ΕΣΥ: Ανοίγουν τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία

Μια σειρά από «ανοιχτές» μεταρρυθμίσεις και σχέδια για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει να χειριστεί ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση…

covid-19-nosokomeia

Μια σειρά από «ανοιχτές» μεταρρυθμίσεις και σχέδια για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει να χειριστεί ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της αυξημένης επίπτωσης από τις λοιμώξεις (κυρίως κορωνοϊού και γρίπης) είναι αέναη. Αποτέλεσε, άλλωστε, το αντικείμενο της πρώτης Συνέντευξης Τύπου του νέου Υπουργού την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα, όμως, τρέχουν αλλαγές που έχουν στο επίκεντρό τους την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και ειδικά των νοσοκομείων.

Στο πλαίσιο αυτό, στην ατζέντα του κ. Γεωργιάδη επανέρχεται η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για μια δυνατότητα που θεσμοθετήθηκε το 2022 και αποτέλεσε πολιτική βούληση και του πρώην Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, όμως, δεν πρόλαβε να διευθετήσει τις σχετικές λεπτομέρειες.

Ο νόμος προβλέπει την ενεργοποίηση των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, δίνοντας στον ασθενή μια επιπλέον και οικονομικότερη σε σχέση με τις ιδιωτικές κλινικές επιλογή για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Έτσι, το όφελος είναι διπλό: Αφενός συρρικνώνεται η λίστα – και η αναμονή – για πρωινές χειρουργικές επεμβάσεις, και αφετέρου τόσο ο ιατρός όσο και συνολικά το προσωπικό – νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό – καθώς και το νοσοκομείο θα έχουν επιπλέον έσοδα. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, δεν θα θίγεται καθόλου η πρωινή λίστα των χειρουργείων του ΕΣΥ.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr