
«EUROFERRY OLYMPIA»: Μόνο για λίγους Πυροσβέστες η ανταμοιβή όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Επιστολή διαμαρτυρίας από την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Δυσαρέσκεια επικρατεί στους «κόλπους» του Πυροσβεστικού Σώματος και ειδικότερα μεταξύ των πυροσβεστών της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς στο πλοίο «EUROFERRY OLYMPIA», όπου ξέσπασε όταν το πλοίο ταξίδευε βόρεια της Κέρκυρας το Φεβρουάριο του 2022 και η κατάσβεση ολοκληρώθηκε στον Αστακό ένα μήνα μετά από την 23η Φεβρουαρίου, όπου το φλεγόμενο πλοίο ρυμουλκήθηκε στο Πλατυγιάλι.
Ο λόγος της δυσαρέσκειας είναι διότι το Αρχηγείο της Πυροσβεστικού Σώματος ναι μεν αποφάσισε να προχωρήσει σε ηθική αλλά και υλική ανταμοιβή για τν σημαντική συνδρομή των πυροσβεστών στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στο πλοίο, αλλά η ανταμοιβή αυτή (ηθική και υλική) δεν περιελάμβανε όλους τους συμμετέχοντες πυροσβέστες στην επιχείρηση κατάσβεσης!
Το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους, προχώρησε στην επιλογή μόνο 6 πυροσβεστών της 1ης ΕΜΑΚ για να τους αποδώσει την υλική ανταμοιβή με την μορφή επιδόματος και στην επιλογή ακόμη 25 πυροσβεστών της 1ης και της 6ης ΕΜΑΚ να τους αποδώσει την ηθική μνεία!
Η ενέργεια αυτή προκάλεσε δυσαρέσκεια και αντιδράσεις και γι’ αυτό η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων συνέταξε επιστολή διαμαρτυρίας προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος κοινοποιώντας την και στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Στυλιανίδη, όπως επίσης και στον Υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά.
Μιλώντας στη «Σ» ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντίνος Καγκάδης τόνισε:

«εν πλω έγινε κυρίως η διάσωση όσων επέβαιναν στο πλοίο. Η φωτιά εκδηλώθηκε 18/02/22 και μέχρι και 22/02 το πλοίο ήταν στα βόρεια της Κέρκυρας, ενώ την επόμενη ημέρα, στις 23/03 ρυμουλκήθηκε στον Αστακό, στο λιμάνι του Πλατυγιαλιού συγκεκριμένα.
Πολύ σωστά το Αρχηγείο αποφάσισε να απονέμει ηθική αμοιβή, αλλά και υλική αμοιβή, με τη μορφή επιδόματος σε συναδέλφους που συμμετείχαν στην εν πλω διάσωση, γιατί έτσι αναγνώρισε τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση που έδειξαν.
Η δική μας απορία, βάση της οποίας συντάξαμε και αποστείλαμε και την επιστολή διαμαρτυρίας είναι εφόσον η διαδικασία δεν σταμάτησε στα ανοιχτά της Κέρκυρας και η κατάσβεση, αλλά και η έρευνα για τη διάσωση και την ανεύρεση τυχών επιζώντων, συνεχίστηκε και στον Αστακό από τις 23/02 που το πλοίο έπιασε λιμάνι στο Πλατυγιάλι μέχρι και τις 23/03 που ολοκληρώθηκε η κατάσβεση, γιατί η απόφαση για την ανταμοιβή δεν αφορούσε όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν ή έστω γιατί η ηθική αμοιβή δεν αφορούσε όλους τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση.
Η επιχείρηση κατάσβεσης και έρευνας στο πλοίο που ήταν στο λιμάνι του Αστακού ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι συνθήκες ήταν αντίξοες. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, ανύπαρκτη ορατότητα και οι εκατοντάδες συνάδελφοι που ήρθαν να συνδράμουν στον Αστακό κινδύνεψαν εξίσου. Πολλοί συνάδελφοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί να εξαιρεθούν της ηθικής αμοιβής, ενώ κανείς δεν μίλησε για υλική αμοιβή.
Είναι κάτι το οποίο ζητούμε και αναμένουμε από το Αρχηγείο, αφού και το ίδιο ανέλαβε μια τέτοια πρωτοβουλία. Για ένα μήνα το πλοίο ήταν στον Αστακό και από κει πέρασαν εκατοντάδες πυροσβέστες από πολλές και διάφορες περιοχές, οι οποί αντιμετώπισαν, όπως προαναφέραμε, ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, άρα δεν θα πρέπει και σ’ αυτούς δεν θα πρέπει να αναγνωριστεί η συνεισφορά τους;».
Στην επιστολή της προς το Αρχηγό η Ένωση Πυροσβεστών, αφού τον συγχαίρει για την πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Δυστυχώς όμως, παρατηρήσαμε αλλά και ταυτόχρονα γίναμε αποδέκτες πολλών και εντόνων παραπόνων από πολλούς Συναδέλφους, από διάφορες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, που συμμετείχαν ενεργά στις επιχειρήσεις διάσωσης και κατάσβεσης στο πλοίο, από την πρώτη ημέρα μέχρι και την ολοκλήρωση του συμβάντος, οι οποίοι όμως εξαιρέθηκαν από την ανωτέρω Απόφασή σας.
Η ενέργεια σας αυτή δημιούργησε έντονη δυσφορία, αφού δίνει την αίσθηση διαχωρισμού στο Πυροσβεστικό προσωπικό που συμμετείχε στην ανωτέρω επιχείρηση, όπως επίσης και αδικίας ως προς την αναγνώριση της υπερπροσπάθειας των υπόλοιπων Πυροσβεστών που συμμετείχαν, νυχθημερόν, στις επιχειρήσεις διάσωσης – κατάσβεσης
Κύριε Αρχηγέ,
Με κάθε σεβασμό στον θεσμικό σας ρόλο, θα πρέπει άμεσα, να εκδώσετε εκ νέου Απόφαση για το συγκεκριμένο συμβάν και να συμπεριλάβετε και το υπόλοιπο Πυροσβεστικό προσωπικό, που συμμετείχε από την αρχή έως και την ολοκλήρωση του συμβάντος, από όλες τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στο Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο «EUROFERRY OLYMPIA», ώστε αφενός να αρθεί το αίσθημα αδικίας και αφετέρου να αναγνωριστεί και να επιβραβευθεί ταυτόχρονα η αφοσίωση και ο υψηλός επαγγελματισμός που οδήγησαν σε ένα εξαιρετικό επιχειρησιακό αποτέλεσμα, σε ένα τόσο ιδιαίτερο, δύσκολο και επικίνδυνο συμβάν».
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Χωρίς την Αιτωλοακαρνανία ο νέος «χάρτης»; – «Ακάλυπτη» η ψυχική υγεία