ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΕυαισθητοποιήθηκαν οι Αγρινιώτες για το Λαογραφικό Μουσείο

Ευαισθητοποιήθηκαν οι Αγρινιώτες για το Λαογραφικό Μουσείο

Συγκινητική η ανταπόκριση στο κάλεσμα για οικονομική στήριξη

Ευαισθητοποιήθηκαν οι Αγρινιώτες

Για το Λαογραφικό Μουσείο

Ζητούμενο η εξεύρεση των χρημάτων ώστε να μην κλείσει

 

Την ευαισθησία τους για το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης μας το οποίο κινδυνεύει να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου εξαιτίας των χρεών που έχουν συσσωρευτεί, επιδεικνύουν οι Αγρινιώτες που καθημερινά προσφέρουν χρήματα ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Αν και τα οικονομικά προβλήματα του Μουσείου δεν είναι πρόσφατα, οι κινητοποιήσεις που έκανε το προηγούμενο διάστημα το Διοικητικό Συμβούλιο και η Πρόεδρός του, Μαίρη Χρυσικοπούλου, λειτούργησαν θετικά και η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Ευχής έργων θα ήταν να εξοικονομηθούν τα 7.500 ευρώ που απαιτούνται για να συνεχίσει την λειτουργία του το Μουσείο και για το 2015, έως ότου γίνει η μεταφορά του σε νέο χώρο που θα παρέχει ο Δήμος Αγρινίου.

Το Λαογραφικό Μουσείο Αγρινίου, μοναδικό στο είδος του και στον πλούτο της συλλογής του, στεγάζεται σε ενοικιαζόμενα κτίρια στο κέντρο της πόλης μας, με το κόστος λειτουργίας σε ενοίκια και λογαριασμούς να καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τις εισφορές των μελών του. Σύμφωνα με την κα Χρυσικοπούλου, αν και απαιτούνται κατ’ ελάχιστον 8.000 ευρώ ετησίως για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών του, που περιλαμβάνουν και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί, κατά την τελευταία τριετία δόθηκε επιχορήγηση από τον Δήμο μόλις 2.500 ευρώ. Ως αποτέλεσμα, συσσωρεύτηκαν χρέη τα οποία έφεραν το Μουσείο σε οριακή κατάσταση, αφού τα έξοδα πλέον δεν έβγαιναν.

Με βαριά καρδιά το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση να αναστείλει την λειτουργία του Μουσείου, τουλάχιστον έως ότου θα είναι έτοιμος ο χώρος στις παλιές καπναποθήκες του Παπαστράτου που θα παραχωρήσει ο Δήμος Αγρινίου για την στέγασή του. Βέβαια η απόφαση αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη και πρακτική, καθώς για χρονικό διάστημα ενός έτους τα αντικείμενα της συλλογής του Λαογραφικού Μουσείου θα πρέπει να συσκευαστούν προσεκτικά και να φυλαχθούν σε αποθήκες. Όπως γνωρίζουμε όμως από το παρελθόν, πέρα από το κόστος και τον χρόνο που αυτό συνεπάγεται, εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι πρόκλησης φθοράς στα πολύτιμα κειμήλια, ακόμη και απώλειάς τους. Υπενθυμίζουμε ότι η πλούσια συλλογή σε αργαλειούς κι έπιπλα που φυλάσσονταν στις παλιές αποθήκες του Ηλιού, λεηλατήθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως καυσόξυλα.

Σταδιακά όμως δημιουργείται μια κίνηση συμπαράστασης προς το Λαογραφικό Μουσείο και τα μέλη του από πολίτες του Αγρινίου, ανώνυμους αλλά και επώνυμους, οι οποίοι προσφέρουν κάποια χρήματα, λαμβάνοντας απόδειξη, για την οικονομική υποστήριξη του Μουσείου. Η ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι να βρεθούν τα 7.500 ευρώ που απαιτούνται για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του Μουσείου, ώστε αυτό να μην χρειαστεί να παύσει την λειτουργία του. Αν εξοικονομηθούν τα χρήματα αυτά, τότε το Μουσείο θα μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία του έως ότου γίνει μια και καλή η μεταφορά του σε νέο χώρο, περισσότερο κατάλληλο.

Όποιος ενδιαφέρεται να στηρίξει οικονομικά την λειτουργία του Μουσείου, ανάλογα με τις δυνατότητές του, μπορεί να καλέσει στους αριθμούς: 26410-31021, 26410-24343 και 6974662889.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr