ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔιαφοραΟ φουσκωμένος Εύηνος, οι μαθητές και οι… αυτοσχεδιασμοί

Ο φουσκωμένος Εύηνος, οι μαθητές και οι… αυτοσχεδιασμοί

Ο φουσκωμένος Εύηνος, οι μαθητές και οι… αυτοσχεδιασμοί

Ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας επισημαίνει πως ο φουσκωμένος Εύηνος, η κατολίσθηση και η επικίνδυνη διάβασή των παιδιών έδειξαν πως στην μεταφορά των μαθητών δεν χωρούν αυτοσχεδιασμοί.

Άφωνη έμεινε όλη η χώρα από το θέαμα «μικρών παιδιών να κρέμονται στην κυριολεξία πάνω από τα φουσκωμένα νερά του ποταμού Ευήνου», όπως κατήγγειλε την Πέμπτη το απόγευμα ο δημοτικός Σύμβουλος Ναυπακτίας, Ανδρέας Κοτσανάς, κάνοντας λόγο για «εικόνες ντροπής εν έτει 2023».

Συγκεκριμένα, οι μαθητές από Φαμήλα και Στράνωμα Ναυπακτίας είχαν πάει κανονικά το πρωί στο σχολείο τους στο Θέρμο ωστόσο στη συνέχεια συνέβη μεγάλη κατολίσθηση στην επαρχιακή οδό Λουτρών Στάχτης-Θέρμου. Οι μαθητές, αντί να επιστρέψουν μέσω Ανάληψης από «Χάνι Μπανιά» προτιμήθηκε να κάνουν τη διάβαση της επικίνδυνης γέφυρας, ενώ μερικοί πέρασαν απέναντι χρησιμοποιώντας το καλωδιωτό κουβούκλιο που ονομάζεται «καρέλι». Το οποίο λειτουργεί, αλλά προφανώς όχι για παιδιά μόνα τους και όχι με τον ποταμό φουσκωμένο από θεομηνία. Κι εδώ τίθεται μείζον ζήτημα για το ποιος προέτρεψε τα παιδιά να κινηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας περιέγραψε την κατάσταση με ανάρτηση που έκανε στο facebook, όπου επεσήμανε  πως το λεωφορείο του ΚΤΕΛ άλλαξε το κανονικό  δρομολόγιο και έφτασε στην θέση «Καρέλι» μέσω ενός δασικού δρόμου, δείχνοντας κατά κάποιον τρόπο την αιτία που έφερε τους μαθητές στο σημείο. Εξίσου ενδιαφέρον ήταν το γεγονός πως οι μαθητές μπήκαν στο σιδερένιο αιωρούμενο(!) «κουβούκλιο» για να περάσουν τα ορμητικά νερά, ενώ υπήρχαν και γονείς που τους παρότρυναν!

Αναμενόταν να αναφέρει το γεγονός στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου με σκοπό να διερευνηθούν ευθύνες για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο, ενώ νωρίτερα είχε ενημερώσει τους διευθυντές των σχολείων και είχε επικοινώνησε με τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμου να είναι σε επιφυλακή.

Η ανάρτηση του δημάρχου Θέρμου έγραφε:

«1) Σήμερα στο δρόμο Θέρμου- Λουτρά Στάχτης έγινε διακοπή της κυκλοφορίας λόγω μεγάλης κατολίσθησης -πριν την γέφυρα του Πόρου – περί τις 10:00 ώρα το πρωί περίπου .

2) Άμεσα μηχάνημα του δήμου Θέρμου με εντολή του αντιδημάρχου Θέρμου Γεωργίου Γλαβά μετέβη στο σημείο και άρχισε την απομάκρυνση , των βράχων , σε συννενόηση με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας κ Νικολόπουλο.

3) Επειδή ο δρόμος ήταν κλειστός χωρίς καμία συννενόηση με την Περιφέρεια που είναι υπεύθυνη του μεταφορικού έργου, το λεωφορείο του ΚΤΕΛ παρέκαμψε το νόμιμο δρομολόγιο και αντί να μεταβεί μέσω Ριγανίου, ώστε να μεταφερθούν οι μαθητές ασφαλείς στα σπίτια τους, μπήκε στο δασικό δρόμο και έφτασε στην θέση «Καρέλι». Οι μαθητές μπήκαν στο σιδερένιο «κουβούκλιο» και όπως ενημερωθήκαμε με την προτροπή (μερικών…) γονιών, πέρασαν… στο φουσκωμένο ποτάμι του Ευήνου, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες με προφανή κίνδυνο για την ζωή τους.

4) Μόλις ενημερώθηκα, διαμαρτυρήθηκα έντονα προς τους αρμόδιους, ενημέρωσα τους διευθυντές των σχολείων και επικοινώνησα με το διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμου, σε περίπτωση επαναληφθεί το γεγονός να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ αύριο θα αναφέρω το γεγονός στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, αφού υπάρχουν ευθύνες για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο .

5) Αν είχε ενημερωθεί ο δήμος θα είχε κινηθεί άμεσα για την φιλοξενία των μαθητών σε ξενοδοχείο του Θέρμου ή θα μετέφερε με δικά του οχήματα τους μαθητές στα σπίτια τους μέσω Ριγανίου, σε περίπτωση που ο ανάδοχος αδυνατούσε.

6) Αύριο το πρωί θα βρίσκεται κλιμάκιο μηχανικών στο σημείο της κατολίσθησης, για να εκτιμήσει την κατάσταση, γιατί το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

7) Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών στα σχολεία του Θέρμου, όπως κάναμε και στο παρελθόν σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων».

Η παρέμβαση του εισαγγελέα

Ευτυχώς, άμεση υπήρξε η αντίδραση της Εισαγγελίας και νωρίς το πρωί της Παρασκευής 27/01 αφού έλαβε γνώση των σχετικών δημοσιευμάτων, ο Εισαγγελέας Αγρινίου παρενέβη αυτεπάγγελτα και ζήτησε να ληφθούν καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους από το αστυνομικό τμήμα Θέρμου. Η κίνηση αυτή πρόλαβε το δήμαρχο Θέρμου κ. Σπύρο Κωνσταντάρα, ο οποίος επρόκειτο να κινηθεί δικαστικά κι έτσι πρόκειται να διερευνηθεί ο λόγος που τα παιδιά κινήθηκαν προς το σημείο και να αναζητηθούν οι ευθύνες, την ώρα μάλιστα που υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη κατολίσθηση στο επίμαχο σημείο.

Από την επομένη επιχειρούσε στην περιοχή μηχάνημα της Περιφέρειας, αλλά και ένα του Δήμου Θέρμου που είχε παρουσιάσει βλάβη ακριβώς την ώρα των κατολισθήσεων, περίπου μια ώρα, αφού είχαν περάσει τα παιδιά απέναντι στον Εύηνο!

Τι λέει ο δήμαρχος Θέρμου

Μιλώντας στην «Συνείδηση», ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας εξήγησε ότι η άμεση κίνηση του εισαγγελέα επίσπευσε τις διαδικασίες. «Ευτυχώς ήδη το Α.Τ. Θέρμου έχει λάβει εντολή για καταθέσεις κι αυτό θα προχωρήσει την υπόθεση γρήγορα. Αυτό που θέλω να πω είναι πως άμεσα στο σημείο της κατολίσθησης έφτασε μηχάνημα της Περιφέρειας και επιχειρεί μαζί με δικό μας, του δήμου Θέρμου. Δυστυχώς, χθες το μηχάνημά μας είχε παρουσιάσει βλάβη κάπου μια ώρα μετά το συμβάν κι ενώ έλαβε χώρα ακόμη μεγαλύτερη κατολίσθηση στο επίμαχο σημείο, την ώρα που δουλεύαμε στο σημείο. Πλέον επιχειρούμε κανονικά. Δεν θέλω να αποδώσω ευθύνες αυτή την στιγμή και καταλαβαίνω τον κόσμο που αυτόματα αναζητά το δήμο για να λύσει τα θέματά του. Από κει και πέρα όμως, είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια αναθέτει το έργο της μεταφοράς των μαθητών στο ΚΤΕΛ και δεν πρέπει να μένει εκτεθειμένη σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Σε τέτοιες διαδικασίες δεν μπορεί να αυτοσχεδιάζουμε, να κάνει ο καθένας ό, τι θέλει.», τόνισε ο κ. Κωνσταντάρας.

 

Γιάννης Συμψηρής

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ