ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΕξαγωγές και χαμηλές τιμές έφεραν ελλείψεις σε εκατοντάδες είδη φαρμάκων – «Στέγνωσαν» τα φαρμακεία

Εξαγωγές και χαμηλές τιμές έφεραν ελλείψεις σε εκατοντάδες είδη φαρμάκων – «Στέγνωσαν» τα φαρμακεία

Εξαγωγές και χαμηλές τιμές έφεραν ελλείψεις σε εκατοντάδες είδη φαρμάκων – «Στέγνωσαν» τα φαρμακεία

Εξαγωγές και χαμηλές τιμές έφεραν ελλείψεις σε εκατοντάδες είδη φαρμάκων «Στέγνωσαν» τα φαρμακεία, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία επικεντρώνεται και στο «κυνήγι» ασθενών και φαρμακοποιών που γίνεται και στην Αιτωλοακαρνανία για το φάρμακο. Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος τονίζει μεταξύ άλλων: Ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες, από αναπνευστικά μέχρι και φάρμακα για το ζάχαρο και καρδιολογικά”.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Αλλάζει ριζικά το φαρμακευτικό τοπίο για φαρμακεία και φαρμακοποιούς με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια, που σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας, Αχιλλέα Κοντοπάνο, οι περισσότερες αλλαγές είναι προς την θετική κατεύθυνση.

Η επίσημη αναλυτική ενημέρωση του Υπουργείο Υγείας προς τους φαρμακοποιούς  πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το Σαββατοκύριακο, δεδομένο πως οι αλλαγές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα 1/6.

Βέβαια, πέραν αυτών των ζητημάτων μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στην διαδικτυακή αυτή συνάντηση στις ελλείψεις φαρμάκων.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο το φαινόμενο αυτό «φούντωσε» και συνέχεια όλο και περισσότεροι ασθενείς κάνουν «αγώνα δρόμου» για να καλυφθούν και να αποκτήσουν το φάρμακο που έχουν ανάγκη, όπως επίσης και οι φαρμακοποιοί για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, συχνά όμως χωρίς να φέρουν αποτέλεσμα οι προσπάθειές τους!

Ανέκαθεν υπήρχε το ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο!

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος τοποθετήθηκε επί των θεμάτων και μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

Εξαγωγές και χαμηλές τιμές έφεραν ελλείψεις σε εκατοντάδες είδη φαρμάκων - «Στέγνωσαν» τα φαρμακεία
Ο Αχιλλέας Κοντοπάνος

«πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο η διαδικτυακή συνάντηση των φαρμακοποιών με το Υπουργείο Υγείας που αφορούσε κυρίως τον τακτικό έλεγχο των συνταγών. Αλλάζουν πάρα πολλά στα φαρμακεία από 1/6, ενώ βασικό ζήτημα που απασχόλησε την συνάντηση και απασχολεί τον τελευταίο καιρό όλο τον κλάδο είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα.

Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους φαρμακοποιούς και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και έχει «φουντώσει» το τελευταίο περίπου δεκαπενθήμερο.

Ζοριζόμαστε πάρα πολύ με το ζήτημα των ελλείψεων και παράλληλα και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται πολύ, τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο και πάλι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, δεν μπορούν να καλυφθούν.

Στην περιοχή μας λ.χ. παρουσιάζεται ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες, από αναπνευστικά μέχρι και φάρμακα για το ζάχαρο, καρδιολογικά κλπ. Είναι πολλά τα φάρμακα και οι αιτίες της έλλειψης είναι διαφορετικές σε κάθε περίπτωση.

Πάντα υπήρχαν ελλείψεις, ψάχναμε και εμείς για να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες, αλλά το τελευταίο διάστημα η κατάσταση δυσκόλεψε, χειροτέρεψε πολύ. Αυτή την στιγμή τα χέρια μας είναι «δεμένα», δεν υπάρχει κανένας δυστυχώς τρόπος για να βρούμε κάποια φάρμακα.

Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ. Είναι δύσκολο και πολύπλοκο θέμα. Η νομοθεσία επιτρέπει ακόμη τις εξαγωγές φαρμάκων και όσο υπάρχουν εξαγωγές και έχουμε τις χαμηλότερες τιμές σαν χώρα θα υπάρχει το ζήτημα αυτό.

Τα υπόλοιπα ζητήματα αφορούν τα φαρμακεία και αυτή την στιγμή δεν επηρεάζουν τους πολίτες – ασθενείς που επισκέπτονται συχνά τα φαρμακεία.

Οι αλλαγές είναι πάρα πολλές και κυρίως προς την θετική κατεύθυνση για τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς. Επρόκειτο για αλλαγές από τον έλεγχο των συνταγών μέχρι και τον τρόπο αποστολής τους, τον τρόπο πληρωμής τους, τους λόγους για τους οποίους μπορεί να γίνεται μια περικοπή συνταγής, τις σφραγίδες που χρειάζονται κλπ.

Είναι προς την θετική κατεύθυνση, με δυο λόγια έχει απλοποιηθεί περισσότερο η κατάσταση με τις αλλαγές που αρχίσουν να εφαρμόζονται από 1/6.

Πιστεύω πως όλοι οι φαρμακοποιοί μπορούν να ακολουθήσουν το νομοσχέδιο αυτό, ακριβώς γιατί τα περισσότερα που αλλάζουν, αλλάζουν προς την θετική κατεύθυνση.

Επίσης, προς το παρόν για τους πολίτες δεν θα υπάρξει απολύτως καμία αλλαγή, δεν γνωρίζουμε, αν θα υπάρξουν αλλαγές στο μέλλον και προς ποια κατεύθυνση».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Πως διαμορφώνεται η αγορά ακινήτων στο Αγρίνιο: Ενοίκια και τιμές πώλησης στα ακίνητα, ακριβά υλικά και… λίγο Airbnb

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ