριο για τον Κωσταντίνο Χατζόπουλο 20-22/09 - Αναλυτικό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του συνεδρίου για τον Κωσταντίνο Χατζόπουλο