ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΗ Αιτωλοακαρνανία χωρίς «στέγαση και επανένταξη»

Η Αιτωλοακαρνανία χωρίς «στέγαση και επανένταξη»

Πέρασε απαρατήρητο στην Αιτωλοακαρνανία το πρόγραμμα «Στέγαση και επανένταξη» του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

 

Η Αιτωλοακαρνανία χωρίς

«στέγαση και επανένταξη»

 

Κανένας φορέας της Αιτωλοακαρνανίας δεν υπέβαλε αίτηση – σχέδιο για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την στήριξη κοινωνικών ομάδων. Στην Αχαΐα και την Ηλεία υποβλήθηκαν συνολικά 9 αιτήσεις – σχέδια και σε όλη την Ελλάδα 64

 

 

Στις 15/9/2014 δημοσιεύτηκε προς όλους τους φορείς πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προϋπολογισμού 9.250.000 ευρώ, που αφορούσε δράσεις στέγασης, σίτισης και κοινωνικής φροντίδας αστέγων και η ημερομηνία υλοποίησής του θα ήταν ως 31/12/2015 και αφορούσε αρχικά 1200 άτομα. Στο εν λόγω πρόγραμμα, θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση – σχέδιο για χρηματοδότηση οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, εκκλησιαστικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, φορείς της εκκλησίας και πιστοποιημένα από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λ.π.

Στην Αιτωλοακαρνανία δεν βρέθηκε ουδείς να καταθέσει αίτηση, την στιγμή που στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα – Ηλεία) υποβλήθηκα συνολικά 9 αιτήσεις – σχέδια. Συγκεκριμένα 6 στην Αχαΐα και 3 στην Ηλεία και σε όλη την χώρα 64 εκ των οποίων εγκρίθηκαν τα 62.

Επιδιώξεις του προγράμματος είναι η άμεση μετάβαση σε μορφές διαβίωσης μέσω παρεχόμενης στέγασης και κοινωνικής φροντίδας και την επανένταξη στον κοινωνικό ιστό μέσω εργασίας για την ένταξη στην κοινωνία. Ο προσανατολισμός  του προγράμματος αφορά οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς ξενώνες, ή ξενώνες ύπνου ή είναι χρήστες των ανοιχτών κέντρων ημέρας αστέγων, οικογένειες ή άτομα που είναι επισήμως καταγεγραμμένα ως άστεγοι από δήμους ή την Πρόνοια, γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες θυμάτων βίας ή άτομα που φιλοξενούνται σε δομές προστασίας και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους χωρίς να έχουν δευτεροβάθμια – τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Γενικότερα, στην Ελλάδα υπεβλήθησαν 32 σχέδια από δήμους, 3 σχέδια από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου δήμων, 4 σχέδια από εκκλησίες, 4 σχέδια από Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, 1 σχέδιο από περιφέρεια και 20 σχέδια από πιστοποιημένους φορείς.

Στον καθένα θα μπορούσαν να γεννηθούν αμέτρητα ερωτήματα και απορίες, όχι μόνο για την ετοιμότητα των φορέων της περιοχής μας, αλλά και για το αν υπάρχουν ανάγκες, κάτι που αποδεικνύει η δράση ουκ ολίγων φορέων σε ολόκληρο το νομό.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr