ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΤο ΕΣΥ ως κειμήλιο

Το ΕΣΥ ως κειμήλιο

Το ΕΣΥ ως κειμήλιο

Όποιος έχει ασθενήσει τα τελευταία 40 χρόνια, από όταν καθιερώθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ξέρει την μεγάλη αλήθεια. Χωρίς ΕΣΥ δεν γίνεται, αλλά και το ΕΣΥ δεν είναι αυτό που πρέπει.

Πολύ απλά οι κραυγές κάποιων συνδικαλιστών γιατρών που έχουν συγκεκριμένη πολιτική στόχευση και θεωρούν “κατεδάφιση του ΕΣΥ” κάθε αλλαγή, λένε την μισή ή καθόλου αλήθεια.
Το ΕΣΥ δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα, υπάρχουν εξαιρετικοί γιατροί, νοσηλευτές και υπάλληλοι και υπάρχουν κι εκείνοι που αποφεύγουν ακόμη και να αλλάξουν γάζες. Αυτό γίνεται, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει αξιολόγηση(ή είναι υποτυπώδης μετά από πολλές …μάχες) ώστε αν δεν είναι δυνατόν να φύγουν όσοι δεν κάνουν, τουλάχιστον να επιβραβευτούν οι αποδοτικοί που σώζουν ζωές.

Η απαξίωση κάποιων ότι είναι διαλυμένο το ΕΣΥ, ή ότι διαλύεται όπου να ‘ναι, όχι απλά δεν ισχύει αλλά ρίχνει νερό στον μύλο ακριβώς εκείνων που εννοείται ότι αντιμάχονται οι διάφοροι “αγωνιζόμενοι”.

Το νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση έχει μια μεγάλη πρόκληση: να φέρει καλούς γιατρούς να εξετάζουν και να χειρουργούν στο δημόσιο σύστημα. Αν αυτό θα επιτευχθεί μένει να το δούμε. Το λεπτό σημείο είναι αν θα στηρίζουν τους ασθενείς τα ταμεία ή θα πρέπει να πληρώνουν τα πάντα οι ασθενείς. Και για να είμαστε ακριβείς, ταμεία ίσον κράτος, διότι το 90% των χρημάτων των ταμείων είναι κρατική επιδότηση.

Οι αφορισμοί ότι το ΕΣΥ είναι κάτι καθαγιασμένο ή ότι είναι κάτι για γκρέμισμα είναι εκ του πονηρού. Από τα αληθινά συμφέροντα κι από εκείνους που δεν θέλουν να δουλέψουν. Όλοι ξέρουμε ανθρώπους που δεν θα έβρισκαν γιατρειά, αν δεν έδιναν λεφτά και μάλιστα πολλά λεφτά. Όλοι ξέρουμε κι ανθρώπους που έπεσαν σε καλές υπηρεσίες και καλούς γιατρούς.
Σε τελική ανάλυση, το ΕΣΥ λειτούργησε για χρόνια μαζί με τα φακελάκια, με τα παράνομα παράλληλα ιατρεία, με το ρουσφέτι στις λίστες. Πρέπει να διαιωνιστούν όλα αυτά;
Δεν πρέπει να αλλάξουν; Το μείζον είναι με τι σχέση εργασίας θα δουλεύει στο νοσοκομείο ο γιατρός ή αν θα γίνεται η δουλειά χωρίς επιβάρυνση για τον ασθενή;
Αν όντως “γίνουν τα πάντα εμπόρευμα” αλλάζει το πράγμα και όλοι θα κριθούν.

Εφημερίδα Συνείδηση

Γυναικοκτονία στον Πειραιά: Σκότωσε την νεαρή σύζυγο του και παραδόθηκε

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ