ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΕστίαση: Καταστηματάρχες του Αγρινίου στέλνουν τα κλειδιά τους στο Μέγαρο Μαξίμου (ΦΩΤΟ)

Εστίαση: Καταστηματάρχες του Αγρινίου στέλνουν τα κλειδιά τους στο Μέγαρο Μαξίμου (ΦΩΤΟ)

Εστίαση: Καταστηματάρχες του Αγρινίου στέλνουν τα κλειδιά τους στο Μέγαρο Μαξίμου (ΦΩΤΟ)

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα η συγκέντρωση των κλειδιών της εστίασης στο Αγρίνιο. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Κώστας Ναστούλης και ποιοι είναι οι στόχοι

Μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι όποιος επιθυμεί να του παραδώσει τα κλειδιά της επιχείρησής του, ευχαρίστως θα τα έπαιρνε, έχει δημιουργηθεί κύμα αντιδράσεων σε όλη την χώρα με επιχειρηματίες της εστίασης να συγκεντρώνουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους και να τα στέλνουν στον Υπουργό!

Στον «χορό» σήμερα μπήκαν και οι επιχειρηματίες της εστίασης του Αγρινίου, οι οποίοι σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας, διάρκειας πέντε ωρών, συγκεντρώνουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους και θα τα αποστείλουν, δια αντιπροσωπείας που θα συγκροτηθεί από μέλη του κλάδου από όλη την Ελλάδα, στο Μέγαρο Μαξίμου για να τα παραλάβει ο Πρωθυπουργός!

Τα κλειδιά που συγκεντρώθηκαν στην έναρξη της διαμαρτυρίας

Ο Πρόεδρος του κλάδου Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κωνσταντίνος Ναστούλης στο πλαίσιο της πρωτότυπης αυτής κινητοποίησης τόνισε: «H συγκέντρωση των κλειδιών από τις επιχειρήσεις μας είναι μια καθαρά συμβολική κίνηση η οποία γίνεται πανελλαδικά από την Ομοσπονδίας μας. Η Ένωση Επαγγελματιών Εστίασης Αγρινίου συμμετέχει στην κινητοποίηση αυτή, η οποία σημαντικό είναι να αντιληφθούν οι συμπολίτες μας πως αφορά και την επόμενη μέρα εκτός από το τώρα, σε τι περιβάλλον δηλαδή θα κληθούν να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης όταν ανοίξουν και πάλι. Θεωρούμε πολύ σημαντική την επόμενη μέρα, διότι, αν δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις ειδικά στο φορολογικό και ασφαλιστικό κομμάτι, καθώς με τις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν μέσα στην covid-19 εποχή και αυτές οι οποίες προϋπήρχαν λόγω της δεκαετούς κρίσης, θα μας οδηγήσουν στην αδυναμία πληρωμών και αποτέλεσμα αυτού θα είναι πολλές επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο ή να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το προσωπικό τους. Η κατάσταση στο Αγρίνιο και στην Αιτωλοακαρνανία θα φανεί στην επανεκκίνηση. Επίσης, εδώ όπως και σε άλλες περιοχές παρατηρείται το φαινόμενο που ανοίγουν ανεξέλεγκτα μικρές επιχειρήσεις delivery και take away. Μετά, όπως είναι λογικό, θα είναι δυσκολότερα τα πράγματα, γιατί η πίτα θα μικραίνει και τα οικονομικά δεν θα είναι και τα καλύτερα και ειδικά στην περιοχή μας. Τα κλειδιά θα αποσταλούν στην ομοσπονδία μας και από κει και μετά θα αποφασιστεί ώστε αντιπροσωπεία απ όλη την χώρα να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου να καταθέσει τα κλειδιά στον Πρωθυπουργό, σε ημερομηνία όμως που δεν γνωρίζουμε ακόμη, δεν έχει αποφασιστεί. Το ζήτημα είναι να αντιληφθούν όλοι πως υπάρχουν συνάδελφοι στην εστίαση οι οποίοι δεν εισέπραξαν ούτε ευρώ, συνεπώς πρέπει να υπάρξει λύση για να εξασφαλιστούν τα βασικά γι αυτούς, αλλά και για όλον τον κλάδο ο οποίος πραγματικά ακροβατεί για αν επιβιώσει».

Εκτός από αυτή την κίνηση διαμαρτυρίας, ο κλάδος της εστίασης Ελλάδος πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη χθες Τρίτη  με το οικονομικό επιτελείο παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, των Υφυπουργών Θεόδωρου Σκυλακάκη και Απόστολου Βεσυρόπουλο, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Θάνου Πετραλιά, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Ναστούλης.

Στο πλαίσιο της σχεδόν δίωρης τηλεδιάσκεψης η estiasi greece έθεσε ως προτεραιότητα την επόμενη μέρα και τον εξορθολογισμό του κλάδου συμπεριλαμβάνοντας τα παρακάτω:

  • Μοντέλο οικονομικών πινάκων μη βιωσιμότητας του κλάδου σε κανονικές συνθήκες.
  • Επιμέρους στρεβλώσεις του τρόπου ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου μέσω του προγράμματος των Επιστρέπτεων Προκαταβολών (αφαιρούνται τα 534.00€ της αναστολής σε εργαζόμενους που απασχολούνται περιστασιακά και έχουν ελάχιστες πραγματικές απολαβές).
  • Η ενίσχυση των εργαζομένων που ορθά γίνεται ΔΕΝ είναι ενίσχυση των επιχειρήσεων.
  • Πολλές μικρές επιχειρήσεις λαμβάνουν λιγότερα ποσά οι ιδιοκτήτες – συνέταιροι όταν δεν απασχολούν προσωπικό και ενισχύονται μέσω του προγράμματος των επιστρεπτέων.
  • Στο θέμα των μισθώσεων του Αιγιαλού, ανακοινώθηκε πως θα βγει η ΚΥΑ με μειωμένες χρεώσεις λόγω της πανδημίας , μέσα στον Φεβρουάριο και πως θα κατατεθεί νέο σχέδιο νόμου το προσεχές διάστημα.
  • Στις επαγγελματικές μισθώσεις και στο τεράστιο θέμα που έχει προκύψει με μισθώσεις που λήγουν μέσα στην πανδημία ζητήθηκε η απαγόρευση εξώσεων και παράταση αυτών τουλάχιστον για ένα χρόνο.
  • Στις νέες εταιρείες θα έχουν πλέον αναφορά σε ενεργό ΚΑΔ στις 04/01/2021 και θα αφορά τόσο τις απαλλαγές ενοικίων όσο και τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές.
  • Το πρόγραμμα της ενίσχυσης των Παγίων συμφωνήθηκε πως είναι ένα πρόγραμμα σε σωστή κατεύθυνση και δικαιότερο αφού ενισχύει κατά περίπτωση και όχι οριζόντια. Αναμένουμε τις λεπτομέρειες του όπως και τους πόρους που θα είναι συνολικά διαθέσιμοι.
  • Αποτυπώθηκε η τεράστια επιβάρυνση του ΕΦΚ στον καφέ καθώς και αυτής του 5% κέντρα διασκέδασης.

Σύμφωνα με τον κ. Ναστούλη το κοινό μήνυμα της ομοσπονδίας είναι: «Η estiasi greece θα συνεχίσει να στοχεύει στον ρεαλισμό και στην ουσία για την διάσωση και τον εξορθολογισμό του κλάδου. Μένουμε όλοι μαζί στην πράξη»!

Παράταση και τροποποίηση της δράσης «Σύγχρονη μεταποίηση στη Δυτική Ελλάδα» του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr